Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/Британският енергиен регулатор взе решение

...
Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/Британският енергиен регулатор взе решение
Коментари Харесай

OFGEM: Повишени изисквания, но и облекчени процедури и стимули за мрежовите оператори


Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/

Британският енергиен регулатор взе решение за главните параметри на общата рамка за ценово контролиране посредством RIIO за втория регулаторен интервал на мрежовите оператори, осведоми на интернет страницата си Институтът за енергиен мениджмънт /EMI/. Публикуваме цялата публикация, оригинала на която можете да намерите на: https://www.emi-bg.com/bg/home/article/5b61b7fdccffbf01007f8813.

В сходство с условията на най-хубавата регулаторна процедура, английският енергиен регулатор стартира своевременна подготовка за втория регулаторен интервал посредством използване на RIIO метод. Това се случва повече от три години преди началото на втория регулаторен интервал, който стартира през 2021 година за операторите за систематизиране и транспорт на природен газ и за транспорт на електрическа сила и пет години преди 2023 година, когато е началото на интервала за операторите за систематизиране на електрическа сила. Още през 2017 година регулаторът разгласява отворено писмо с планове и въпроси за разискване, а през месец март тази година беше извършено обществено чуване по тематики, касаещи ценовото контролиране на мрежовите оператори за идващите години.

В края на месец юли е взето решението, определящо общата рамка на ценовия надзор на мрежовите оператори за втори регулаторен интервал RIIO – 2 Framework decision.

Основната цел на регулаторния метод за надзор на цените RIIO-2 е да се подсигурява както за днешните, по този начин и за бъдещите консуматори високо качество на услугите, в това число да се ограничи въздействието на мрежите върху околната среда, мрежите да се проектират по този начин, че да обезпечават надеждна, безвредна и сигурна услуга, която да е гъвкава и в поддръжка на прехода към нисковъглеродно бъдеще.

Британският регулатор ще реализира задачите на RIIO-2 посредством:

- Засилено присъединяване на потребителите при определянето на предстоящите резултати, оформянето и оценяването на бизнес проектите на мрежовите оператори. Предвижда се основаване на модел за ангажиране на разнообразни потребителски и потребителски групи на равнище контролирана компания, както и основаване на централна „ RIIO-2 Challenge Group “. Въвеждат се открити обществени чувания, за концентриране върху областите на противоречие и разногласия, повдигнати от другите групи и привличане на всички доказателства в поддръжка на разноските на контролираните оператори.

- Разрешаване на обективна норма на възвръщаемост за мрежовите оператори, която да отразява по верен метод рисковете, пред които те са изправени, както и изискванията на финансовия пазар. Привлечените средства на контролираните компании няма да се придвижват в нормата на възвръщаемост в действителната им стойност, а ще се дефинират от националния регулатор. По отношение на нормата на възвръщаемост за личния капитал, ще продължи потреблението на модела за оценка на финансовите активи (CAMP), а индексацията на нормата на личния капитал на този стадий не се изключва.

- Стимулиране на контролираните компании да реагират по подобен метод на рисковете и опциите на изменящата се среда за потребление на мрежите, че от това да се възползват потребителите. Регулаторния интервал ще бъде понижен от 8 на 5 години, като ще бъдат прегледани предложенията на фирмите да се дефинират квоти за действия в дълготраен проект. За тази цел, ще се показват доказателства за забележителните чисти изгоди за потребителите спрямо използването на общоприетия петгодишен интервал. Началните и крайните дати на регулаторния интервал за преносните и разпределителните оператори остават разнообразни, само че ще бъдат предпиети дейности за изследване на опцията за промени в ценовия надзор, посредством които да се подкрепи постигането на резултати от цялата система.

- Използване на регулаторната рамка или конкуренцията, когато е уместно, за ръководство на иновативността и успеваемостта . Ще се запазят тласъците за нововъведения, които другояче не биха могли да бъдат предоставени единствено в главната рамка на RIIO-2. Ще се работи по три съществени области: а) по-голямо привеждане в сходство с провокациите на енергийния преход; б) по-добра съгласуваност за по-широко обществено финансиране и в) увеличение на ангажираността на трети страни.

- Опростяване на ценовото контролиране и фокусиране върху тематики, които са с най-висока стойност за потребителите. Ще бъдат основани механизми за автоматизирано възобновяване в случаите на непостигнати резултати, като ще бъде понижен до най-малко рискът от неточности при прогнозирането и индексацията. Ще бъдат създадени различни тласъци за бизнес проектите, като тласъците за бързо одобряване ще останат единствено за разпределителните оператори.

Британският регулатор отбелязва, че ще продължи да работи по усъвършенстването на съществуващите аспекти на ценовата рамка на секторно равнище, за ръководство на риска от неефективни вложения и потребление на мрежите, ролята на мрежовите компании за енергийната успеваемост, предстоящите резултати, финансирането на контролираните сдружения, годишното им докладване и други.

-----------------------------------------

Повече информация по тематиката можете да намерите на: https://www.ofgem.gov.uk/

Още публикации от анализаторите на EMI можете да прочетете на: https://www.emi-bg.com/bg

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР