Автор: Петя ПаликрушеваЕвропа мълчи за украинския фашизъм. Властите в Германия

...
Автор: Петя ПаликрушеваЕвропа мълчи за украинския фашизъм. Властите в Германия
Коментари Харесай

Украински депутат заплаши със смърт британски журналист

Автор: Петя Паликрушева

Европа мълчи за украинския фашизъм. Властите в Германия гледат през просото укрепването на неофашизма в Украйна, а водещите медии си затварят очите за това.

Депутатът от Върховната рада на Украйна Игор Мосийчук заплаши с кавга английския публицист Греъм Филипс за разкъсване знамето от гроба на водача на Организацията на украинските националисти Степан Бандера в Мюнхен.
Съответният пост той разгласява на страницата си във Фейсбук, написа bgr.news-front.info.

``
реклама
При това Мосийчук означи, че във връзка със случилото се ще се обърне към Министерството на външните работи на Украйна, а също към посолството на Германия и Англия, и ще вземе нещата под персонален надзор.

«Това страшилище би трябвало да живее в непрекъснат боязън, тъй като в случай че за него не дойдат европейските правоохранители, то за душата му ще дойдат украинските националисти», добави парламентаристът.

По-рано Филипс в Туитър разгласява видео, в което се вижда, че той къса от паметника на гроба на Степан Бандера в Мюнхен знамето на Украйна и черно-червеното знаме на националистите.

«Припомням ви, че почитането на фашисти в Германия е незаконно», изясни той своите дейности.
Организацията на укаринските националисти — «Украинската въстаническа армия» (ОУН-УПА) е украинска организация, приета за екстремистка и неразрешена на територията на Русия.По-рано съобщихме, че мемориална плоча на създателя на Организацията на украинските националисти (ОУН) и на съратника на Степан Бандера Евгений Коновалец бе открита в Киев.

«Евгений Коновалец е един от основателите на украинската войска. Тази концепция е налице от 100 години», — съобщи по време на церемонията министърът на културата на Украйна Евгений Нищук.

Плочата бе осветена от представители на духовенството от непризнатата от православната черква УПЦ.

Евгений Коновалец (1891-1938) е деятел на украинското националистическо придвижване в годините 1920-1938.

В интервала на Украинската национална република (УНР) (1918-1920) командва корпуса на стрелците. През 1929 година основава Организацията на украинските националисти, неразрешена в Русия, и става нейният първи началник.

В началото на 30-те години, когато скоро след идването на нацистите на власт в Германия, управлението на ОУН открива систематични контакти с нацистките ръководещи, Коновалец персонално два пъти се среща с Хитлер.

В годините на Втората международна война ОУН в съдействие с немските разследващи отряди стартира битка против руската власт, организирайки Украинската въстаническа войска (УПА), на чиято съвест лежат стотици убити поляци, евреи, руснаци, комунисти.

Полският сейм на 22 юли 2016 година взе решение, съгласно което закононарушенията на ОУН-УПА против поляците във Волинското кръвопролитие през 1943-1944 година са наречени геноцид.

През май 2015 година президентът на Украйна Петро Порошенко подписа закон за героизацията на ОУН-УПА, чиято активност е приета за битка за самостоятелност на страната.

Лидерите на националистите Степан Бандера и Роман Шухевич в Украйна имат към този момент голям брой монументи, в тяхна чест се организират паметни акции, факелни шествия, посочват се улици.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР