Автор: Инж. Щерьо Щерев, Минен експертВъв връзка с предстоящия Ден

...
Автор: Инж. Щерьо Щерев, Минен експертВъв връзка с предстоящия Ден
Коментари Харесай

Как ще се отрази на въгледобива нисковъглеродната европейска политика


Автор: Инж. Щерьо Щерев, Минен специалист

Във връзка с идния Ден на миньора ми зададоха този въпрос, на който не може да се отговори малко с една дума или с едно изречение.

Българският въгледобив е най-вече и неразривно обвързван с електроенергетиката у нас. Нисковъглеродната европейска политика не е съобразена нито с финансово-икономическите благоприятни условия на обособените страни-членки, със структорните особености на енергийните им системи, нито със характерните им географски и климатични условия. А обществените и икономическите последствия за по-бедните от тях са изцяло подценени. Тази политика е израз на егоизма и високомерието на богатите държави-членки на Европейския съюз. В резултат на нея ще бъдат премахнати въгледобива и 44% от високо ефикасните ни електропроизводствени мощности. Въпросът е, с какво ще бъдат сменени те и екологичният резултат ще оправдае ли финансово-икономическия и обществен потрес?

В международен мащаб през 2012 година са издадени рекордните 34,5 милиарда тона въглероден диоксид от изкопаеми горива, като с максимален дял са въглищата - 44%, 35% на нефта и 21% на природния газ. Делът на излъчванията на парникови газове от Европа е към 9,24%. Последните европейски условия към очистващите съоръжения на огромните горивни уреди е 97% - степен на сяроочистване на димните газове. За всеки % в допълнение ликвидиране на излъчванията от SO2, нужните вложения и настоящите разноски порастват в геометрична градация.

Дори и да се реализира филтриране на 100% на европейските нездравословни излъчвания, то на практика в международен мащаб резултатът е незабележим и не оправдава вложените великански разноски, защото останалите огромни замърсители /Китай, Индия, Съединени американски щати и др./ не поемат сходни задължения. Непрекъснатото завишаване на пределно допустимите европейски правила към количествата издадени газове от огромните горивни съоръжения са прям протекционизъм в интерес на неведнъж по-скъпите възстановяеми енергийни източници /ВЕИ/. Но те напълно не са екологично безобидни.

Интересно е, за какво „ зелените защитници” на природата, които са горещи покровители на ВЕИ и радетели за прекъсване на термичните централи на въглища, не виждат неналичието на птици в района на ветровите енергийни паркове? Защо не виждат, че слънчевите паркове заемат големи селскостопански и горски площи, които стават неизползваеми за рандеман на хранителни артикули и там не порастват освен дървета, само че и шубраци, които биха абсорбирали въглероден диоксид и излъчвали О2? Заемат и пасища, които стават неизползваеми за развъждане на домашни и диви животни. Ако се осъществя утопичната фантазия за подмяна на стандартните източници на сила с възстановяеми такива в международен мащаб за сметка на обработваемите земи, по какъв начин ще се задоволят непрестанно растящите потребности от хранителни артикули за увеличаващото се земно население? Защо никой от тях не си е направил труда да пресметна, какви площи са нужни за слънчевите и ветровите паркове, които ще компенсират ликвидираните електропроизводствени мощности на минно-енергийни комплекси като „ Марица-изток”?

България няма африканските, азиатските, или американските пустини с целогодишно слънцегреене, нито целогодишните ветрове на океанското крайбрежие. Защо не се разяснява късият експлоатационен живот на слънчевите панели и никой не се тормози, че няма технология за тяхното преработване и какъв брой би коствала тя? Възникват въпросите, какви бранители на природата са те и на кого служат в действителност? Твърде доста въпроси без отговор засягащи ориста на българските въгледобив и енергетика. И електрическата сила – ежедневна нужда ли е или първокласен каприз на българския народ, който би трябвало да се обуздава посредством годишно повишение на цената й? Каква е неговата кредитоспособност?

Не бива да се подминава фактът, че България е преизпълнила още към 2015 година нормите за понижаване на количествата издадени парникови газове, избрани като европейска цел за 2030-2040 година по отношение на 1990 година. През базовата година за съпоставяне, в България са издадени общо 104,76 млн.т. парникови газове и 24 години по-късно тяхното количество е редуцирано на 57,71 млн. т., т.е. с към 45%. Коя европейска страна е постигнала такава редукция на излъчванията си? След 2015 година общото количество на излъчванията от въглероден диоксид у нас варира малко под 50 млн.т. годишно, като делът им от изгаряните въглища е 24,19 млн.т., или 0,15% от международните.

Намалението на количествата издадени парникови газове се дължи на закриването на огромен брой индустриални производства и надлежно на понижената консумация на електрическа сила. Трите съществени ТЕЦ-ли в комплекса „ Марица-изток” - Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2” ЕАД, Топлоелектрическа централа Контур Глобал „ Марица-изток 3” АД и Топлоелектрическа централа „ АES Гълъбово” АД са с най-съвременни сяроочистващи съоръжения за издадените газове и реализират към и над 97% задържане на SO2 от изгаряните лигнити.

Възникват въпроси, чиито отговори могат да повлияят върху европейската ориентировка на българите:

- Българската микро и макро флора всмукват над 100 млн.т. годишно въглероден диоксид. ТЕЦ-ли изгарящи въглища, индустрията и битовото отопление на твърдо гориво и природен газ емитират годишно към 22-24 млн. т. въглероден диоксид. Подобно количество се емитира и от автотранспорта. Необяснимо е, за какво ТЕЦ-ли са принудени да купуват квоти за излъчванията, до момента в който страната ни разполага с два пъти повече квоти обезпечени от българската природа и също така сме постигнали понижение на излъчванията над 45% по отношение на базовата 1990 година, което е цел за останалите европейски страни към 2040 година? Въпреки това, за какво се планува от европейските служители прекъсване на българските ТЕЦ-ли на въглища до 2027 година?/A STRESS TEST FOR COAL IN EUROPE UNDER THE PARIS AGREEMENT. SCIENTIFIC GOALPOSTS FOR A COORDINATED PHASE-OUT AND DIVESTMENT/ СТРЕС ТЕСТ ЗА ВЪГЛИЩАТА В ЕВРОПА СЪГЛАСНО СПОРАЗУМЕНИЕТО В ПАРИЖ…./

- Кой и за какво желае да ликвидира европейските въгледобив, стандартната електро-енергетика, конкурентната дарба на промишлената продукция, обществения мир, и в следствие единството в Европейския съюз?

Затварянето на ТЕЦ-ли изгарящи въглища ще има назад на упованията пагубен екологичен резултат по отношение на чистотата на въздуха и горите. Обеднелите български жители всеобщо ще се насочат към твърдите горива, в.т.ч. и към дървата за отопление. Комините на къщите по селата и градовете нямат прахоуловители и сяроочистни съоръжения, както ТЕЦ-ли. Обгазяването ще бъде навсякъде. Освен това бракониерите ще изсекат и останалите малко български гори с цел да задоволят повишеното търсене на на ниска цена топливо.

- Наистина ли европейските служители желаят да реализират посредством наставления по-чиста естествена среда в Европа и в света? Ако европейските еколози фактически са загрижени за чистотата на въздуха, да подхващат начинания за отбрана и защита на горите от пожари и безконтролна сеч, както и масирано залесяване на пустеещите европейски горски площи и тези на планетата с подобаващи дървесни типове, които гълтам по-големи количества въглероден диоксид, порастват по-бързо и оферират скъпа за индустрията и бита дървесина. Горите дружно с водораслите и избрани морски представители на животинския свят са в положение в действителност освен да всмукват въглеродния диоксид от земната атмосфера и хидросферата, да ги обогатят с О2, само че и да подобрят международния хидро баланс от чиста, питейна вода, а също по този начин и да лимитират процесите на ерозия и местни свлачища.

Ликвидирането на въгледобива в България, който главно е обвързван с минно-енергийния комплекс „ Марица-изток”, ще се отрази в народен проект пагубно в няколко съществени посоки:

1. Количествено и качествено върху предлаганата услуга от националната електроенергийна система:

- Загуба на 40-45% от високо ефикасните и гъвкави, електропроизводствени мощности на страната, работещи с евтина локална суровина – лигнитни въглища и произвеждащи електрическа сила с ниска себестойност, в случай че се изключат наложително налаганите разноски за закупуване на квоти за излъчванията на СО2.

-Проблемно контролиране на честотата и реактивната сила в националната електро-енергийна система.

2. На обществения мир – шоково увеличение на безработните в районен и народен проект:

- Остават безработни 12 000 миньори, енергетици от комплекса „ Марица-изток” и над 90 000 други, които работят във компании обслужващи мините и ТЕЦ-ли на въглища от цялата страна.

3. Частична загуба на суверенитет:

- Замяната на тези базови мощности на локално гориво с други нови, било на въглища, природен газ, или нуклеарна сила, ще са с големи, нови вложения и с по-скъпо гориво. Електрическата сила от тях ще коства в пъти по-скъпо от тази на източномаришките ТЕЦ-ли на български лигнити. При това доставката на гориво извън, каквото и да е то, ще зависи от политическата обстановка, както в прилежащите ни страни, по този начин и в света.

4. На националната стопанска система:

- Шоковото повишение на цената на електрическата сила ще понижи конкурентната дарба на българската промишлена продукция и ще утежни стандарта на живот на болшинството българи.

5. На екологичната конюнктура:

- Закриването на въглищните ТЕЦ-ли ще утежни екологичната конюнктура в народен мащаб, тъй като ще се усили броят на българите, които ще преминат на твърдо гориво за отопление. Фамилните къщи нямат пречиствателни съоръжения за излъчванията, нямат и електрофилтри–прахоуловители. В огромните селища екологичната конюнктура се утежнява в допълнение и от излъчванията на нездравословни газове и прахови частици на тежки метали от автотранспорта. Създава се удобна среда за бракониерите, които и в този момент провокират всеобщи горски пожари и секат без позволение. Българските гори ще продължат да понижават годишно с тревожни темпове.

В умозаключение желая да се обърна към въгледобивниците и енергетиците: Не се отчайвайте, вярвайте, че здравият разсъдък и прагматизма ще надделеят над тенденциозното и протекционистично държание на ангажираните с тази политика бюрократи! Няма идеално чисти и безвредни, екологични, електроенергийни източници. Дори и нуклеарните централи имат съществени проблеми с цялостното дезактивиране и погребването на радиоактивните боклуци, с обезопасяването на отработеното нуклеарно гориво и сигурното му депозиране за хилядолетие напред. Важното е да се откри допустим за всички консуматори стопански аргументиран и екологично съгласуван баланс сред тях.

На всички миньори, на техните сътрудници и на фамилиите им искам цветущ професионален празник! Бъдете живи и здрави, радвайте се на плодовете на вашия не лек, само че публично потребен труд! На многая лета!

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР