Автор Иван Бакалов, e-vestnik.bg, Снимка бТВПремиерът Борисов вече е съдебно

...
Автор Иван Бакалов, e-vestnik.bg, Снимка бТВПремиерът Борисов вече е съдебно
Коментари Харесай

Иван Бакалов: Как съдът определи Борисов за лъжец и клеветник

Автор Иван Бакалов, e-vestnik.bg, Снимка бТВ

Премиерът Борисов към този момент е правосъдно потвърден измамник и клюкар, наказан от някогашната журналистка, в този момент народен представител Елена Йончева, написа Иван Бакалов.
Софийски областен съд осъди в гражданско дело премиера Борисов за „ противоправно държание, изразяващо се в погрешни изказвания ” (Граж. дело 18039/2017 година, СРС).
С други думи, Борисов е сътворил клюка. При това оптимално обществено, пред голям брой камери и микрофони. Клевета препредадена от доста медии, написа e-vestnik.bg.

Адвокатът му Марин Марковски незабавно разгласи решението за правосъдна неточност, която щяла да бъде поправена на горна инстанция, и жестоко загатна за политически благосклонности на съдията. Но обстоятелствата са безспорни, а Борисов в съда не се е и опитал да ги опровергае.

За такова действие Наказателния кодекс планува санкция до 15 хиляди лв.. По остарелия Наказателен кодекс до 2014 година това закононарушение се наказваше и с отнемане от независимост до 3 години в най-тежките случаи. А казусът водач на партия и повторен министър председател (към оня момент) да ръси обществено безусловно погрешни изказвания, е в действителност тежък. В някои европейски страни като Германия клеветата към момента се санкционира и със затвор до 1 година

Всички помнят по какъв начин малките екрани излъчваха неведнъж изказванията на Борисов в две изявления преди изборите през март предходната година. Ето част от думите му:
„ …Питам: Ако за изявление страната България, през една от централите си, заплаща на журналистка за изявленията в чужбина по няколко милиона струвайки, които дори нашето държавно управление беше насила от предходното да доплати “ и „ бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж-премиер тогава “.
Борисов повтаря тези

изказвания в няколко разновидността на разнообразни места,

записи от изявленията му могат да се намерят в YouTube, VBox7 и уеб страниците на малките екрани (виж тук, тук и  тук).
По-късно конкретизира, че държавното управление платило към 2 милиона, Йончева „ прелестно знае ”, „ Станишев прелестно знае защо става въпрос ” (виж тукзапис на бТВ, най-после на текста има цялостен цитат). Няколко пъти натъртва, че има спор на ползи и използва израза „ борча ” на Станишев.
Медиите го записват и цитират: „ Ако желае (Елена Йончева) да ме съди, ще прикани профилираната прокуратура да извади всичко, което сме платили принудително. С постановления сме платили близо 2 милиона. Бяха контрактувани от нейния мъж тогава. Ще желаяме да се прегледа цялата тази договорка – от А до Я ”.

Йончева споделя пред медиите, че това е огромна неистина, ще го съди и ще напусне политиката и Народното събрание, в случай че Борисов потвърди, че в действителност страната е давала пари за нея. Борисов отговори посредством формалния си профил във „ Facebook ”: „ Разбрах, че Елена Йончева ще ме съди за клюка. С наслаждение ще вземам участие в този развой. А още по-компетентен от мен е някогашният финансов министър Симеон Дянков за финансовата част, както и шефовете на разследващите служби ”.

Какво, обаче, твърди Борисов на делото в съда?

Вместо да потвърждава изказванията си, че страната е плащала милиони за интервютата и репортажите на Елена Йончева, неговите юристи вършат следното:

– Оспорват истинността на записите от неговите изявления, били инсталирани и преразказани в новините. Съдът е претендирал служебно от Нова тв запис, тъй като отбраната не приема показаните записи.

– Претендират, че от изявлението на Борисов не излиза наяве, че приказва за Елена Йончева, не било съответно, не може да се твърди, че я злепоставя и т. н. сходни.

– Не било потвърдено, че ищцата Йончева е престиж, чието достолепие е накърнено, не е претърпяла описваните нематериални вреди от изявлението на Борисов…

– Профилът на Борисов във Facebook не бил писан от него, имало десетки негови профили, не се знае кой ги написа, не би трябвало да се одобряват като доказателства тези нещата от формалната му страница там.

– Оспорват констативните протоколи от нотариус за изявления в уеб сайтове с представени думи на премиера.
Какво се получава? Веднъж излъгал пред медиите и заканил се да потвърждава в съда, че за Йончева са плащани милиони от страната, Борисов по-късно в съда се отмята с нахални евтини хватки.

Неговите юристи вършат освен това. Йончева издействала Българска национална телевизия да показа документи за нейни филми в продължение на 5 години, от които се вижда, че са външни продукции със спонсори, а тя не е там на заплата.
Тоест – финансирането й не е от Българска национална телевизия, а от спонсорство на частни компании.
Адвокатите на Борисов употребяват тези документи в съда да показват нещата по този начин, че Йончева персонално е получила няколкостотин хиляди лв. (а те са за продуцентска компания за финансиране на 5 дълги командировки сред 2004 и 2009 година на екипи зад граница на рискови места, и произвеждане на 8 филма). И тъй като една от няколкото компании спонсори („ Лукойл ”) имала държавно присъединяване, по тази причина имало платени пари от страната!

Защо и на какво съображение въпреки всичко Борисов излезе през март 2017 година с тези изказвания за платени „ милиони ” за Йончева и загатна за разследващи работа, за

„ събития с едни чужденци ”,

за „ интервенции ”, загатва и френските служби?

Същото изказване изрече и транспортният министър Ивайло Московски четири години по-рано, през юли 2013 година, като загатна съответно Сомалия (където Йончева снима филм за пиратите, отвлекли български моряци). Московски сподели, че „ нейните дейности в Сомалия костваха няколко милиона лв. ” и твърдеше още, че Йончева е пътувала до там с „ държавните самолети ”. Тогава Йончева извади самолетните си билети от KLM и африканска самолетна компания и заплаши със съд Московски, който се извини, с персонално пояснение пред нея, че бил измамен. На въпроса на журналистката от кого е бил измамен, Московски й дал отговор – „ Не мога да ви кажа ”, споделя Йончева в изявление.
Четири години по-късно Борисов повтаря същите измислици, единствено без да намесва държавните самолети. Очевидно има поради нещо съответно.

През ноември 2008 година в Сомалия е отвлечена българката Данка Пачова, дружно с още 5 чиновници на френска филантропична организация. Те са държани като заложници против откуп и са освободени 9 месеца по-късно, през август 2009 година, когато Борисов е към този момент министър председател. В медиите се промъква откъслечна информация, че е допустимо българските служби да са платили на френските служби избрана сума за интервенция по освобождението на заложниците. Макар да живее във Франция, Пачова е българска гражданка и френските служби са поискали дял от разноските. Промъкват се в медии и догатки, че даже е заплатен откуп и сумата е за част от откупа на всичките. По предписание държавни управления не договарят и не изплащат откупи. Или в случай че това се случи, никой не го оповестява публично. В случая министър председателят Борисов разкрива ненапълно тази загадка, като приписва разхода на Йончева. Завърта конспирация и клюки. Прави го оптимално обществено, пред всички малките екрани и кореспонденти, преди изборите. Но Йончева нито е отвличана в Сомалия, нито по някакъв метод страната й е плащала за тази командировка. Тя снима там 3 кино лентата през май 2009 година, репортаж е продала и на „ Дойче веле ”. А българката Пачова е освободена 3 месеца по-късно.

Остава да се допуска

дали Борисов умишлено е излъгал

в предизборна конюнктура, т.е. клеветил е умишлено. Или в присъщия си жанр да приказва на ангро е смесил някакви разноски за службите, направени поради интервенции Сомалия и ги е свързал с Йончева.

В първия случай има умишлено закононарушение по Наказателен кодекс, за което се планува санкция до 15 хиляди лева Но Йончева е завела гражданско дело, а не наказателно от частен темперамент, с цел да потвърждава закононарушение. Искът й е бил за 20 хиляди лв., които се е канила да подари за деца в потребност. Но съдът й е отсъдил 5 хиляди, сума която едвам покрива разноските по делото. Съдия Иво Вътев от СРС не се е осмелил да осъди на повече премиера. Все отново това е огромна храброст.
Ако приемем пък, че Борисов е подведен и си приказва на ангро, каквото е нормалното му държание, честността изисква да се извини обществено. Но, както се вижда, той ще апелира на горна инстанция.
Всеки самичък може да си прави изводите кой от двата разновидността е вероятен и какво съставлява българският министър председател.

Бойко Борисов в запис на бТВ:

„ Аз пък ще приканвам профилираната прокуратура, да извади всичко, което сме плащали, разнообразни централи, виждаш какъв брой деликатно употребявам думите, щото, ние с разпореждане сме платили близо 2 милиона. Платили сме ги. И то, бяхме принудени да ги платим, щото бяха контрактувани от нейния мъж, тогава. За едни събития, с едни чужденци, по едни общи интервенции, само че тъй като фактически това е конфиденциална интервенция, виждате какъв брой условно приказвам, тя прелестно знае защо става въпрос. Станишев прелестно знае защо става въпрос. ”
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР