Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/ Европейската комисия е одобрила

...
Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/ Европейската комисия е одобрила
Коментари Харесай

EK е одобрила механизми за електроенергиен капацитет на шест държави


Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/

Европейската комисия е одобрила механизми за електроенергиен потенциал в Белгия, Франция, Германия, Гърция, Италия и Полша. Решението е в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз за държавна помощ и Европейска комисия изрази очакване, че ограниченията ще допринесат за гарантиране на сигурността на доставките при опазване на конкуренцията на единния пазар, заяви на интернет страницата си Институтът за енергиен мениджмънт.

Комисар Маргрет Вестагер, отговарящ за политиката в региона на конкуренцията, съобщи: " Механизмите за потенциал могат да оказват помощ за гарантиране сигурността на доставките на електрическа енергия, само че те би трябвало да бъдат проектирани по този начин, че да се избегнат нарушавания на конкуренцията на енергийните пазари. Радвам се, че нашето тясно съдействие с националните способени органи ни разреши през днешния ден да одобрим добре създадени механизми за потенциал в шест страни от Европейски Съюз. Те ще насърчат конкуренцията сред всички евентуални снабдители на потенциал в интерес на потребителите и нашия Европейски енергиен пазар ".

Механизмите за потенциал имат значимата цел да подсигурява сигурността на електроснабдяването. В случай, че те не са създадени добре, могат да доведат до по-високи цени на електрическата енергия за потребителите, да дадат неоправдани преимущества на избрани енергийни оператори или да попречват потоците на електрическа енергия през границите на Европейски Съюз. Ето за какво Комисията, в тясно съдействие със съответните национални органи, направи ощенка на шест механизма в Белгия, Франция, Германия, Гърция, Италия и Полша, с оглед да подсигурява, че дават отговор на строги критерии според разпоредбите на Европейски Съюз за държавните помощи и по-специално насоките на Комисията от 2014 година по отношение на Държавна помощ за запазване на околната среда и сила. В този подтекст Комисията също по този начин взе поради нейн изчерпателен разбор по отношение на механизмите за потенциал в границите на държавната помощ от 2016 година

Дори когато механизмите за потенциал са добре създадени, те не могат да заместят промените на пазара на електрическа енергия на национално и европейско ниво. Успоредно с това се организира значима законодателна работа за превъзмогване на пазарните и регулаторни пропуски, които пречат на тласъците на енергийните оператори да влагат в електроенергийния потенциал и да поддържат сигурността на доставките. Пакетът на Комисията " Чиста сила за всички европейци " от ноември 2016 година, основно предложение за осъществяване на поетите от Европейски Съюз задължения в Париж, понастоящем се разисква от европейските съзаконодатели. Този пакет включва нов дизайн на пазара, с цел да се основат подобаващи капиталови тласъци и да се даде опция за по-нататъшно развиване на възобновимите енергийни източници в електроенергийния бранш. При приемането им държавите-членки ще би трябвало да приспособяват всички съществуващи ограничения за държавна помощ към бъдещото законодателство.

Шестте утвърдени механизма за потенциал засягат повече от половината от популацията на Европейски Съюз. Те обгръщат разнообразни типове механизми, които дават отговор на характерните потребности във всяка държава-членка, а точно стратегически запаси, пазарни механизми и ограничения, особено ориентирани към поощряване на интензивно потребителско държание.

Стратегически запаси

В случаите на Белгия и Германия Комисията позволи стратегически запаси. Стратегическите запаси поддържат избрани индустриални мощности отвън пазара на електрическа енергия единствено за незабавни случаи. Те могат да бъдат нужни, с цел да се подсигурява сигурността на електроснабдяването, когато пазарите на електрическа енергия минават през преходни интервали и промени и са предопределени да подсигурят риска от сериозна рецесия на доставките по време на такива интервали.

Както Белгия, по този начин и Германия ясно са разпознали и определили количествено рисковете за сигурността на доставките, които би трябвало да бъдат обхванати от запасите. За Белгия запасът е нужен за намаляване на рисковете за доставките, дължащи се на високата взаимозависимост на Белгия от застаряващ нуклеарни индустриални централи, в това число, когато става дума за импорт на електрическа енергия. За Германия запасът е нужен за гарантиране на сигурността на доставките по време на продължаващата промяна на немския пазар на електрическа енергия и за ръководство на последователното закриване на нуклеарни мощности.

Двата запаса са краткотрайни и ще бъдат отстранени, когато се позволи главният пазарен проблем. Стратегическите запаси се доставят посредством постоянни, конкурентни търгове, отворени за всички типове снабдители на потенциал, в това число и интензивно потребителско държание (demand response), с цел да се подсигурява ефикасна конкуренция и да се лимитират разноските.

Въз основа на това Комисията заключaва, че и двете ограничения са в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз за държавните помощи.

Механизми за потенциал на целия пазар

В случаите на Италия и Полша Комисията позволява необятен пазарен механизъм за потенциал. Това е належащо, когато пазарите на електрическа енергия са изправени пред проблеми със структурната на сигурност на доставките. В рамките на механизма за целия потенциал на пазара доставчиците на потенциал могат да получат заплащане, с цел да бъдат разполагаем за произвеждане на електрическа енергия или на операторите, които дават сила от интензивно потребителско държание, с цел да бъдат разполагаем за понижаване на ползване на електрическа енергия.

Както Италия, по този начин и Полша ясно са разпознали и определили количествено рисковете за сигурността на доставките, отчитайки и вероятния импорт от прилежащи страни. Италия демонстрира, че забележителна част от потенциала излиза на пазара.

Схеми, включващи интензивно потребителско държание (demand response)

В случаите на Франция и Гърция Комисията е одобрила механизми за потенциал, особено ориентирани към поощряване на търсенето. Схемите за интензивно потребителско държание заплащат на клиентите да понижат потреблението си на електрическа енергия в часове, когато електричеството е нищожно. Предимството на такива схеми е, че операторите на този тип услуги могат да реагират по-бързо от производителите на електрическа енергия. Освен това по принцип е по-екологично да се понижи потреблението, в сравнение с да се създава в допълнение електричество и тези схеми могат да създадат ненужно построяването на спомагателни електроцентрали.

Франция демонстрира, че тази скица е нужна за по-нататъшното засилено разпространяване на активнито потребителско държание в страната, където заради рискови студове може да се стигне до рискови натоварвания на системата. В случая с Гърция съществуващата скица изигра значима роля в ръководството на обстановката по време на студени зимни дни през декември 2016 година и януари 2017 година и мярката може още веднъж да бъде употребена напълно скоро.

И двете ограничения са краткотрайни и поддръжката ще бъде предоставена посредством постоянни, конкурентни тръжни процедури за понижаване на разноските.

Допълнителна информация можете да намерите на: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-682_en.htm

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР