Автор: Kamila Aliyeva, www.azernews.az/Вятърните паркове на Азербайджан са произвели 14,1

...
Автор: Kamila Aliyeva, www.azernews.az/Вятърните паркове на Азербайджан са произвели 14,1
Коментари Харесай

Значителен ръст в производството на вятърна енергия в Азербайджан


Автор: Kamila Aliyeva, www.azernews.az/

Вятърните паркове на Азербайджан са произвели 14,1 милиона киловатчаса електрическа енергия през януари-юли 2018 година, което е с 63,9% повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. В същото време слънчевите централи генерират 23,4 милиона киловатчаса електрическа енергия, оповестява Trend, представена от www.azernews.az/.

Потенциалът на страната за вятърна сила е 350 мегавата, а за слънчева - 50 мегавата. През идващите няколко години пък биоенергията ще може да доближи 20 мегавата, демонстрират данните на Държавната организация за различни и възобновими енергийни източници.

Електроцентралите в Азербайджан генерират 13,5 милиарда киловатчаса електрическа енергия през януари-юли 2018 година, което демонстрира нарастване с 2,6% в съпоставяне със същия интервал на 2017 година, съгласно отчета.

Общо 12,99 милиарда киловатчаса от общата електрическа енергия, генерирана през отчетния интервал, съставлява комерсиална електрическа енергия, която е с 3,1% повече спрямо януари-юли 2017 година
Топлоелектрическите централи генерират общо 11,77 милиарда Киловатчаса електрическа сила през януари-юли 2018 година, което е с 3,5% повече в съпоставяне със съответния интервал на 2017 година

Водните централи в Азербайджан генерират 1,18 милиарда киловатчаса електричество за комерсиална цел през януари-юли 2018 година или с 1,5% по-малко в съпоставяне със същия интервал от 2017 година

Azerenerji OJSC е главният производител на електрическа енергия в Азербайджан. Компанията има стотици подстанции и десетки електроцентрали. Капацитетът за произвеждане на електрическа енергия на Азербайджан е 7,172,6 мегавата, което дава опция да се генерират годишно към 24 милиарда киловатчаса електрическа енергия. Това разрешава на Азербайджан да изнася годишно 2,1 милиарда киловатчаса електрическа енергия.

Днес делът на различните енергийни източници в електроснабдяването на Азербайджан е 9,5%. През последните години развиването на възобновимите енергийни източници в Азербайджан, най-голямата страна в Южен Кавказ на брега на Каспийско море, беше в центъра на вниманието. Понастоящем страната е в положение изцяло да задоволи личните си енергийни потребности и се стреми да доставя електрическа енергия на европейския пазар.

Азербайджан съумя да построи мощна енергийна система за по-малко от 20 години, да извърши реорганизация и възобновяване на остарели индустриални мощности и да сътвори нови.

Богатата на запаси страна генерира сила посредством водноелектрически, вятърни и слънчеви електроцентрали, както и съоръжения за биогаз. В момента потенциалът на електроенергийната система на Азербайджан надвишава 12 000 мегавата. Общият капацитет на възобновимите енергийни източници е забележителен.

Голяма част от потенциала на страната в тази област е в слънчевата сила, като капацитетът й се прави оценка на 5000 мегавата. Около 4500 мегавата съставляват вятърна сила, 1500 мегавата - за биомаса, 800 мегавата - за геотермална сила, а останалите 350 мегавата - за дребните водноелектрически централи (ВЕЦ).

Държавната организация за различни и възобновими енергийни източници на Азербайджан дефинира областите, потенциала, сумите, които ще бъдат вложени в производството на 4200 мегавата през 2018-2020 година и друга нужна информация.

През идващите години организацията възнамерява да осъществя 23 плана на стойност към 13 милиона манати като част от Стратегическата пътна карта за развиване на комуналните услуги (електрическа и топлинна сила, вода и газ).

Проектите включват създаване на вятърни, хидро и биогоривни електроцентрали с общ потенциал 4200 мегавата. Сметките включват 3500 мегавата вятърни централи, 500 мегавата за слънчеви централи и 200 мегавата за електроцентралите за биогорива. Цената на построяването на вятърни електроцентрали ще бъде 10,2 милиона манати, слънчева - 1,48 милиона манати, и биогориво - 1,16 милиона манати.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР