Автор: Полина Паунова, Дойче ВелеЕК удари звучна плесница на управляващите

...
Автор: Полина Паунова, Дойче ВелеЕК удари звучна плесница на управляващите
Коментари Харесай

DW: Най-положителният унищожителен доклад за България


Автор: Полина Паунова, " Дойче Веле "

Европейска комисия удари звучна плесница на ръководещите в България. Те обаче взеха решение, че всичко е наред. Става дума за новия мониторингов отчет, който е разрушителен - поради " генералния проблем " на България, разяснява създателят на " Дойче Веле " Полина Паунова.

Годината е 2016, месецът е ноември: ГЕРБ таман са изгубили президентските избори, а политическата обстановка в България е разказана на страниците на международните медии. " Ню Йорк таймс ", " Вашингтон пост ", " Политико ", " Гардиън ", " Монд " и още доста други авторитетни издания свързват изборния неуспех на партията на Бойко Борисов с изчезналата правосъдна промяна и абдикацията от страна на властта в борбата с корупцията.

Точно година по-късно, минала през предварителни избори, същата партия ръководи страната. И тъкмо година по-късно - същата присъда е произнесена за 17-ти следващ път от Европейската комисия. Документът, констатиращ неналичието на правосъдна промяна в България и тоталния отвод на страната да се бори с корозивната я корупция, е мониторинговият отчет. Малко допълнение към обстановката: претендентът на Борисов, изгубил президентските избори – Цецка Цачева, сега е правосъден министър. Министър, който, несъмнено, разтълкува отчета на Брюксел като позитивен.

В тази посока се изрекоха всички виновни фактори от ГЕРБ и прокуратурата. А в действителност и групировката на Борисов, и държавното обвиняване са подложени на унищожителни рецензии от страна на Европейска комисия. Те, несъмнено, са тълкувани превратно, като най-комично е схващането на ГЕРБ, че документът е позитивен, тъй като в него няма " нови рекомендации ". Само дето сходен мотив би бил годен, в случай че с мониторинговия механизъм не се констатираше, че старите не са изпълнени. За 17-ти път.

Присъдата

Въпреки, че няма " нови " рекомендации, Брюксел за пръв път насочва доста остри рецензии към Народното събрание за " непрозрачния " законодателен развой. През последните месеци ръководещите от ГЕРБ и " Обединените патриоти ", подкрепени от Движение за права и свободи, прокараха стремително редица скандални промени в правосъдния закон и Наказателно-процесуалния кодекс. От отчета на Европейска комисия излиза наяве, че тази " промяна " се прави оценка като посягане върху независимостта на българския съд.

Напредък е регистриран по три от общо 17 индикатора – правото на магистратите да избират директно представителите си във Висшия правосъден съвет (ВСС) и битката с проведената престъпност. В отчета се споделя, че " забележимото принуждение " в страната е намаляло за последните 10 години.

В същото време Европейска комисия продължава да упорства за структурни промени в прокуратурата и отчетност на основния прокурор. Докладът стъпва и върху последните рекомендации на Венецианската комисия, с които се предлага основният прокурор да не може да се меси при избора на шефовете на висшите съдилища. Венецианската комисия настоя също да се сътвори и самостоятелна институция, която да може да проверява основния прокурор. В предходни отчети институцията на Съвета на Европа безусловно разгласи, че българската прокуратура работи по " руски модел ".

В мониторинговия отчет от Брюксел ясно се показва, че България не е свършила нищо и по отчета на европейските прокурори от края на 2016 година, препоръчващ основна структурна промяна на прокуратурата и преустановяване на безотчетността на нейния шеф.

Европейска комисия упорства структурната промяна на Висш съдебен съвет да продължи с понижаване на политическата квота в колегията, която ръководи съда – нещо, което ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи отхвърлиха да създадат при приемането на конституционните ремонти през 2016 година. " Делът на членовете, избирани от Народното събрание в съдийската гилдия, остава висок ", написа Европейската комисия.

Борбата с корупция по високите етажи на властта продължава да е най-големият проблем за българските управляващи. За една година не са реализирани никакви резултати. Европейска комисия безусловно споделя, че прокуратурата се бори с корупцията по върховете на властта най-вече с разбори и пътни карти.

В техническата част на отчета се споделя, че множеството следствия против високопоставени лица доста рядко водят до присъди. А това приказва за съществуването на " общоприет проблем ".

Генералният проблем

Именно " генералният проблем " е в основата мониторингът върху България да остане най-малко още една година, а период за прекратяването му да няма, до момента в който не се потвърди " необратимост " на промените.

Всъщност, тази констатация, преведена от " брюкселки ", е най-големият пестник за кликата, ръководеща България. Тук е редно да се посочи – че кликата или шайката (по Антон Тодоров) е формирана от разнообразни обединения, без никакво значение кой сега е ръководещ и кой съпротива. Защото заслуга за нея имат и ГЕРБ, и Българска социалистическа партия, и Движение за права и свободи, които са главните играчи на политическия терен.

Факт е обаче, че изводите за изчезналото господство на правото в България (каквото в резюме споделя документът) се появиха на фона на дългото затопляне от страна на ГЕРБ, че надали не, в случай че не последният, това ще бъде предпоследният отчет за страната.

Подобна наслада за властта обаче не се случи. Нещо повече – България ръководи Евросъюза, до момента в който самият Евросъюз не просто се съмнява, а разобличава систематични проблеми в метода на действие на държавността в България.

Доказателството

Колкото до политическите реакции на документа – те са най-автентичното доказателество за " генералния проблем ".

Звучният шамар, произнесен с учтив звук в Брюксел, отекна в България като " най-позитивния " и " справедлив " - съгласно ГЕРБ, " положителен " - съгласно прокуратурата, " цялостен неуспех " - съгласно Българска социалистическа партия и " справедлив неуспех " - съгласно Движение за права и свободи, само че с ангажимента, че това не важи за прокуратурата.

И нито една от парламентарните обединения, без значение дали се мъчи да показва опозиционност или не го прави по този начин усърдно, не счете за редно да назове генералния проблем. А точно, че до момента в който държавното обвиняване възпроизвежда сталинистки вид ръководство и до момента в който политическата власт ръководи в тясно съдействие с него, няма по какъв начин България да бъде естествена народна власт. Докато това продължава да се случва, ние, българите, ще бъдем разяждани от корупция, а борбата с нея ще бъде противоборство единствено кой да я управлява.

" Въпреки че комисията към момента не може да заключи, че някой от индикаторите е изпълнен в приемлива степен на сегашния стадий, тя остава на мнение, че с непрестанно политическо водачество и решителност за реализиране на прогрес в промяната, България би трябвало да може да извърши оставащите рекомендации в близко бъдеще ", гласи заключението на отчета.

И звучи ободряващо. Съвсем като най-положителния разрушителен отчет за България.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР