Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/ Зимната прогноза на ENTSO-E

...
Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/ Зимната прогноза на ENTSO-E
Коментари Харесай

Прогноза на ENTSO-E 2018/2019: Рисковете пред електроснабдяването в ЕС за тази зима са овладяни, но под мониторинг


Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/

Зимната прогноза на ENTSO-E 2018/2019 открива, че доставките на електрическа енергия в Европа се обезпечават при естествени условия. В случай на студена зима ще има потребност от мониторинг в дадени области, в това число Белгия, Франция, Северна Италия, Централна Северна Италия и Словения. Този мониторинг ще бъде изключително нужен през януари и февруари 2019 при положение на спирания, съчетани с ниско вятърно и слънчево електропроизводство.

През септември 2018 година бе разгласен неочакван и занимателен ремонт на индустриални мощности в Белгия и бяха прегледани съответните контрамерки, разпознати от белгийските органи. Специален мониторинг на положението на адекватността в Европа и засилен продан на информация се обезпечава ежеседмично на техническо равнище сред операторите на преносни системи посредством районните координатори по сигурността и на политическо ниво в границите на Европейската координационна група по електрическа енергия, която събира Европейската комисия, държавите-членки на Европейски Съюз и механически специалисти.

Зимната прогноза преглежда серия от променливи, които е значимо да се вземат поради при разбора на сигурността на доставките.

Фокус върху водохранилищата

В началото на тази зима равнището на водните запаси в Европа е съвсем приблизително.

Анализ на чувствителността " електроенергия-природен газ "

Координираната оценка с газовия сътрудник на ENTSO-E - ENTSO-G - удостовери, че възможни спирания на доставките по газопреносните направления по време на студена зима няма да заплаши доставките на електрическа енергия в Европа.

Развитие на електропроизводството

Тазгодишното издание на зимната прогноза демонстрира, че намаляването на стандартното произвеждане продължава, само че нарастването електропроизводство от възобновими източници е по-високо от предходната зима.

Ретроспекция лято 2018

Както нормално, зимната прогноза се разгласява дружно с обзор на случилото се през миналото лято. Лято 2018 е белязано от доста по-високи от междинните температури, изключително в Северна и Източна Европа. Това докара до известни разстройства в доставките на електрическа енергия в Чехия, Хърватия и Гърция.

Коментарите за зимната прогноза 2018/2019 на българският метафоричен оператор

Не се чакат проблеми с адекватността за идния зимен интервал 2018/2019 в България. Няма закъснения в ремонтите на централите. Промяната на първичното гориво от въглища на природен газ и повторното стартиране в употреба на три блока в Топлоелектрическа централа Варна подсигурява в допълнение 600 MW спомагателен наличен потенциал. Освен това схемите за ръководство на потреблението са в процесна фаза, на база на което могат да се обезпечат още към 100-120 MW запас.

Какъв е обсегът на сезонните прогнози?

ENTSO-E и нейните членове - оператори на преносни системи (ОПС) - проучват евентуалните опасности за адекватността на системата за цялото " семейство " на ЕNTSO-E, което обгръща 36 страни, в това число Турция. Докладът обгръща също Косово, Малта и остров Бурстин в Украйна, защото те са синхронно свързани с електрическата система на континентална Европа. Данните за Косово * са интегрирани към данните за Сърбия.

Защо се вършат сезонни прогнози от операторите на преносни системи?

Адекватността на системата е способността на електроенергийната система да отговори на търсенето когато и да е и по този метод да подсигурява сигурността на доставките. Прогнозите за ENTSO-E за адекватност на системата показват възгледите на Оборотна помпена станция освен за рисковете за сигурността на доставките, само че и за противодействието, което те възнамеряват, поотделно или посредством съдействие.

Кога се вършат сезонните прогнози?

Анализите се правят два пъти годишно, с цел да се обезпечи добра визия за лятото и зимата - сезоните, в които климатичните условия могат да стигнат до крайности и да основат напрежение на системата. По тази логичност, ENTSO-E разгласява своята лятна прогноза преди 1 юни и зимната си прогноза преди 1 декември. ENTSO-E също по този начин разгласява годишна средносрочна прогноза за адекватността (mid-term adequacy forecast (MAF)), която преглежда адекватността на системата за идващите 10 години.

Всеки отчет е съпроводен от обзор на случилото се през предходния сезон. Прегледът се основава на качествена информация от операторите на преносни системи, с цел да се показват най-вече значими събития, настъпили през миналия интервал, които се съпоставят с прогнозите и рисковете, регистрирани в миналата сезонна вероятност. Важни или необикновени събития, или условия в границите на електроенергийната система, както и корективните дейности, подхванати от операторите на преносни системи, също се разясняват в изчерпателен порядък.

По този метод зимните прогнози се разгласяват с летните прегледи, а летните - с отзивите от изтеклата зима. Това дава опция за инспекция на анализите на предходния доклад по отношение на действителните събития във връзка с адекватността на системата.

Каква е употребяваната методика?

Прогнозите се правят въз основа на данните, събрани от операторите на преносни системи и благодарение на обща методология. Освен това, ENTSO-E употребява обща база данни в оценката си - Паневропейската база данни за климата (PanEuropean Climate Database/PECD), с цел да дефинира равнищата на произвеждане на слънчева и вятърна сила при съответна дата и час. ENTSO-E проучва резултата върху адекватността на системите на климатичните условия, еволюцията на търсенето, ръководството на търсенето, развиването на индустриалните мощности, и планувани и насилствени спирания.

Освен това, в сезонната вероятност се разясняват и правят оценка проблемите с " регулирането надолу " (оценка на остатъка от евентуално произвеждане в условия на минимално търсене). Регулирането надолу е механически термин, употребен при анализиране на въздействието върху сигурността на електроенергийната система при прекалено произвеждане. Такъв остатък нормално се случва, когато вятърът духа през нощта, само че търсенето е ниско, или когато електропроизводството от вятър и слънце е високо, само че търсенето е относително ниско, като да вземем за пример в слънчева неделя.

Сезонните прогнози се правят първо на равнище страна, а по-късно на общоевропейско ниво, като се изследва по какъв начин прилежащите страни могат да допринесат за електроенергийния баланс в изискванията на електроенергийна система напрегнат. Допълнителни вероятностни разбори се правят за страни, за които са разпознати опасности по отношение на адекватността на системата.

Зимна прогноза 2018/2019

Изчисленията за тази зимна прогноза бяха осъществени за всяка седмица от интервала 28 ноември 2018 година и 31 март 2019 година Лятният обзор преглежда системата, аспектите на адекватността, регистрирани сред 30 май 2018 година и 30 септември 2018 година Целта на публикуването на тази прогноза е двойна:

Да събира информация от всеки Оборотна помпена станция и да я споделя в общността. Това разрешава на прилежащите оператори на преносни мрежи да обмислят дейности за поддържане на система, която може да бъде в риск. Освен това, всички оператори на преносни системи споделят между тях коригиращите дейности, които имат намерение да подхващат в границите на техните контролни зони. Това шерване на информация способства за увеличение сигурността на доставките и предизвиква трансграничното съдействие.

Да осведоми заинтригуваните страни за евентуалните опасности за адекватността на системата. Целта е да се увеличи информираността и да се подтикват заинтригуваните страни да приспособяват дейностите си към понижаване на тези опасности, да вземем за пример посредством преразглеждане на графиците за поправки на електроцентралите, отлагането на действия по извеждане от употреба и други дейности за готовност по отношение на риска.

Основания за правене на сезонни прогнози - подготовката на сезонните вероятности на ENTSO-E е обвързване на асоциацията по член 8 от Регламент на Европейска общност № 714/2009.

Целият документ е наличен на: https://docstore.entsoe.eu/Documents/SDC%20documents/Winter%20Outlook%202018-2019_Report(final).pdf

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР