Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/Сигурността на доставките на природен

...
Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/Сигурността на доставките на природен
Коментари Харесай

Нови европравила за сигурност на доставките на природен газ


Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/

Сигурността на доставките на природен газ е един от целите на Европейската комисия при отчитане на зависимостта на Европейския съюз и уязвимостта на доста от страните – членки от спирания на доставките на газ.

През февруари 2016 година Европейска комисия показа нов законодателен пакет, включващ и нов правилник по отношение на сигурността на доставките на газ, за да се усили прозрачността на пазара на природен газ и да се укрепи устойчивостта на Европейски Съюз от спиране на доставките. Правното съображение за направеното предложение от комисията е член 194 от Договора за действие на Европейския съюз, където е несъмнено, че енергийните доставки са споделена подготвеност на Европейски Съюз и на неговите държави-членки. Предложението за нов правилник беше съпроводено и с оценка на въздействието, както и информация и констатации от отчет за осъществяването, извършени обширни „ стрес проби “ на доставката с природен газ в цялата европейска общественост през 2014 година, както и обществена консултация, извършена през 2015 година

На 27 април 2017 година Съветът и Европейският парламент реализираха краткотрайно съглашение по отношение на оферти правилник за сигурност на доставките на газ, а на 12 септември 2017 година Европейският парламент одобри проекто-регламента. Предстоящо е окончателното приемане на текстовете в Съвета през идващите няколко седмици, след което новият правилник ще влезе в действие.

Новите моменти и усъвършенствания в регламента са свързани със: 1) засилено районно съдействие и съгласуваност, оснававаща се на рискови групи от държавите-членки; 2) наложителен механизъм за взаимност при положение на изключителна криза; 3) нараснал мониторинг на наредбите в договорите за доставка на газ. По отношение на районното съдействие, новият правилник открива четири „ рискови групи “ измежду държавите-членки, които в съдействие с националните органи извършват взаимни оценки на риска, проекти за предварителна защита и незабавни ограничения в случаите на разстройства в доставките. При спиране на доставките с природен газ се изисква съществуване на лист на по този начин наречените „ предпазени клиенти “ (например семейства и някои групи за обществени услуги).

Основните противоречиви моменти по време на договарянията бяха свързани с условието за по-голям достъп на Европейската комисия до основни контракти за доставка на природен газ и възможната съответна отплата за доставчиците, когато механизмът за взаимност се задейства. За да се подсигурява успеваемостта на този механизъм за взаимност, EURELECTRIC означи, че е значимо да се разчита на контрактувана техническа, правна и финансова основа, която да обезпечава подобаваща отплата още преди да се стигне до каквато и да била изключителна обстановка.

При избрани условия, Европейската комисия има право да изиска детайлности за договорите за доставка на природен газ и други търговски съглашения, които биха могли да повлияят на доставките на газ и на договорите за създаване на инфраструктура. Не на последно място, енергийните компании би трябвало да нотифицират всички контракти за газ, считани за значими за европейската енергийна сигурност. EURELECTRIC изрази опасения по отношение на даването на търговски данни, защото отбраната на сензитивната информация в конкурентен пазар е от първостепенно значение. В тази връзка, окончателният текст наподобява преглежда този въпрос, като вкарва " обвързващо правно обвързване за професионална загадка за всеки, който обработва сензитивна комерсиална информация по смисъла на сегашния правилник " (Европейски парламент, юни 2017 г.).

Евродепутатът Йержи Бузек (ЕНП, Полша), ръководител на комисията по индустрия, проучвания и енергетика и докладчик по това дело, акцентира напредъка в приемането на този правилник от Народното събрание. Според неговите думи " доставките на газ към този момент няма да бъдат употребявани като политическо оръжие или инструмент за изнудване, защото регламентът ще ускори районното съдействие при спешно обмисляне и попречване на рецесии и ще направи договорите за газ по-прозрачни ".
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР