Автор: obektivno.bgУкраинските военнослужещи са разположили самоделна аудиоразузнавателна мрежа, състояща се

...
Автор: obektivno.bgУкраинските военнослужещи са разположили самоделна аудиоразузнавателна мрежа, състояща се
Коментари Харесай

Американски генерал за украинската ПВО: Това са 8000 мобилни телефона на кули

Автор: obektivno.bg

Украинските военнослужещи са разположили самоделна аудиоразузнавателна мрежа, състояща се от мобилни телефони, на територията на страната, с цел да засичат съветски дронове камикадзе от вида „ Геран “. Това разказа командирът на Военновъздушни сили на Съединени американски щати в Европа и Африка военачалник Джеймс Хекер. Той изясни по какъв начин работи тази самоделна украинската система за противовъздушна защита.

Според военния пълководец на Съединени американски щати 8000 мобилни телефона са конфигурирани на кули по цялата територия на Украйна. Към тях са конфигурирани микрофони. Мобилните телефони са непрекъснато включени и записват, с цел да открият идващи въздушни цели, и употребяват местни мобилни телефонни мрежи, с цел да предадат информацията назад към централизирана система. С помощта на микрофоните те засичат дроновете „ Геран “ по присъщия звук, който издават.

 

 

След засичането на приближаващия се дрон на място се насочват мобилни екипи за противовъздушна защита, оборудвани със зенитни оръжия – картечници и портативни зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК). Според генерала сходно решение е доста по-евтино от свалянето на съветски безпилотни летателни апарати – камикадзе благодарение на американските системи за Противовъздушна отбрана „ Пейтриът “ и ракетите SМ2.

Акустичните датчици (в случая телефоните) събират нехарактерни звуци от околната среда, преди изкуственият разсъдък да бъде употребен, с цел да откри дали аномалиите са входящи дронове камикадзе или ракети.

Д-р Томас Уитингтън, специалист по противовъздушна защита в Royal United Services Institute, коментира пред The Telegraph: „ Интересно е, че тази технология се завръща, тъй като беше на мода преди изобретяването на радара през 20-те и 30-те години на предишния век “.

Мобилните телефони обаче не вземат решение казуса на украинската Противовъздушна отбрана с съветските планиращи бомби.

В изявление за Politico външният министър на Украйна Дмитро Кулеба се оплака от спада на западната военна помощ за Киев през последните месеци.

„ Дайте ни проклетите „ Патриот “-и “, сподели той, имайки поради създадените в Съединени американски щати системи за противовъздушна защита. Той настоя, че Киев има потребност от тях, с цел да ги насочва против съветски самолети, които изстрелват въздушните управляеми бомби ФАБ. Тези осъвременени муниции са повода „ украинските войски да губят позиции “, твърди външният министър на Украйна.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР