Автор: ИЛИЯНА АНГЕЛОВА Тържественото честване на 80-ата годишнина от създаването на

...
Автор: ИЛИЯНА АНГЕЛОВА
Тържественото честване на 80-ата годишнина от създаването на
Коментари Харесай

80-годишният юбилей на Медицинския колеж се превърна в празн...

Автор: ИЛИЯНА АНГЕЛОВА

Тържественото честване на 80-ата годишнина от основаването на Медицинския колеж под тепетата се организира през вчерашния ден в зала Магна на Факултета по дентална медицина при МУ-Пловдив.

От името на академичната общественост на Медицинския университет ректорът му проф. Мариана Мурджева поздрави преподавателите и студентите за празника. „ Неслучайно първоначално името на вашата специалност е било „ милосърдна сестра “, тъй като " състрадание " е дума, която съчетава в себе си благосклонност и сърце. Това е специалност, която изисква просветеност и физическа устойчивост, всеотдайност, безрезервност и ентусиазъм “, сподели проф. Мурджева. Тя връчи статуетки - знак на сърцето, на доцент Даниела Танева - началник на Катедрата по сестрински грижи, и на доцент Мария Божкова - шеф на Медицинския лицей. От своя страна, те показаха историята на образователното заведение. Със фотоси и забавни обстоятелства описаха по какъв начин учебното заведение за милосърдни сестри, основано през 1942 година, се развива до лицей към Медицинския университет, в който през миналите 80 години са минали 120 випуска и са се обучили 22 000 студенти.

За дългогодишна активност и принос за развиването и одобряването на специалността бяха връчени плакети на някогашни ръководители и преподаватели, които бяха специфични посетители на тържеството. Отчетени бяха и благотворителните акции, в които дружно са взели участие преподаватели, чиновници и студенти.  

Тържественото честване завърши с дефиле на тематика „ Еволюция  на сестринската униформа “, показано от студенти от Катедрата по сестрински грижи. С доста артистичност и въодушевление девойките демонстрираха сестринските униформи от скучните, консервативни времена на XVIII до коронавирус екипите за еднократна приложимост.

Празника на Колежа споделиха преподаватели и студенти, публични посетители, академичното управление на МУ, дългогодишни ръководители на колежа и Катедрата по сестрински грижи, шефове на лечебни заведения, основни медицински сестри, експерти по здравни грижи, ученици и другари на Медицинския лицей, представители на Общината.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР