Автор Майк Уитни, unz.com „Ожесточеността на конфронтацията в Украйна показва,

...
Автор Майк Уитни, unz.com „Ожесточеността на конфронтацията в Украйна показва,
Коментари Харесай

US издание: Войната в Украйна бележи края на американския век

Автор Майк Уитни, unz.com

„ Ожесточеността на борбата в Украйна демонстрира, че приказваме за нещо доста повече от това каква ще е ориста на режима в Киев. Архитектурата на целия международен ред е заложена на карта.” Сергей Наришкин, шеф на външното разузнаване на Русия.

Ето ви едно размишление за „ аварийна валута “: Всеки щатски $ е чек, изписан върху сметка, която е надвишена с 30 трилиона $.

Вярно е. „ Пълната религия и доверие “ в Министерството на финансите на Съединени американски щати значително е мит, вкаран в институционална рамка, която почива върху основа от чист пясък. Всъщност американският $ не си коства хартията, на която е отпечатан; това е IOU (запис на заповед), която вършее из океан от алено мастило. Единственото нещо, което защищава доларът да изчезне в пространството, е доверието на лековерни хора, които не престават да го одобряват като законно платежно средство.

Но за какво хората не престават да имат вяра в $, когато минусите му са известни на всички? В последна сметка американският народен дълг от 30 трилиона $ надали е загадка, нито пък спомагателните 9 трилиона $, които са насъбрани в салдото на Борда на Федералния запас. Това е прикрит дълг, за който американският народ въобще не знае, само че въпреки всичко е виновен за него.

За да отговорим на този въпрос, би трябвало да разгледаме по какъв начин в действителност работи системата и по какъв начин доларът се поддържа от многочислените институции, основани след Втората международна война. Тези институции обезпечават среда за осъществяване на най-дългата и крещяща машинация в историята, замяна на висококачествени създадени артикули, първични материали и тежък труд против листчета зелена хартия с мъртви президенти върху тях. Човек може единствено да се чуди на гениалността на елита, който измисли тази машинация и по-късно я наложи на масите, без да избухне митинг. Разбира се, системата е съпроводена от разнообразни механизми за използване, които бързо отстраняват всеки, който се пробва или да се освободи от $, или, Бог да ни е на помощ, да сътвори напълно различна система. (Спомняме си за Садам Хюсеин и Муамар Кадафи.) Но фактът е – с изключение на институционалната рамка и безмилостното заличаване на съперниците на $ – няма причина човечеството да остане приковано към валута, която е заровена под планина от задължения и чиято действителната стойност е на практика непознаваема.

Но не постоянно е било по този начин. Имаше време, когато доларът беше най-силната валута в света и заслужаваше мястото си на върха. След Първата международна война Съединени американски щати бяха „ собственик на по-голямата част от международното злато “, заради което интернационална делегация „ реши, че международните валути към този момент няма да бъдат свързани със златото, а могат да бъдат обвързани с щатския $, „ тъй като зелените пари бяха сами по себе си, свързани със златото. " Ето още по тематиката в Investopedia:

„ Споразумението стана известно като Споразумението от Бретън Уудс. То откри властта на централните банки, които ще поддържат закрепени обменни курсове сред своите валути и $. От своя страна Съединените щати биха изкупили щатски долари за злато при поискване...

Американският $ беше публично коронован като международна аварийна валута и беше подсилен от най-големите златни запаси в света с помощта на Споразумението от Бретън Уудс. Вместо златни запаси, други страни натрупаха запаси от щатски долари. Имайки потребност от място, където да съхраняват своите долари, страните започнаха да купуват скъпи бумаги на Съединени американски щати, които смятаха за безвредно предпазване на пари.

Търсенето на държавни скъпи бумаги, съчетано с дефицитните разноски, нужни за финансиране на Виетнамската война и вътрешните стратегии на Великото общество, накараха Съединените щати да наводнят пазара с книжни пари.

Търсенето на злато беше такова, че президентът Ричард Никсън беше заставен да се намеси и да отстрани връзката сред $ и златото, което докара до съществуващите през днешния ден плаващи обменни курсове. Въпреки че е имало интервали на стагфлация, която се дефинира като висока инфлация и висока безработица, щатският $ остава международна аварийна валута. " („ Как щатският $ се трансформира в международната аварийна валута “, Investopedia)

Но в този момент златото е изчезнало и това, което е останало, е димяща купчина задължения. И по този начин, по какъв начин по дяволите доларът е съумял да резервира статута си на водеща международна валута?

Поддръжниците на доларовата система ще ви кажат, че тя има нещо общо с „ размера и силата на американската стопанска система и господството на финансовите пазари на Съединени американски щати “. Но това е нелепост.

Истината е, че статутът на аварийна валута няма нищо общо с „ размера и силата “ на американската постиндустриална, насочена към услугите, задвижвана от балон стопанска система от Третия свят. Нито пък има нещо общо с хипотетичната сигурност на американските съкровищни облигации”, които – наред с $ – са най-голямата машинация вид " Понци " за всички времена.–(б.п. Схемата, кръстена на италианския предприемач Чарлз Понци, кара жертвите да имат вяра, че облагите идват от законна бизнес активност (например продажба на артикули или сполучливи инвестиции) и не знаят, че други вложители са източник на средствата.)

Истинската причина доларът да остане водеща валута в света е поради картелизирането на централното банкиране. Западните централни банки са де факто монопол, ръководен от дребна завера от взаимнокръстосващи се потайни хранители, които координират и сговорничат по паричната политика, с цел да запазят своята маниакална смъртна хватка върху финансовите пазари и световната стопанска система. Това е парична мафия и – както е споделил Джордж Карлин: „ Ти и аз не сме в нея. Ти и аз не сме в огромния клуб.” В последна сметка: безмилостното манипулиране на лихвените проценти, насоките за прогрес и количественото облекчение (QE) е това, което поддържа $ на неговото високо, само че несправедливо място.

Но всичко това е на път да се промени напълно поради безразсъдната външна политика на Байдън, която принуждава сериозни играчи в световната стопанска система да основат своя лична конкурентна система. Това е същинска покруса за Запада, който се радва на век на непрестанно добиване на благосъстояния от развиващия се свят. Сега – заради икономическите наказания против Русия – се появява напълно нов ред, при който доларът ще бъде заместен с националните валути (обработени посредством самостоятелна система за финансови решения) в двустранни търговски покупко-продажби, до момента в който – по-късно тази година – Русия започва обменна търгувана валута, обезпечена със артикули, която ще се употребява от търговски сътрудници в Азия и Африка. Кражбата от Вашингтон на съветските задгранични запаси през април ускори настоящия развой, който беше в допълнение интензивен от изолацията на Русия от външните пазари. Накратко, икономическите наказания и протестите на Съединени американски щати разшириха бездоларовата зона в огромна степен и постановиха основаването на нов паричен ред.

Колко жалко е това? В продължение на десетилетия Съединени американски щати правят машинация, с която обменят своята измислена валута за неща с същинска стойност (нефт, промишлени артикули и работна ръка). Но в този момент екипът на Байдън изцяло отстрани тази система и раздели света на враждуващи лагери.

Но за какво?

Да накаже Русия, това ли е?

Да това е.

Но в случай че казусът е подобен, не би трябвало ли да се опитаме да разберем дали глобите фактически работят или не, преди да променим неразумно системата?

Твърде късно е за това. Войната против Русия стартира и първите резултати към този момент се появяват. Само вижте метода, по който унищожихме съветската валута, рублата. Това е шокиращо! Ето част от публикация в CBS:

„ Руската рубла е най-добре представящата се валута в света тази година...

Два месеца откакто цената на рублата падна до по-малко от един щатски цент на фона на най-бързите и най-строги стопански наказания в актуалната история, съветската валута направи замайващ поврат. От януари рублата скочи с 40% по отношение на $.

Обикновено една страна, изправена пред интернационалните наказания и огромен боен спор, ще бъде очевидец на отлив на вложители и непрекъснато изтичащ капитал, което ще докара до спад на валутата й....

Устойчивостта на рублата значи, че Русия е отчасти изолирана от наказателните стопански наказания, наложени от западните страни след нейното навлизане в Украйна... “ („ Руската рубла е най-силната валута в света тази година “, CBS News) “

Ха? Искате да кажете, че офанзивата против рублата въпреки всичко не проработи?

Сигурно наподобява по този начин. Но това не значи, че глобите са неуспех. О, не. Само като погледнете резултата, който са имали върху съветските артикули. Броят на експортните фактури понижава, нали? Ето още нещо от CBS:

„ Понастоящем цените на суровините са до небесата и макар че има спад в размера на съветския експорт заради ембаргото и наказания, нарастването на цените на суровините повече от всеки път компенсира тези спадове “, споделя Татяна Орлова, водещ икономист за разрастващите се пазари в Оксфордска стопанска система.

Русия притегля близо 20 милиарда $ на месец от експорт на сила. От края на март доста задгранични купувачи се съобразиха с настояването да заплащат за сила в рубли, повишавайки цената на валутата. („ Руската рубла е най-силната валута в света тази година “, CBS News)

Шегувате се, нали? Искате да кажете, че рублата пораства и Путин печели повече пари против артикули от всеки път?

Да, и това е същата договорка с комерсиалния остатък на Русия. Разгледайте този фрагмент от публикация в The Economist:

„ Руският експорт... се задържа изненадващо добре, в това число този, ориентиран към Запад. Санкциите разрешават продажбата на нефт и газ на по-голямата част от света да продължи непрестанно. А скокът в цените на силата в допълнение усили приходите.

В резултат на това анализаторите чакат комерсиалният остатък на Русия да доближи рекордни равнища през идващите месеци. IIF счита, че през 2022 година остатъкът по настоящата сметка, който включва търговията и някои финансови потоци, може да доближи 250 милиарда $ (15% от миналогодишния БВП), повече от два пъти над 120 милиарда $, регистрирани през 2021 година Това, че глобите ускориха съветския търговски остатък и по този метод помогнаха за финансирането на войната, е разочароващо, споделя господин Вистесен. Г-жа Рибакова счита, че ефикасността на финансовите наказания може да е достигнала своите граници. Следва решение за стягане на комерсиалните наказания.

Но вземането на сходни ограничения може да отнеме време, с цел да влязат в действие. Дори в случай че Европейски Съюз одобри предлагането си за възбрана на съветския нефт, ембаргото ще се ползва толкоз постепенно, че вносът на нефт от блока от Русия ще падне единствено с 19% тази година, споделя Лиъм Пийч от Capital Economics, съветник. Пълното влияние на тези наказания ще се почувства едвам при започване на 2023 година – до този миг Путин ще натрупа милиарди, с цел да финансира войната си. " („ Русия е на път за рекорден търговски остатък “, The Economist) “

Позволете ми да изясня това: глобите в действителност вредят на Съединени американски щати и оказват помощ на Русия, тъй че специалистите считат, че би трябвало да наложим повече наказания? Това ли е?

Точно това е. Сега, откакто се простреляхме в крайници, специалистите считат, че би било рационално да простреляме и другия.

Аз ли съм единственият, който е изумен от лудостта на тази политика? Вижте този клип от публикация в RT:

„ Русия може да завоюва рекордните 100 милиарда $ от продажбите на газ за европейските страни през 2022 година заради внезапното повишаване на цените на силата, заяви тази седмица френският вестник Les Echos, базирайки се на анализатори на Citibank.

Според вестника прогнозните доходи от продажби на газ ще бъдат съвсем два пъти повече от предходната година. Анализът не взема поради облагите от продажбата на други съветски артикули, като нефт, въглища и други минерали.

Les Echos оповестява, че макар глобите и предизвестията за широкомащабно ембарго върху съветската сила, 27-те страни от Европейски Съюз не престават да изпращат почти 200 милиона $ дневно на Газпром. " („ Прогнозира се приходите от съветски газ да доближат нови върхове “, RT)

Така че приходите от продажби на газ и нефт безусловно наводняват хазната на Москва, както в никакъв случай до момента. Междувременно цените на силата в Европейски Съюз и Америка скочиха до връхни точки от 40 години.

Виждате ли какъв брой контрапродуктивна е тази политика?

Европейски Съюз потъва в криза, линиите за доставка са съществено нарушени, дефицитът на храна непрестанно се усилва, а цените на газа и петрола са безкрайни. По всички справедливи стандарти глобите освен се провалиха, само че имаха гръмък противоположен резултат. Не могат ли хората от Байдън да видят вредите, които нанасят? Напълно ли са откъснати от действителността?

Представете си, в случай че украинците употребяват новата артилерийска установка на Байдън (HIMARS) за обстрел на градове в Русия? Тогава какво?

Тогава Путин хвърля ръкавиците и неотложно стопира потока на въглеводороди към Европа. Това ще се случи, в случай че Вашингтон продължи да ескалира. Можете да заложите на това. Ако съветската „ специфична военна интервенция “ ненадейно се трансформира във война, светлините в цяла Европа ще замръкнат, домовете ще стартират да замръзват, фабриките ще замлъкнат и континентът ще се плъзне стремително в продължителна и мъчителна меланхолия.

Някой във Вашингтон мисли ли за тези неща или всички са толкоз опиянени от личните си отрязъци в пресата, че изцяло са изгубили връзка с действителността?

Ето още от публикация в RT:

„ Въпреки че груповият Запад продължава да упорства – срещу цялата забележима действителност – че спорът в Украйна върви добре за Киев, огромните медии стават все по-неспокойни от обстановката на икономическия фронт. Все повече и повече наблюдаващи признават, че ембаргото, наложено от Съединени американски щати и техните съдружници, не смазва съветската стопанска система, както в началото беше замислено, а по-скоро тяхната лична...

„ Русия печели икономическата война “, съобщи в четвъртък икономическият редактор на „ Гардиън “ Лари Елиът. „ Изминаха три месеца, откогато Западът стартира икономическата си война против Русия и тя не върви по проект. Напротив, нещата в действителност вървят доста зле ", написа той...

В есе от 30 май колумнистът на Guardian Саймън Дженкинс също сподели, че ембаргото се е провалило...

Както Дженкинс показва, глобите в действителност покачиха цената на съветския експорт като нефт и зърно – по този метод обогатиха, а не обедниха Москва, като в същото време оставиха европейците без газ, а африканците останаха без храна. („ Тъй като глобите не работят и напредването на Русия продължава, западните медии трансформират мелодията си за Украйна “, RT)

Схванахте ли тази част за „ Русия печели икономическата война “? Какво съгласно вас значи това на процедура?

Означава ли това, че несполучливият опит на Вашингтон да резервира световната си надмощие посредством „ намаляване “ на Русия в действителност слага големи натоварвания върху Трансатлантическия алианс и НАТО, което ще провокира наново калибриране на връзките, водещо до предизвикателно отменяне на „ основаната на правила система “.

Това ли значи?

Ще се раздели ли Европа с Вашингтон и ще остави ли Съединени американски щати да потъват под океана от алено мастило за 30 трилиона $?

Да, тъкмо това значи.

Превод за " Гласове ": Георги Ванчев

Източник: unz.com
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР