Автор Иван Колев, Флагман.бгИсторическото гостуване на премиера Бойко Борисов при

...
Автор Иван Колев, Флагман.бгИсторическото гостуване на премиера Бойко Борисов при
Коментари Харесай

Флагман.бг: Успя ли Слави да изпоти Бойко Борисов? Предаването на запис, малко за олигархията, Пеевски и политическия проект на шоумена

Автор Иван Колев, Флагман.бг

Историческото посещение на премиера Бойко Борисов при шоумена Слави Трифонов мина нерешително – и от страната на двамата участници, които изглеждаха безпределно неубедително.

Безспорно се очакваше много повече. Направи усещане, че Слави не гледа премиера в очите, което демонстрира или гузна съвест, или тежък комплекс, или извънреден почит от фигурата, която стои против него. Бойко Борисов от своя страна бе извънредно убеден и нито за момент не изпусна диалога от надзор.

Предаването беше на запис, а изявлението с Бойко Борисов стартира незабавно след шапката на шоуто, когато без балет, без зала в публиката и бенд се появи Слави Трифонов и показа госта си.

Само един въпрос: Като водач на партията или на публицист да давам отговор, попита Бойко Борисов. „ Няма такава партия, аз ви запитвам като публицист! ”, отговори му Слави и бързаше по сюжет. Трифонов посочи, че получил над 5 хил.въпроса, само че огромна част от тях се повтаряли поради, което щял да зададе единствено най-интересните съгласно него и екипа му.

Цената на горивата поради, които започнаха митингите в цялата страна бяха първата тематика, която водещият засегна. Според премиера картел в бранша нямало, тъй като било невероятно огромните играчи в този отрасъл като ОМВ, Шел – световни водачи да замесят световноизвестния си бранд в сходен скандал поради дребен пазар, какъвто е България. Борисов напомни, че имат проекти да накарат бензиностанциите да показват облагата си в касовите бележки, с което щели да сложат завършек на подозренията, че имало операции и картел в този бранш.  А горивата не можели да бъдат по-евтини, тъй като нямаме залежи, акцентира той. Премиерът заяви, че през днешния ден митничари са открили при инспекция в данъчен склад, че непозволено се източва гориво. Много е евентуално той да приказва за базата на Петрол, следена от Гриша Ганчев край Враца, където излезе информация, че тече инспекция на митничарите (ВИЖ ТУК).

Втората по-сериозна тематика бе строителството: Защо две-три компании печелят огромна част от публичните поръчки, да вземем за пример като Джи Пи груп, и вашето държавно управление в играта ли е?, прочете Слави въпрос на фен. „ Това е неправдив въпрос, тъй като към Джи Пи Груп има повдигнато обвиняване, спрени 14 млн.плащания, следствие от службите и прокуратурата се занимава с тях ”, отговори Борисов.

Водещият и министър-председателя дълго време разговаряха за дотациите на партиите, а мнението на Борисов бе, че е редно партиите да получават държавни дотации, с цел да не са „ подвластни от олигарсите ”.

Засегната бе и тематиката КТБ след въпрос на фен, че банката е банкрутирала при Орешарски, само че е растяла при Борисов в интервала 2009-2012 година и с държавни пари е превърната в мастодонт.  Според премиера обаче тогава се забелязвал растеж при всички банки.„ Орешарски не е изкупителната жертва. Това беше мандатът на Българска социалистическа партия! Те носят отговорност за всичко, което се е случило. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи избраха Орешарски за министър-председател. Избраха Орешарски да им обира пешкира, на мандата на Българска социалистическа партия. По мое време беше постоянна банка, както всички останали. Заради това желаеме да влезем в Еврозоната, тъй като е поръчител, че това няма да се случи ”.

От думите на министър-председателят стана ясно, че не върви в Народното събрание на питания, тъй като доста постоянно трибуната се употребила за обиди и персонални нападки.

В един миг, Борисов бръкна във вътрешния си джоб, като че ли знаеше, че ще го питат за външния дълг, извади лист А 4 прегърнат на четири, а Слави го попита: Откъде това листче? „ Донесох си информация, с цел да ви я оставя ”, отговори му Борисов и зачете: „ В момента нашият дълг е под 20 % от Брутният вътрешен продукт. Ръстът на приходите е 10 млрд.лева за четири години. 40 % растеж на приходите и 30 % растеж на Брутният вътрешен продукт. ”, изрецитира Борисов, само че не уточни прецизен баланс на дълга. Стана ясно единствено, че БВП-о е 110 млрд.лева, т.е. – дългът е към 25 млрд.лева.

Борисов бе безапелационен, че е върнал Николай Нанков в Министерство на регионалното развитие, тъй като трябвало да взе участие във въвеждането на ТОЛ системата, а той е специалист и му оставали няколко месеца, с цел да я внедри. ТОЛ системата щяла да донесе милиарди на бюджета, сподели министър председателят.

След това засегна и кадровите проблеми в партията си, която по думите му се развила и към този момент надалеч не била толкоз лидерска, колкото преди пет години.

„ Срещнах доста мощна опозиция от партията, а и от съдружния сътрудник за Делян Добрев. Съпротивиха се хората от партията и се съобразих ”, призна той във връзка с поисканата от хасковския народен представител оставка, която бе подадена, само че след това не бе призната и настояването на Борисов на процедура бе неодобрено от личните му депутати.

На 40-ата минута бе заложен и въпрос за Пеевски. Става въпрос за така наречен „ медиен закон ”, чийто вносител са депутати от Движение за права и свободи, включително и Делян Пеевски. „ Този закон беше подсилен от всички парламентарни избори. Към него нямам доверие някой да има искания, тъй като изсветлява собствеността на медиите. Неслучайно помолих Катя Захариева (външният министър Екатерина Захариева, б.а.) да предложения еврокомисаря, отговарящ за тази тематика, да се направи кръгла маса с представителите на медиите – другите съюзи и един път вечно да я изясним тази тематика. Ако медиите на Пеевски имат 5 % дял, тъй като знам, че той има Телеграф, Монитор, и един състезателен вестник, мисля че беше...Меридиан мач, то всички останали са на други притежатели. И какво става: всеки олигарх или политическа партия, тъй като имаме и партийни малките екрани, си вършат медии. И в един миг, в случай че бъде разследван за нещо, се споделя, че го проверяват за медиите, а не за приватизацията (очевидно засяга издателят на вестник Капитал Иво Прокопиев, б.а.). Други медии пък нападат прокуратурата, а всичките дружно ни нападат държавното управление ”, сподели министър председателят и запита риторично Слави дали в миналото някой му е казвал дума – за шегите, скечовете и подигравките, които са правени в шоуто му.

Според Слави Трифонов обаче в последните 7-8 години, откогато ГЕРБ е на власт, медиите били доста деликатни и осъществили оскъдна част от това, което би трябвало да вършат. „ Това не е вЕрно! ”, прекъсна го Борисов, само че шоуменът продължи и напомни, че по време на Царя (правителството на Национална движение „Симеон Втори", б.а. ) България е била на 30-то място по независимост на словото, а в този момент е на 111. „ Е, по време на Царя, аз имах повече власт като основен секретар, и вие го помните това време доста добре. ”, наподобява с носталгия се върна обратно във времето Борисов и посочи, че единствено за ехидна усмивка на депутата Антон Тодоров, го предиздвикал да си подаде оставка. „ Свободата на медиите е обвързвана с ръководещите, само че при нас е назад – автоцензурата на самите журналисти… ”, продължи да размишлява по тематиката медии Борисов.

Премиерът счита, че в случай че се вкара електронно гласоподаване, то има риск хакерите да хакнат вота. Киберсигурността била в основата и на анулацията на електронното гласоподаване в Европа. „ Виждате, че две години след избирането на Тръмп продължава да се проверява намесата на Русия в изборния развой. Те могат в Щатите да нападат изборите, а какво остава за нас ”, заключи Борисов.

Единственият въпрос на който министър-председателят не отговори е: „ Чувства ли се задоволен от избора си на последния основен прокурор? ”. „ Не считам да давам отговор на този въпрос, тъй като го избира Висшият правосъден въпрос! ”, отсече той, а Слави като че ли и не искаше да пита повече и продължи да чете от листчето, по сюжет.

" Не съумях да задам една огромна част от въпросите, само че просто времето доста бързо минава ", заключи в края на шоуто Слави Трифонов.  " Еми поканете ме отново! ", изпроси си ново присъединяване министър председателят и продължи със самонадеян звук: " Аз, дръзвам да настоявам, че няма въпрос, който да е неуместен и доста желая още да приказвам, тъй като сега има крещяша потребност от естествен диалог... "  и продължи с визионерски взор за въглищните централи, влизането в Еврозоната и т.нат. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР