Автор Петър Чолаков, ДневникПетър Чолаков е социолог и политолог, доцент

...
Автор Петър Чолаков, ДневникПетър Чолаков е социолог и политолог, доцент
Коментари Харесай

Петър Чолаков: Не, г-н Борисов, БКП е партията на вашата младост

Автор Петър Чолаков, " Дневник "

Петър Чолаков е социолог и политолог, доцент е по социология в Института за проучване на обществата и знанието, Българска академия на науките. Поводът за разбора му е твърдение на премиера Бойко Борисов на тържественото честване на 30-годишнината от основаването на Съюза на демократичните сили (СДС), че още като бил дребен, Съюз на демократичните сили била неговата партия. Реалността в действителност е друга – когато Съюз на демократичните сили е основан през 1989 година, Борисов е към този момент на 30 години и не е дребен. По това време той е член на Българска комунистическа партия и чиновник на Министерство на вътрешните работи. Според журналистически изявления, които Борисов не е отрекъл, той отхвърля да се деполитизира, т.е. да напусне партията, и избира да напусне Министерство на вътрешните работи през 1991 година Така стартира частен бизнес и поема защитата на някогашния социалистически деспот Тодор Живков, а след него и на царския правоприемник Симеон Сакскобургготски, написа " Дневник ".

Минавали ли сте в последно време по вечерно време по софийската ул. " Раковска "? Ако сте, ще видите сладкодумен знак: емблемата на НФСБ, които в този момент също се обитават в знаменателната постройка на Nо.134, е окъпана в светлина. А думите " Съюз на демократичните сили " тънат в мрак.

" Съюз на демократичните сили е нашата партия, когато бяхме дребни и изобщо не сме мислили, че ще занимаваме с политика ". Това трогателно самопризнание министър-председателят Бойко Борисов направи на отбелязването на 30 години от учредяването на Съюз на демократичните сили.

На пръв взор в думите на господин Борисов няма нищо чудно. Изпосталелият наследник лъв бе " платен " на безценица преди европейските избори тази година от ГЕРБ. Така партията на Борисов приши към себе си пазарен дял на обичайна десница.

И по този метод ГЕРБ способства, както постоянно го е правила, за разделянето в този политически сегмент. Чрез този ход, посредством придобиването на " марката Съюз на демократичните сили " в този момент ГЕРБ мога да приказват за Александър Йорданов (който стана евродепутат посредством съзнателните дейности сред ГЕРБ и СДС), за Петър Стоянов и прочие като за " свои " хора. В последна сметка е обикновено също по този начин господин Борисов да отиде да отиде и хвърли едно око на своите " вложения ". И да ги окуражи, като в това време, както си му е бит, похвали себе си.

Но идеологическата сплав сред Съюз на демократичните сили и ГЕРБ е противоречива. Особено в случай че водачът на ръководещата партия желае за следващ път да ни убеди в своя пореден антикомунизъм.

Не, господин Борисов, Българска комунистическа партия е партията на вашата младост. Колкото и да повтаряте, че " комунистите са утепали дедо ви ", истината е, че татко ви е чиновник на Министерство на вътрешните работи, а вие сте били поредно комсомолски секретар и член на Българска комунистическа партия. Да не приказваме за признанието ви, че Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски са ви " като два университета ".

Дори беглият взор към други представители на " елита " на ГЕРБ разкрива същите червени корени (Йорданка Фандъкова – редови член на Българска комунистическа партия като учител; Менда Стоянова – член на Българска комунистическа партия и партиен секретар на Окръжния национален съвет, Пловдив, и т.н.).

И въпреки всичко съюзът сред ГЕРБ и Съюз на демократичните сили е законосъобразен. Защото синята концепция беше изкривена, обругана и предадена от хора, които единствено външно, официално проповядваха " новите " демократични полезности. А по убеждения и мотивация си останаха вечно в някогашния режим. Говоря за " троянските коне ", за сътрудниците на Държавна сигурност в сините редици. Като емблематичния дантелен политик и парламентарен арбитър Георги Марков (впоследствие осветлен като сътрудник Николай от ДС), който в този момент е народен представител от ГЕРБ. Същият – под познатата рекламация, че брани демокрацията – през днешния ден хвали антилибералния Виктор Орбан, който е пръв другар на Владимир Путин; сипе ругатни против Българския хелзинкски комитет (БХК), арбитър Лозан Панов и прочие

Изобщо, в случай че преразказвам класика: гербаджийството е старческата болест на комунизма.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 OF (преди 1 минута) Рейтинг: 226 | Одобрение: -59 ,,,Така е, друга нямаше, тя беше на всички. OK Напиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР