Автор: Лилия Динова, СБЖМария Чернева е сред знаковите журналисти в

...
Автор: Лилия Динова, СБЖМария Чернева е сред знаковите журналисти в
Коментари Харесай

Мария Чернева: Свободна журналистика се прави в свободна среда, а не в страх

Автор: Лилия Динова, Съюз на българските журналисти

Мария Чернева е измежду знаковите публицисти в Българска национална телевизия. Работи в публичната медия от 1993 година И сътрудници, и фенове са запомнили чудесните й репортажи и филми, поради които е притежател на две награди „ Валя Крушкина, публицистика за хората ”. Мария счита за най-голямо зло в специалността автоцензурата.

Родена е на 9 януари в София. Завършва биохимия и микробиология в СУ „ Св. Кл Охридски “. Но не може да избяга от поговорката за крушата, която не пада по-далеч от дървото - като щерка на известните ни публицисти Пенка Чернева и Григор Чернев, в последна сметка и тя свързва ориста си със света на медиите. Насочва се към малкия екран, където е към този момент 27 години. Има наследник Явор, студент по стопанска система.

- Мария, какво ново ще ни разкажете за себе си, с изключение на това, което към този момент всички знаем - че отново сте в Българска национална телевизия след къс интервал „ на независимост ”...

- Да, преди да се върна в Българска национална телевизия през септември 2019-та, имах интервал на свободна процедура, free lance. Пътувах до Антарктида, направих кино лентата „ Полярни откриватели “.

Обиколих и България, работих по разнообразни планове по „ моята ” обществена тематика, снимах, в това число и с потребление на дрон, инсталирах.

По линия на фонда „ Валя Крушкина ” обикалях също и учебни заведения, срещах се с възпитаници. Беше забавен опит - да дам късмет на младите да разграничават подправените от същинските вести, да изградят своя хигиена на четене. Исках и нека съм съумяла да им потвърдя, че подправените вести могат да им трансформират съществуването, избора на специалност и на правилния път в живота. По този план образоваме и самите учители, с цел да покачат културата на децата за подправените вести.

А след завръщането ми в Българска национална телевизия започнах интензивно да работя за възобновяване и одобряването на настоящата журналистика в националната телевизия.

- Бихте ли „ върнали лентата ” още веднъж към случая с напускането ви от Българска национална телевизия? Какво стана тогава?

- Напуснах Българска национална телевизия през юли 2018 година. Тогавашното управление - господин Константин Каменаров и госпожа Уляна Пръмова - ме отстраниха от ресора ми поради донос. Свободна публицистика се прави в свободна среда, а не в боязън. Затова взех решение, че в тази телевизия няма място за мен и напуснах.

- Уволниха ли ви или напуснахте по свое предпочитание?

- Изборът беше мой, само че бях принудена да напусна. Нямаше условия да работя свободно. Пък и по какъв начин да продължа да работя, когато доверието го нямаше?! Те повярваха на един донос, а не на публицист от тяхната телевизия. Доверието е доста значимо в нашата специалност!

- Явно се желае кураж за такава постъпка...

- Иска се да си свободен и да държиш на свободата си. Явно бях засегнала нечии ползи с работата си…

- Имате поради Фонда за лекуване на деца?

- Да, оттова пристигна доносът и това потвърди, че с работата си съм била на прав път. Настъпила съм ползите на някои компании и кръгове по лечебните заведения. Заинтересовани лица изпратиха този донос, който, уви, откри лесна почва в тогавашното управление на Българска национална телевизия. Дотогава никой в цялата ми журналистическа процедура не беше дръзвал да ме отстранява от ресора ми, а и в този момент не ми бе дадена опция да се защитя.

Затова по-честно и по-достойно беше да изляза на открито. Да напусна малкия екран, за която работех години наред. Но не желая никой да ме съжалява! Не съм злопаметна, не ми се връща обратно, не съм реваншистки настроена и не върша покруса от случилото се. Това са уроците на живота, може би… Пък и аз получавах поддръжката на другари и сътрудници. Това ме поддържаше.

- А кое ви накара да се върнете в Българска национална телевизия?

- Професията! Телевизионерството е голям набор от умения, които никога не са за мятане в кошчето. През времето, когато бях на открито, писах мнения и разбори за „ Свободна Европа “. Но малкия екран си е телевизия. Това е един огромен и превъзходен университет, който не се заменя с нищо друго.

- Някой предложения ли ви?

- Да, предложения ме Мариела Драголова, новият шеф на новините, пък и аз желаех да видя има ли път назад…

- Споменахте, че със завръщането ви в Българска национална телевизия желаете да възстановите престижа на настоящата журналистика. Вие сте продуцент и е ваша концепцията за новата графа на Българска национална телевизия „ След новините “.  Какво бихте споделили за това предаване?

- То започва на 11 януари като уикенд-продължение на новините. Има новинарски формат, излъчва се всяка събота и неделя след централната емисия, с цел да даде повече информация за значими, злободневни и настоящи събития у нас и по света, да проучва и да заключи казаното в новините за късото време на репортажите. Предаването е десетминутно.

- Напоследък кипят доста пристрастености и разногласия към ролята Съвет за електронни медии. Вашето мнение?

- Съвет за електронни медии би трябвало да има по-категорични позиции и да пази истината, обективността и ползите на гилдията ни. Има случаи - и то не рядко, когато се чудиш къде е Съвет за електронни медии и за какво не реагира на дадена обстановка...

- По независимост на словото България е на 111-то място в света. Това тормози ли ви?

- Най-страшното от всичко е автоцензурата на публицистите. Особено в частните медии. Има тематики, по които сътрудниците там не са свободни да споделят и пишат каквото желаят. Дори и стремежът към висок рейтинг, желанието им да се продават по-добре, също ги прави несвободни. А да не приказваме за избран напън извън от време на време.

Но неналичието на пари е водеща, когато става дума за независимост на словото. Затова, в случай че бюджетът на една социална телевизия е непълен, тя кляка и за жалост, губи от достолепията и преимуществата си.

Медиите са цялостни с кореспонденти, новинари, само че не и с същински публицисти, които се броят на пръсти. Слава Богу, че въпреки всичко ги има. Но като цяло професионалните критерии са занижени. Освен да тичаш след новините, се желае и друго - би трябвало да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията. При репортерите липсват ресорите и специализацията.

- Каква е Мария Чернева отвън екрана?

- Същата! С моята сензитивност мога да бъда радостна, гневна и любознателна.

- Какво обичате да вършиме в свободното си време?

- Да чета, да проучвам и да пътувам. И да се грижа за къщата си.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР