Автор: Калина Андролова за ГласовеОт 1 януари 2023 г. в

...
Автор: Калина Андролова за ГласовеОт 1 януари 2023 г. в
Коментари Харесай

Николай Павлов пред Гласове: Булгаргаз е с милиард и половина заеми заради кабинета Петков

Автор: Калина Андролова за " Гласове "
От 1 януари 2023 година в договорите с индустриалните клиенти „ Булгаргаз “ прибавя към цената от КЕВР и надбавка от 11 лв. и 64 ст. Преди тази надбавка беше 40 ст. Сега имаме нарастване 30 пъти. С това българският бизнес ще изплаща насъбраните задължения от ръководството на кабинета „ Петков “. Бизнесът ще ги калкулира в продукцията си, а ще ги заплати крайният консуматор. Така се образува инфлацията, която е вътрешна и се дължи само на неприятно ръководство. Това би трябвало да се знае от всеки един български жител, от всеки един гласоподавател. Това разгласи пред " Гласове " шефът на " Булгаргаз " Николай Павлов. 

Според него в случай че „ Газпром “ заведе арбитражно дело и българската страна го загуби, евентуално ще би трябвало да платим към 800 млн. $, поради неприетите количества газ.
- Венко Сабрутев от Политическа партия сподели една сравнителна табличка от 2019 година, като съобщи, че тогава цените на газа били по-високи в сравнение с тържищата. Бихте ли разяснили?
- През 2012 година Европейска комисия образува дело против „ Газпром “ и „ Газпром износ “. Разследваха за допустима корист с господстващо състояние на пазарите на природен газ в Централна и Източна Европа. Едно от изказванията беше, че „ Газпром “ е злоупотребил с господстващо състояние на 8 пазара, че води нелоялна ценова политика в 5 страни, членки на Европейски Съюз, включително и България, че дефинира цени на търговците на едро, които са доста по-високи от конкурентните цени на газа в Западна Европа. За да избегне глобите, „ Газпром “ водеше договаряния с Европейска комисия и пое задължения, с които да се решат проблемите в региона „ конкуренция “ - да се подсигурява свободния транспорт на газ на конкурентни цени и да се преразгледа ценообразуването. С което да се подсигурява на засегнатите 5 страни, доставната им цена да не е несправедлива и да отразява развиването на цените на конкурентните западноевропейски пазари, изключително на ликвидните континентални хъбове. Това съглашение беше оповестено от Европейска комисия през май 2018 година И „ Булгаргаз “ подписа съглашение номер 10 и 11 с „ Газпром “ точно по отношение на подписаното съглашение сред Европейска комисия и съветския снабдител. Към оня миг България стоеше сносно на пазара. Но от март 2019 година по отношение на това, че в Европа започнаха да ценообразуват на база хъбове, а ние бяхме към момента на цена 100% напълно подвластна от нефт и деривати, започнахме да изоставаме. И откакто в края на юли и началото на август регистрирахме няколо месеца високи цени, ние предприехме дейности и инициирахме договаряния, с които да предоговорим ценовия механизъм по метод, който отразява развиването на граничните цени на огромните страни, Германия, Франция и Италия, и в същото време на европейските хъбове.

Искам да уточня, че за Западна Европа процентът на дълготрайните контракти, индексирани към тържищата, е над 90%. Близо 68% от всички дълготрайни контракти на „ Газпром “ за Европа са напълно хъбово индексирани, включват съответните платформи за продажба като TTF, VTP, Gaspool, NBP или различен газов хъб. Хибридното ценообразуване, което съставлява хъб плюс нефт, е използвано за 15,5% от договорите. Другите към 16,5% са напълно петролно индексирани. Това е информация от Международната газова асоциация. Ние имахме контракт с „ Газпром “ за 2,9 милиарда куб. метра, а също и контракт с азерската компания напълно на петролен показател. Затова беше добре да потърсим баланс, единият плюс другия контракт да дават съответствие на хъб и нефт почти 50 на 50. Преговорите продължиха седем месеца. И приключиха в края на февруари 2020 година Подписахме съглашението с „ Газпром “ за нова индексация, която включва хъб плюс нефт. Хъбът в нашият контракт беше нидерландската борса TTF. Анализите сочеха, че тази борса е най-ликвидната и с най-ниски цени. Имахме разногласия с съветската страна към кой хъб да бъде ценообразуването, те желаеха някаква средноаритметична големина сред четири тържища, само че в края сметка ние надделяхме и нашето ценообразуване реферираше към TTF. В района към нас съвсем всички ценообразуват с показател по холандската борса. 
- Обвиняват Ви, че борсовата съставния елемент е доста висока за сметка на петролната. 
- Ето, виждате ли, един споделя, че борсовите цени през 2019 година били ниски, а различен споделя, противоположното, по какъв начин можело да се включи толкоз висок борсов показател и засяга 2021 и 2022 година Това приказва единствено едно, че тези хора не познават пазара, че в никакъв случай не са управлявали огромни компании и надлежно не са сключвали комплицирани контракти. Договорите би трябвало да бъдат подписвани по този начин, че във всеки миг да имаме конкурентна цена на тези в Европа. За последните две години, 2021 и 2022 година, когато стопанските системи се развиват възходящо в Европа след ковида, нашата формула в действителност е доста добра. За цялата 2021 година междинната цена на TTF е към 39 евро. А междинната цена по контракта с „ Газпром “ беше 32 евро. Това е близо 20% разлика в интерес на „ Булгаргаз “. За 2022 година разликата е още по-фрапираща. Имаме 30% разлика в наша изгода. Това елементарно може да се ревизира от отчетите на Европейска комисия, там има едни карти и най-светлата част в ценово отношение е в България. 
- Ценообразуването зависи от разнообразни условия, в това число и от форсмажорни като войната в Украйна. 
- Абсолютно. И изключително, хубаво е да се съпоставят цените и да се прави разбор, когато стопанската система действа. През 2020 година дълго време страните в Европейски Съюз бяха затворили своите граници, редица предприятия стопираха да работят, тържищата безусловно се сринаха, имаше дни, когато цената на газа стигаше 2 $ за MWh. А петролът доближи даже негативни стойности, минус 15, минус 16 $ за барел. Искам да отбележе още, че за интервала на водене на договарянията, близо седем месеца, „ Газпром “ възвърне надплатените суми от „ Булгаргаз “ за този интервал. Преразгледахме формулите за това време обратно и те възвърнаха надплатените средства. А ние, надлежно ги възстановихме на нашите клиенти, 202 милиона лв. за интервала от август до края на март. Това беше значимо за всеки наш клиент, някои се избавиха от банкрут, други започнаха дейности за вложения и така нататък Това беше голяма глътка въздух за бизнеса. 
Когато започнаха да се подвигат цените на тържищата поради войната в Украйна, някои недоброжелатели започнаха да ни нападат за какво сме предоговорили по такава формула. Оценката за нашата ценова политика се дава от клиентите, които подписват контракти и употребяват газ. През 2021 година „ Булгаргаз “ осъществя рекордни продажби на газ за последните 12 години. Ако беше висока цената на природния газ, никой нямаше да купува от нас, щяха да купуват от тържищата. От ноември и декември 2020 година стопанските системи се разсъниха след ковида, пазарите на газ по този начин се обърнаха, че нашата формула даваше една доста добра цена. А през 2022 година, когато през последните месеци към този момент не купувахме от „ Газпром “, цените стигнаха равнища от 40-50 евро. За януари 2022 година TTF e 113 евро за MWh, а цената на газпромския газ по контракта е 86 евро. 26 евро е разликата, февруари е 18 евро разликата, март – 16 евро, април – 29 евро MWh. 
- Гърция също е с нашата формула на ценообразуване, малко по-лоша от тази, която имахме в контракта с „ Газпром “, който към този момент завърши. 
- Да, по наша информация при гръцкия контракт хъбовият съставен елемент е с по-висок % от нашия. Унгарците са на 100% борсов съставен елемент. Тоест ние в района стояхме доста добре като цени. Дори и в Европа. Много предприятия работеха за експорт, това се отнася и за торови фабрики. Торовият цех в Димитровград съвсем напълно работи за експорт. Това значи, че цената на газ у нас е създавала конкурентна стопанска система. 
- Сабрутев обаче тези неща не ги споделя по медиите, прави други внушения. 
- Не знам какви таблици е посочил Сабрутев, тъй като не проследявам мненията на хора, които не са специалисти. Очевидно, че някои вървят неподготвени по студиата. Ако стартираме всеки псевдоексперт, самопровъзгласил се за специалист да го оборваме, ние би трябвало единствено с това да се занимаваме. Сабрутев работеше в НЕК преди да стане народен представител, неговата брачна половинка пък работи в БЕХ, принципала на НЕК, зам.-директор на финансовата дирекция. И дано да бъдем правилни, те по времето на „ неприятния ГЕРБ “ са заемали много положителни високоплатени позиции. Сабрутев е бил и консултант на изпълнителния шеф на НЕК. 
- Политическа партия отнасят доста удари за обстановката с газа, и цялата злополука в бранша стартира с Вашето освобождение. Какво в реалност се случи с „ Булгаргаз “ откакто Ви освободиха от позицията изпълнителен шеф?
- Първо, аз бях освободен в жестоко нарушаване на Закона за обществените предприятия. И забележете, в решението за моето освобождение няма нито един претекст, нито за неприятни финансови резултати, нито за някакви нарушавания, просто е написано, че целият ръб на шефовете би трябвало да бъде освободен. Аз още тогава, в края на януари, кавах, че „ Булгаргаз “ предлага на своите клиенти конкурентно преимущество, изразяващо се в тези 20-30% по-ниска цена. Това значи, че към милиард влизат в българския бизнес. Милиард като отстъпка, като ценово преимущество за бизнеса. Явно имаше частни ползи, които се бяха огледали в този милиард. И виждате какво се случи с „ Булгаргаз “. Пазарът беше разрушен, газът се търгуваше на европейските цени, ценовото преимущество на българския бизнес беше отнето. 
- Към момента на Вашето освобождение „ Булгаргаз “ няма отговорности.
- Точно по този начин. От 2015 година аз съм в „ Булгаргаз “ като се изключи един откъслек от време, когато бях длъжностен министър в държавното управление на проф. Герджиков, сред януари и май 2017 година Бях първо финансов шеф, а от 2016 година – изпълнителен шеф до моето освобождение. През цялото това време „ Булгаргаз “ е извънредно и единствено на облага. През 2015 година заварихме компанията в окаяно положение, с големи здължения и вземания, на загуба, с изпразнени сметки. Буквално за година и половина с нашия екип я вдигнахме на крайници, това може да се види в докладите на компанията. 
- Тоест при Вас мениджмънтът е бил доста добър. Но какво се случи след Вас?
- Всяка година през май и юни „ Булгаргаз “ сключваше контракти с потребителите за идната календарна година. След като се сключат тези контракти всички индустриални предприятия, топлофикации и прочие са сигурни, че „ Булгаргаз “ ще им даде ценово преимущество от 15 до 30%. И от там нататък те си възнамеряват своята активност, подписват си контракти, плануват си паричните потоци, възнамеряват си финансиране от банки и така нататък И внезапно от април 2022 година стартират да получават газ на доста по-високи цени. Тоест паричните им потоци към този момент са нарушени. От там идват и последствията за „ Булгаргаз “. Ще дам образец с „ Топлофикация – София “. Топлофикацията в края на 2021 година имаше към 100 млн. отговорности, а сега има задължения за към 600 млн. лв.. И тези задължения идват от това, че покупната цена на сдружението е по-висока от продажната. Тоест КЕВР им утвърждава цена от 120 лева, само че те купуват газа на 300 лева И се получава една разлика, която не могат да компенсират и я трансферират на „ Булгаргаз “. Пак споделям, ценовото преимущество на българския бизнес и промишленост беше отнето. Например борсовите цени през май бяха 101 евро, а на „ Булгаргаз “ цената по съветския контракт щеше да бъде 79 евро. Разликата е 27%.
След моето освобождение „ Булгаргаз “ стартира да натрупа задължения към БЕХ и Министерство на енергетиката. Помните, че през септември „ Булгаргаз “ беше докаран до положение, че да не може да си купува газа. Наложи се държавното управление да отпусне заем за 800 млн. лв.. При състояние, че предходната година беше най-успешната за „ Булгаргаз “ и предварителните доклади сочеха към 100 млн. облага. В момента „ Булгаргаз “ има заеми в размер на милиард и половина лв.. Вземанията от клиенти са за към 650 млн. лв.. Тези задължения могат да се изплащат или през разширение на пазара или през по-висока цена. Пазар няма, който да пораства, тъй че тези задължения ще бъдат върнати през по-висока цена на природния газ. Затова „ Булгаргаз “ са принудени от 1 януари 2023 година в договорите с индустриалните клиенти към цената от КЕВР да прибавят и надбавка 11 лв. и 64 ст. Това е голяма надценка и най-вероятно вътре са включени разноските по изплащането на тези заеми, лихви, главници и прочие С това българският бизнес ще изплаща насъбраните задължения за интервала февруари – септември, след което бизнесът ще ги калкулира в продукцията си, а ще ги заплати крайния консуматор. По наше време за промишлеността към препоръчаната от КЕВР цена ние добавяхме надценка от 40 ст., поради разноски за банкови гаранции по азерския контракт и за терминала в Александруполис. Днес тези 40 ст. са станали 11 лв. и 64 ст. Това е 30 пъти нарастване. Надценката нормално може да бъде най-много до 1-2 евро, само че тук към този момент имаме 6 евро. Хайде да сметнем. Имаме клиент от химическата промишленост, който използва на дневна база по 10 хиляди мегаватчаса. Като ги умножим по 11,64 получаваме 116 хиляди и 400 лева дневно. Този клиент за месец януари ще заплати надценка от 3 милиона 608 хиляди и 400 лева, а с Данък добавена стойност става близо 4 милиона. Само надценката върху цената на КЕВР. Ако сметнем общо индустриалните клиенти, поръчките им като цяло са към 13 млн. и 500 хиляди мегаватчаса на година. Тоест 171 млн. лв. ще заплати българската промишленост единствено надценка към цената на КЕВР. „ Булгаргаз “ има желание по този метод да си изплаща заемите, които натрупа при ръководството на кабинета „ Петков “. Всичко това ще се мултиплицира в стоките за хората. Така стигаме до инфлацията, която е вътрешна и се дължи на неприятно ръководство. И това, което Ви споделям, би трябвало да се знае от всеки един български жител.  
- Защо след Вашето освобождение сложиха човек от МЕТ за началник на „ Булгаргаз “? Обяснете ми тази история с МЕТ.
- Човекът на МЕТ е бил финансов шеф преди да дойдем ние в „ Булгаргаз “. 
- Ааа, това е този, който е оставил сдружението в окаяно положение. 
- Да, той беше част от екипа, който беше освободен, откакто ние поехме компанията. И ние заварихме компанията в доста неприятно положение. Декапитализция, големи отговорности. Само към Национална агенция за приходите през февруари имаше 160 млн. просрочени отговорности, към „ Булгартрансгаз “ не бяха плащали към една година, имаха заеми към БЕХ и т.н. 
- Тоест Вие стабилизирате сдружението, само че Вас Ви махат с неразбираеми претекстове и връщат индивида, който е разсипал сдружението преди Вас? 
- Не просто консолидирам, а „ Булгаргаз “ се трансформира в гръбнака на българската стопанска система, тъй като от сдружението зависеше по какъв начин ще се развива стопанската система. Защото 60% от цялата промишленост на България употребява газ в индустриалните си действия. И откакто предоговорихме цената с „ Газпром “ и получихме по-ниска цена, доста от индустриалните предприятия започнаха да влагат в газови съоръжения, с цел да могат да си усъвършенстват индустриалните разноски. И в един миг стана по този начин, че би трябвало да купуват газ на цена от борсата. Българската енергетика имаше рекордни доходи, такива бяха и прогнозните за 2022 година И вместо тези доходи да се употребяват за вложения или нови планове, занапред ще покриваме загуби от изцяло неверни и некадърни решения в енергийния бранш.  
- Кажете за медиаторите, които някои назовават търговци, с цел да камуфлират истината за обстоятелството за надценката. Как се оказа, че купуваме отново съветски газ, но с 30% по-скъп? 
- През България минават големи количества съветски газ. Към Румъния, към Сърбия, към Гърция, към Унгария, към Северна Македония. В един миг доставките за България стопираха, защото „ Булгаргаз “ отхвърли да се разплаща по новия механизъм. Всички изброени страни обаче продължиха да заплащат и да получават газ. И стана ясно, че България отново купува съветски газ единствено че през ръка, през медиатори. Да, те са търговци, само че са в ролята на медиатори сред „ Газпром “ и „ Булгаргаз “. 
- Пак съветски газ, само че по-скъп. Ние сме неповторими простаци. Това на Вас по какъв начин Ви наподобява, като нарочна скица на Кирил и Асен или като неточност от непросветеност?
- Не бих могъл да кажа дали е преднамерено или е непросветеност, само че е реалност, че това се случи. Ние пренасяме газ за Гърция и Румъния, част от който задържаме у нас, защото гръцки и ръмънски снабдители, които имат контракти с „ Газпром “, взимат малко повече, с цел да ни го продават на нас. Това ужасно елементарно се вижда и от документите на „ Булгартрансгаз “, където са ежедневните газови потоци. Аз мога да Ви кажа, че в случай че „ Газпром “ беше спрял газа за Гърция и за Румъния, ние щяхме да останем без газ, нямаше да има от кой да купим. 
- Нали се говореше за танкери с американски газ, LNG?
- Да, говореше се. Доколкото знам тези танкери бяха продадени на БОТАШ и турската компания ги препродаде на „ Булгаргаз “ на Странджа–Малкочлар със съответната надценка. И цената на този газ се оказа с към 10% по-висока от контракта, който имахме. Това е нерегулярна доставка, инцидентна. А фактурите, които се посочваха по малките екрани по отношение на медиаторите на съветския газ, ясно илюстрираха разликите в цените. Специално за юли, август и септември, в случай че „ Булгаргаз “ вземаше газ непосредствено от „ Газпром “, а не от медиатори на „ Газпром “, и си вземаше всички количества от азербайджанската компания на договорната цена, както трябваше да бъде, в случай че беше приключен интерконекторът, разликата за България щеше да бъде към 580 млн. лв. по-малко. За този интервал тази сума е била платена от промишлеността, която е калкулирала тези високи цени в създадената продукция.    
- Едни споделят, че управленците от кабинета „ Петков “ са цялостни простаци, отказвайки заплащане за съветския газ без гаранции за сигурни различни доставки, а други споделят, че ние по този начин демонстрираме, че желаеме да се отделим от съветската газова взаимозависимост изключително на фона на войната и т.н. 
- Ние в действителност демонстрираме, че няма да вземаме непосредствено от „ Газпром “, само че ще вземаме отново от „ Газпром “, само че с медиатори. Ето това демонстрираме и платихме една много сериозна сума за „ огромната “ си ловкост. Тоест надплащахме, както се споделя. 
- Въпросът е, че България трябваше първа да реши от цяла Европа, какво да направи с заплащанията, и Асен и Кирил, които са прекомерно неподготвени за управническа активност, може да са били натиснати от някои олигарси, от медиатори, в това число и от американския фактор, с цел да вземат това преждевременно решение за отвод от съветския газ без явен различен излаз. 
- А за какво този външен фактор, американски, не натисна Гърция, Румъния, Унгария и други страни да прекратят доставките? 
- Най-вероятно ги е натиснал, само че държавните управления им са удържали да не подхващат рискови за стопанската система им дейности, до момента в който не си подредят икономическата сигурност. 
- Преди властта да предприеме дейности по отхвърли от заплащане по новия механизъм, трябваше да се направи разбор до какво би довело това. Трябваше да се изследват всички опасности, всички последствия от подобен ход. И в случай че този разбор показваше, че „ Булгаргаз “ и българската страна имат нарушени права по контракта, те трябваше навреме да претендират за неустойки пред трибунал. Това са многомилиардни контракти. Не може просто ей по този начин да кажем няма да плащаме, няма да вземаме и прочие Тук приказваме за корпоративна просвета, за умения да се ръководи страна, да се поддържа връзка на равнище интернационалните и междукорпоративни съглашения. Имаме контракт, би трябвало да си го изпълняваме, в случай че някой ни наруши правата, би трябвало да си ги търсим в съда. 
- Асен и Кирил споделят, че са пускали поръчки всеки ден към „ Газпром “ и не са получавали отговор. 
- Има някакво недоумение във връзка с поръчките и се приказват откровени нелепости. Аз Ви споделих при започване на диалога, че „ Булгаргаз “ предлага контракти на своите клиенти още през май и юни, защото годишните търгове на операторите за най-евтините капацитетни артикули са през юли. И защото „ Булгаргаз “ би трябвало да резервира най-евтиния капацитетен артикул за своите клиенти, изисква им поръчките, с цел да може надлежно да направи своите поръчки към „ Газпром “. След като към този момент има продажби и резервирани потенциали, от една страна, би трябвало да се обезпечи газа. И тогава през август и септември се съгласува годишната стратегия с „ Газпром “, по тримесечие и по месец. След като се съгласува тази годишна стратегия, тя става наложителна и за двете страни. Също по този начин договорът дава право „ Булгаргаз “ на тримесечна база, на месечна, на седмична и на дневна да си усъвършенства поръчките. Ако някой клиент понижава поръчките поради форсмажор, да вземем за пример повреда и така нататък, може да се поправя, надлежно да се понижи доставката на дневна база. Разбирате ли, че още август-септември 2021 година „ Булгаргаз “ е дало обвързващите поръчки, обвързващия график, който „ Газпром “ е удостоверил. А това, че управленците на Асен и Кирил са пращали поръчки всеки ден, аз не разбирам за какво са го правили. Какво са желали да реализират, нямам визия. 
- Тоест този диалог в общественото пространство, че всеки ден са пращали поръчки, е някакъв нонсенс, нелепост някаква.
- Абсолютен нонсенс. От моя позиция е нелепост. Пак споделям, това е право по контракта, което на нас ни дава преимущество, ние да си поправяме поръчките и да не поносим загуби от несъответствия. Договорът ни позволяваше изключителна еластичност, от нула до 100. Можехме да дадем дневно нула поръчка или колкото е контрактувано оптималното количество. 
- Тази еластичност може ли да се получи, в случай че газът идва до нас с танкери?
- В този случай маневрирането е много комплицирано, би трябвало да се търсят други снабдители, да им се дават в единия случай количества, след това пък те да ги връщат през други дни, това са така наречен времеви суапи, само че това също коства пари. 
Нека да обсъдим възходящата възможност „ Газпром “ да ни подложи на арбитраж. Помним, че „ Атомстройекспорт “ ни осъди и половин милиард евро потънахме. Няма по какъв начин да не се готвим, споделя сегашният енергиен министър.  
Нека да стартираме оттова, че ние сме осведомени, че „ Газпром “ изисква заплащане по нов механизъм, „ Булгаргаз “ би трябвало да си открие доларова сметка в „ Газпромбанк “, както и сметка в рубли. И когато се завери доларовата сметка, автоматизирано се заверява и сметката в рубли. 
- Асен и Кирил обявиха тогава, че имало огромен риск за такова заплащане. Явно съгласно тях по-малкият риск беше да ни спрат газа. 
- Със сигурност е било ясно по какъв начин да се извърши заплащането щом всички наши съседи заплащат и получават газ. Няма разноски по транзакциите, няма и опасности от прекъсване на природния газ. Всички купувачи от „ Газпром “ са получили евентуално такова увещание от компанията, че няма да има спомагателни разноски, затруднения, смяна на метода на фактуриране, ценообразуване и пр. 
- Въпросът е, че в случай че Кирил и Асен тогава са решили, че...
- На база на какво са решили?! Преценки се вършат въз основата на разбори, направени от „ Булгаргаз “ и БЕХ. След като са получили писмото за новия метод на заплащане, те незабавно трябваше да осведомят безусловно всички институции, в това число ДАНС, тъй като става дума за националната сигурност на България. Трябваше да се опишат всички опасности и последствия, в това число и рисковете, че „ Булгаргаз “ може да изпадне в неустойки към доставчика, че сдружението ще купува още веднъж съветски газ, само че от медиатори, заради неспособност за бързо решение за други снабдители и така нататък Всичко това трябваше да бъде разказано и да бъдат ангажирани надлежно и външни консултанти, реномирани адвокатски фирми по швейцарско право, в случай че би трябвало две адвокатски фирми за сверяване. Кабинетът „ Петков “ трябваше да свърши това в границите на десетина дни, след което да има проект и изясненост за деяние. А не да се реагира с реплики: „ Ние няма да плащаме! Те ни изнудват! “ и прочие Това са, както се показва Асен, „ нелепости на търкалета “. Действията им бяха непрофесионални, неуправленски, недържавнически. Не може по този метод да се работи. Арбитражните съдии са строго профилирани. Те гледат в дълбочина само комерсиалните връзки. И аз не знам да има решение на европейско равнище, че заплащането по този метод е нарушаване на глобите на Европейски Съюз. Ако имаше такива разпоредби, Гърция, Румъния и Унгария нямаше да могат да купуват газ. И съветски газ въобще нямаше да влиза в системата на „ Булгартрансгаз “, а този газ не е спирал да минава, да бъде пренасян към прилежащите страни. На базата на разбора, който трябваше да бъде направен, трябваше да се преценяват мощните и слаби страни на „ Булгаргаз “ и „ Газпром “, и възможностите ни да заведем арбитражно дело. На момента. Финландците направиха по този начин още през май месец. Заведоха арбитражен иск. 
- И двете страни излязоха със известия в тяхна изгода. 
- Финланодците показаха, че арбитражът е отсъдил да се продължат договарянията, само че известията от съветска страна бяха безапелационни, че финландската компания „ Газум “ би трябвало да заплати 300 млн. евро на „ Газпром “ плюс насъбраните лихви. 
- „ Булгаргаз “ е предложил на КЕВР да се включат разноски и за арбитраж в оформянето на цените. Явно, че рискът от арбитраж нараства.
- Вероятността е огромна. Факт е, че „ Газпром “ изпращат фактури в края на всеки месец по отношение на поръчките, съгласувани 2021 година. Мога да кажа тук, че „ Булгаргаз “ има обвързване да приема минимални годишни количества и минимални летни. Минималните годишни количества съставляват 80% от договорните количества. Тоест от 2 милиарда и 900 млн. куб. метра газ, ние сме задължени да вземем най-малко за 2 милиарда 320 млн. куб. метра газ. Или 24 млн. и 500 хиляди MWh на година, с което си изпълняваме задължението по контракта. След като стопираме да плащаме и ни стопират доставките, ние изпадаме в хипотезата да имаме неприети количества. По мои калкулации неприетите количества са 15 млн. мегаватчаса, което е разликата сред признатите и тези, които са по обвързване. Ако приемем, че средноаритметичната цена на съветския газ за 2022 година е към 100 $ за мегаватчас, това значи, че прогнозната стойност на тези неприети количества ще бъде в размер на близо милиард и половина $. Съгласно изискванията в контракта, те ще фактурират към 70%, т.е. към милиард и 100 милиона $. Същевременно ние ще имаме право да вземем 15% не от неприетите количества, а от договорните количества, т.е. 15% от 2 милиарда и 900 млн. куб. метра газ, към 435 млн. куб. метра газ, това е 4 млн. и 600 хиляди мегаватчаса. Обаче, в случай че платим тези милиард $. И в действителност като ударим чертата, тази приблизителна стойност на неприетите количества, които „ Булгаргаз “ не може да получи и ще ги загуби, са към 750 млн. $. Също по този начин имаме отговорности за банкет на минимални летни количества. И те ще бъдат почти към 43 млн. $. Тоест действително сметката ще бъде към 800 млн. $, които ще би трябвало да платим, в случай че „ Газпром “ заведе дело и го завоюва. Ако обаче не можем да вземем количествата, които имаме право да вземем през първите шест месеца на 2023 година, въпросните 15%, тогава сметката ни ще е над милиард $. Българската страна си  зарови главата в пясъка и чака... Какво тъкмо чака? Защо не се реши такова развиване на нещата.
- Когато Ви освободиха от „ Булгаргаз “, Кирил Петков съобщи, че сте нанесли вреди на страната и че единствено уволняване не Ви е задоволително, т.е. че би трябвало да ви търсят отговорност. Обвиняват Ви, че сте отказали да получаваме цялостния размер азерски газ.
- Ще кажа следното. Премиерът Петков, министърът на финансите, министърът на енергетиката и всички самопровъзгласили се за енергийни специалисти тиражираха месеци наред тази чудовищна неистина, че ние сме отказали азерския газ. И че персонално с моя автограф съм отказал евтиния азерски газ. Тези хора не познават контракта, не знаят по какъв начин действа една холдингова конструкция и въобще не са наясно с търговията с газ и дълготрайните контракти. Те сами разобличиха лъжите си, когато подписаха сходно съглашение на това, което аз бях подписал, с което ние краткотрайно склонихме азерската страна да доставя количества газ в Гърция. Те подписаха съглашение за останалите количества по контракта, само че на пазарна цена. И усреднената цена на азерския газ за интервала на съглашението се получи близо четири пъти по-висока по отношение на истинската цена по контракта с азербайджанската компания. Тоест те се отхвърлиха от евтиния азерски газ, по този начин да го кажа, и се съгласиха да трансформират ценовата формула, все едно купуваме от спотовия пазар. И като сметнем количествата за юли, август и септември по истинска цена и ги съпоставим с количествата по усреднената цена, резултатът е, че „ Булгаргаз “ е надплатил 178 млн. $. И аз запитвам: кой се отхвърли в последна сметка от евтиния азерски газ?! 
- Нека уточним за необятната публика. Тъй като интерконекторът не е подготвен все още на пускане на осъществяване на контракта, и „ Булгаргаз “ не може да си получи газа според контракта, Вие договаряте 1/3 от количеството по контракта въпреки всичко да се получава на ниската цена, само че на друго трасе, а за останалите количества, за които „ Булгаргаз “ дължи неустойки по клаузата take or pay, азерската страна скланя да не претендира. Нали по този начин? 
- Точно по този начин. И аз синтезирано ще Ви обясня в този момент някои елементи към контракта, какви са нашите задъл жения и техните отговорности. Самата азерска страна се съгласи да не ни начислява неустойки, разбирате ли, тя се отхвърли от пари, които можеше да вземе, единствено поради едно положително партньорско отношение. Съгласно подписания контракт през 2013 година доставката на газ от Азербайджан е планувана да бъде на Комотини, или там, където е връзката на TAP и IGB. Към оня миг обаче към момента не е било несъмнено точното трасе, т.е. къде ще бъде връзката сред TAP и IGB. Дали ще бъде в Комотини, дали ще бъде на два километра от Комотини или на пет километра. Но това, което е уговорено, е, че ще бъде в непосредствена непосредственост до Комотини. Тоест постоянно точката на доставка е била връзката на TAP и IGB. През 2013 година азерите осведомят „ Булгаргаз “ според контракта, че те са взели дефинитивно капиталово решение да създават находището „ Шах Дениз – 2 “. А през 2016 година нашият министър на енергетиката тогава, госпожа Теменужка Петкова, документално осведоми азерите, че е взето окончателното капиталово решение за градежа на гръцката връзка. С което и българската страна извършва предварителното изискване за активиране на контракта. И мястото на доставка е към този момент несъмнено. След това „ Булгаргаз “ резервира потенциал за 25 години. Договорът не планува нито смяна на мястото на доставка, нито различно трасе. Това желая да го подчертая дебело. 
- Четох коментар от Пламен Павлов, началник на Газовата асоциация, в „ Труд “, че в точка 9.1.(b) има дефиниран текст за различно трасе за доставка. Било записано ИЛИ...
- Няма такова нещо. Това е цялостна нелепост. Точно това изяснявам, че защото в самия контракт не е било ясно дефинирано къде тъкмо ще бъде връзката сред TAP и IGB, по тази причина е написано по този начин. Но точката на доставка е гръцката връзка IGB, няма планувана друга точка на доставка, нито различно трасе. Искам ясно да подчертая, че това е процедура при дълготрайните контракти с оглед обмисляне на вложенията, както за добивната компания, както за доставчика, по този начин и за вложителите, които построяват тази инфраструктура. Целта е оптимално да се ангажира трасето и доставките за другите клиенти. „ Булгаргаз “ получава на IGB, гърците получават на Нея Месемврия, турците получават в Турция и така нататък Отклоненията от директните газопроводи са били ясни през цялото време и всеки е договорил къде ще получава своите количества газ. Такива огромни, милиардни планове, се финансират от най-големите банки, които пък отпускат средства, единствено когато плановете са предпазени със съответните контракти за продажба. По същия метод се действа при построяването на всички енергийни планове. Не може да се сменят просто ей по този начин трасетата. Защото някой не си е построил газопровода, в тази ситуация плановата компания ICGB. След вземането на инвестиционите решения отпадат всевъзможни неясноти към точката на доставка! Това е. А също така Неа Месемврия не дава отговор и на други условия по контракта. А точно да обезпечава дълготраен метафоричен потенциал на количества по контракта до България. Тоест Неа Месемврия дава опция единствено за от време на време превозване на база на някакви конкурентни условия. И не дава отговор на изискванията за директна доставка до България. Азерската страна няма отговорности да доставя на друго трасе с изключение на на IGB! А ние по контракт сме длъжни да ги одобряваме и плащаме. И откакто те са си построили инфраструктурата, възнамерявали са добива и доставките, а ние нямаме газопровод, тогава ние подлежим на неустойки. Затова „ Булгарагаз “ потърси различен маршурт, макар, че азерите не са задължени, да ни доставят някакви количества. И те склониха там, където доставят газ гърците. И това, наблягам, е единствено и само по волята и благоразположението на азерите. Можеха и да не го създадат. И още нещо желая да кажа, тъй като доста се спекулираше с тази тематика и се твърдеше из медиите, че азерите са длъжни да ни доставят в Гърция. Кабинетът „ Петков “ подписа съглашение от 1 юли до 30 септември за доставки по пазарни цени. Риторично запитвам, за какво подписват в допълнение съглашение, нали азерите били длъжни по контракта?! Защо не изпратиха едно писмо и да кажат: „ Дайте ни количествата от контракта, другояче ще ви начисляваме неустойки! “
- Киро и сие доста решително излетяха за Баку, само че нищо не реализираха, макар пиарските събщения, че докарали азерския газ.  
- Да, натрупаха повече летателни часове и от президента Радев, и най-после какво? Не договориха нито един киловатчас повече от това, което ние договорихме на ниската цена. И се съгласиха да получават останалото количество, само че на пазарната цена. А когато промениш цената, се трансформират и всички останали финансови параметри по контракта. Например банковата гаранция от 130 млн. стана на 250 млн. $. Но с лъжите, които тиражиха из медиите, тези хора просто прекалиха. Затова обяснявам всичко това, с цел да знае обществеността каква е истината. Тези хора утежниха комерсиалните условия по контракта с азербайджанската компания в наш ущърб. Има и случай, когато по въпросното трасе изгубиха за няколко дни количества газ, които не можаха да вкарат в България. Имаме загуба от няколко милиона евро. През август имаше профилактика на TAP, на Неа Месемврия. И аз съм сигурен, че азерите са отразили това като уговорка в съглашението и не са доставяли газ за този интервал. „ Булгаргаз “ обаче не е отразило в съглашение съответните ремонтни действия на Кулата/Сидерокастро през септември. И е получавало газ в Гърция, който не е могъл да излезе от гръцката система и да влезе в България. И този газ, който коства 150 евро, сме били принудени да го продадем за 2 евро и половина на гръцкия метафоричен оператор DESFA. И сме осъществили големи загуби. Освен това за същото време е трябвало да купим заместващ газ на борсова цена, която тогава беше към 320 лв.. 
- Те питат за какво сме отказали тези две трети от азерския газ, а не сме ги взели, нищо, че цената е пазарна?
- Вижте, моят екип ръководи мениджърски, не политически. Ако управлявахме политически, щяхме да влезем в национална злополука. Ние поискахме всички количества по контракта, само че азерите склониха да ни дават единствено 1/3 на договорната ниска цена, а за останалите две трети документално бяхме осведомени, че в случай че имат опция да ги доставят, то би било на спотови цени. Тогава спотовите цени бяха доста по-високи от тръбопроводния газ. Няма мениджмънт, който да избере количествата по-скъп газ, който даже може и да не получи, поради рисковете по различното трасе. Но обръщам Ви внимание, че да се откажеш от съветския газ по дълготрайния контракт, с цел да купуваш същия, единствено че оскъпен съветски газ през медиатори, не е доста мощен мениджмът, нали? Това е неуместно. В това няма капка стопански разсъдък. 
- Искам да Ви задам следния въпрос. Газовата асоциация е изпратила протестно писмо в края на 2021 година до президента, до премиера Кирил Петков, до министъра на енергетиката Александър Николов, до КЕВР и до БЕХ алармирайки против Вашите дейности по проблема с азерите. Възможно ли е Асен и Кирил, защото са некомпетентни, да са били подведени от някакви ваши врагове, тъй като най-лесно е некомпетентни хора да бъдат манипулирани, нали по този начин? 
- Всичко е допустимо. Но цялата документи по случая с азерския газ, целият преговорен развой, безусловно цялата преписка и това, което „ Булгаргаз “ е подписало след утвърждение от БЕХ и Министерството на енергетиката, всичко това е изпратено в прокуратурата, тъй като на мен, и на моя екип ни омръзна от чудовищните необразовани  лъжи, изсипани по наш адрес. 
- Вие разбирате ли какво Ви запитвам, че едно нападателно писмо против Вас, отправено до некомпетентни в енергетиката хора, заели върховете на властта, президент, министър председател, министри, преди малко случили се деца, които ни управяват по случайност, е допустимо да ги е трансформирало в манипулирани дилетанти. Те са инструктирани от това писмо-донос за някакви Ваши управнически дефицити. Стават жертва на зловредно въздействие. Това Ви запитвам. 
- Ами, г-жо Андролова, въпросният Пл
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР