Автор: Александр Лесных, РИА Новости Представители на оператора на „Северен

...
Автор: Александр Лесных, РИА Новости Представители на оператора на „Северен
Коментари Харесай

Ясно е какво ще стане със „Северен поток 2“


Автор: Александр Лесных, РИА Новости

Представители на оператора на „ Северен поток 2 “ обявиха за скорошно довеждане докрай на полагането на тръбите в изключителната икономическа зона на Швеция. Предвижда се дейностите да завършат през октомври. Последните трудности по пътя на газопровода е Дания, която по този начин и не позволява строителството в териториалните си води и Съединени американски щати с новите наказания.

Времето е пари

Преди седмица последната партида тръби за строителството на „ Северен поток 2 “ напусна шведското пристанище Карлсхамн. По думите на представителя на оператора на плана (Nord Stream 2 AG), полагането по 510-километровия шведски сектор ще приключи през октомври тази година: първата от двете тръби от газопровода към този момент е подготвена, а финалните действия по монтажа на втората ще стартират на 1 септември.

Общата дължина на газопровода ще е към 1200 километра, а общият потенциал е за към 56 милиарда куб м газ годишно. Общо през територията на Русия, Финландия, Швеция и Германия към сегашния миг са положени над 1700 километра тръби (операторът не прецизира, само че по-скоро има поради общата дължина на двете тръби). Това значи, че „ Северен поток 2 “ е подготвен до 70 %.

Независимо, че всички действия се извършват в период и до момента не е ясно дали планът ще бъде сбъднат изцяло до края на тази година, както се планираше по-рано. Проблемът е в това, че на пътя на газопровода към момента стои Дания, която по този начин и не издава разрешението за полагане на тръбите по дъното на своя шелф.

Както написа Reuters, още през април операторът на газопровода се оплака от управляващите в Дания за това, че енергийният съвет на страната прави всичко, с цел да забави строителството. В частност през март желаеха от Nord Stream 2 AG да показа още едно, освен това трето заявление с различно трасе за прокарването на „ Северен поток 2 “.

Компанията предизвести Датската енергийна организация, че съответните действия към този момент костват 100 млн. евро и в бъдеще ще трябват още 500 млн. спомагателни разноски (първоначалната обща стойност на плана е 9,5 млрд.). Освен това окончателните периоди на строителството ще се забавят с осем месеца – т.е. за втората половина на 2020 година Въпреки че общата дължина на датския сектор е към 130 километра и по думите на ръководителя на „ Газпром “ Алексей Милер, той може да се построи за близо пет седмици.

Представителите на оператора не потвърдиха пред РИА Новости цифрите, посочени от Reuters, само че споделиха, че закъснение от няколко месеца фактически ще докара до загуба от стотици милиони евро.

Затова операторът на „ Северен поток 2 “ е изтеглил първото заявление, подадено преди повече от две години и е решил да се концентрира върху два маршрута през изключителната икономическа зона отвън териториалните води на Дания (на северозапад или югоизток от остров Борнхолм). Това се споделя ва уеб страницата на компанията.

Възможно е това решение също да докара до спомагателни разноски и евакуиране на периода за въвеждане на газопровода в употреба за известно време. Но това не значи, че разноските ще бъдат за сметка на „ Газпром “, защото финансирането на плана е разграничено поравно сред съветския газов монополист и консорциумът от европейските компании (австрийската OMV, английско - холандската Royal Dutch Shell, френската Engie и немските Uniper и Wintershall ).

Поредните наказания

Да попречат на строителството на „ Северен поток 2 “ се пробват и от Вашингтон. В началото на август Сенатската комисия по външни работи утвърди законопроект за наказания срещу фирмите, предоставящи кораби за прокарването на газопровода. Allseas и Uniper.

От Съединени американски щати са уверени, че реализирането на плана „ Северен поток 2 “ няма да даде опция на американските компании, произвеждащи полутечен природен газ (LNG) да заемат мястото на Русия на европейския енергиен пазар, защото няма да устоят на ценовата конкуренция с тръбопроводното гориво. За Вашингтон обстановката се усложнява и от това, че Москва изпреварва съперника си и по доставки на LNG. По данни на интернационалната група експортьори на LNG – (GIIGNL), през предходната година Русия е продала на Европейски Съюз 4,43 млн. тона гориво, а Съединени американски щати – единствено 2,7 млн. тона.

„ Наблюдаваме протичащото се с интерес...Но към дадения миг не виждаме аргументи за безпокойствие “, означават представители на Uniper.

Повечето специалисти са уверени: суматохата е неуместна. Така да вземем за пример старши научният помощник от Оксфордския институт за енергийни проучвания Джонатан Стърн назовава опитите на Съединени американски щати за прекъсване на строителството на газопровода „ неуверени “ и ги съпоставя с несполучливите дейности, които страната предприе по времето на Рейгън, с цел да спре потокът от руски газ за Европа.

„ Тогава всички тези ограничения нямаха никакъв резултат и мисля, че това може да се чака и през днешния ден, - цитира думите на Стърн Bloomberg. - Вероятно към този момент е прекомерно късно да се предприеме каквото и да е, защото огромна част от газопровода към този момент е положена. Освен в случай че Съединени американски щати не наложат наказания със задна дата, които обаче имам вяра, че ще провокират същинска стихия от тази страна на Атлантическия океан “.

Срещу рестриктивните мерки се афишира и немският бизнес. „ Последните планове на Съединени американски щати за наказания ще навредят преди всичко на предприятията от другарските страни, като Германия, Франция, Италия, Нидерландия, Австрия и Швейцария “, - предизвести ръководителят на Източногерманския стопански комитет Волфганг Бюхел в изявление за Die Welt.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР