Автор: Ilian Vassilev, Innovative Energy Solutions Ltd., Oktober 2018 В

...
Автор: Ilian Vassilev, Innovative Energy Solutions Ltd., Oktober 2018 В
Коментари Харесай

По повод призивите да намалим очакванията си за евтин руски газ


Автор: Ilian Vassilev, Innovative Energy Solutions Ltd., Oktober 2018

В желанието си да отслабят публичния напън за предоговаряне на контракт за доставка на природен газ с Газпром, Булгаргаз получи предстояща поддръжка от специалисти, известни с близостта си до компанията. Те ни приканват да понижим упованията си за на ниска цена съветски газ. Действително, нефтено-индексираните контракти, при този тренд в цената на нефта, няма да ни донесат нищо повече, с изключение на по-високи цени на природния газ от януари и април идната година. Новината в този смисъл е, че още не сте видяли високите цени.

Повече от 60 % от природния газ в Европа се търгува на спот пазари. Съпоставката с цените на Газпром по неговите дълготрайни и нефтено-индексирани контракти е разнопосочна – тръбопроводният газ би трябвало да се съпоставя с дълготрайните нефтено-индексирани доставки на ВПГ, а не дълготрайни с къси продажби.

Много са факторите, само че номиналната цена по контракта с Газекспорт не е това, което е проблем за българските консуматори. Сигурността на цената и на доставките от време на време излиза прекомерно солено, тъй като няма задоволителна еластичност. Примерно, зимният сезон се окаже доста леден и би трябвало да купува „ пиков “ газ над всекидневно декларираните количества и.... се оказва, че той е в пъти по-скъп. По същия метод стои въпросът с хеджиране на този риск посредством поръчка на по-голям размер количества, които обаче може да се окажат ненужни, само че би трябвало предварителна да заплатите. Предплатата също коства пари.

Именно тези луфтове сред предложение и ползване запълват най-добре спот-пазарите.

В допълнение световният пазар на полутечен природен газ, който се господства от спот продажби, стартира редовно и стабилно да се обособява от пазара на недопечен петрол. Ако не през тази година, до две-три години количествата природен газ, които излизат на този световен пазар ще превишат търсенето, което значи, че единственият метод да се ръководи ценовия риск и да не се попадне в едностранна взаимозависимост от тръбопроводен газ с нефтена индексация, е допълнението на ценовите формули със спот репери, освен това единствено и само на ликвидни газови тържища на TTF и NBP.

Посланието „ да не чакаме на ниска цена газ от Газпром “ косвено приканва, да не се бърза и с въвеждането на конкуренция на българския газов пазар, оправдава тоталната некомпетентност на мениджмента на Булгаргаз, тъй като казусът с предоговарянето с Газекспорт е единствено функционалност на по-големия проблем - неналичието на различни доставки и то в задоволително огромни размери, които да съставляват опция на съветския природен газ на българския пазар. Съвсем не инцидентно в тази посока – сходни „ специалисти “ оспорват смисъла на доставките от Каспийско море /там нямало задоволително газ/, нямало толкоз огромна потребност от интерконектора с Гърция тъй като нямало газ и така нататък

Подобни послания елементарно издават своя гарант - да престанем да търсим други възможности на съветския газ, по-ниски цени и предоговаряне на основните условия по контракта с Газпром, да не сътворяваме конкуренция на трасета и снабдители. Всичко това си има цена, която я заплащат потребителите, а пишещите сходни " разбори " получават своя непретенциозен къс.

Тези анализатори оспорват и смисъла на иск за възобновяване на надплатените суми за доставки на по-скъп от пазарните репери природен газ у нас след 2012 година. Цитират мощно манипулативни данни, изключително тезата че съветският природен газ, продаван у нас, е с по-ниска цена от граничната цена в Германия /тя към този момент е интегрирана, защото се получава от разнообразни входни точки/.

Въпросът не е единствено в това, че не е правилно, само че и тъй като сходни анализатори отхвърлят да видят, че към номиналната " цена " по контракта, с цел да получим съвокупната цена, действително плащаме парично измерими привилегии на Газпром.

Като начало да стартираме с политическите обвръзки против по-ниска цена на газа. Най-яркият образец са тези 20%, с които единствено хвали Делян Добрев от преди 5 години. Тя отново бе по-висока от немската гранична цена и тогава, само че се задължихме да приключим Южен поток. Нетният резултат е евентуална рекламация против БЕХ от 680 милиона евро от Газпром. И в този момент " специалистите " проповядват още веднъж потребността от сходни обвръзки, с цел да погасим " прегрешението " от предишното и осигурим по-ниски цени посредством предстоящ Южен поток Лайт.. И отново политически обвръзки и отново липса на пазар и на конкуренция. И отново потребност от това, министър председател и министър да договарят за цени и доставки, откакто това е пазарна стока и би трябвало да се договаря единствено и само на корпоративно ниво.

Второ, всяка година субсидираме Газекспорт, директно, с по-ниски цени на пренос – те заплащат по старите контракти пощенска марка цена, а всички други заплащат по новите входно-изходни цени. Общият резултат от тази скрита държавна помощ на годишна база е близо 180 милиона $, което е повече от всички доходи на Булгартрансгаз. И тези суми също трбява да се включат към " цената " на природния газ у нас.

Трето, подсигуряваме стопроцентов монопол на Газпром у нас, което също коства пари и то доста. Обикновенто се прави оценка, че монополните позиции - 100 % обезпечен пазар за Газпром, костват сред 10 и 30 % от цената. В момента получаваме по-ниска цена и тъй като Газпром има директива от Кремъл - да задържа пазарните си дялове с цената на всичко.

И последно - ценовата формула за нефтена индексация не е пазарна и в никакъв случай не е била. Макар и в нея да има пазарни репери нефтените деривати, главната тежест има едностранно определян от Газпром детайл - тъй наречените Po - което варира от страна на страна и отразява както детайли, които подсигуряват минимални доходи на продавача, без значение от конюнктурата на пазара, по този начин и специфичи политически съставни елементи, според от политиката към съответната страна на Кремъл.

Като съберем " номиналната " цена със скритите разноски или неполучени доходи и се оказва, че плащаме най-високата цена на природен газ в Европейския съюз.

Така че дами и господа, не би трябвало да " обуздаваме " нищо, още по-малко окачванията си за на ниска цена природен газ, вследствие на диверсифициран и конкурентен вътрешен пазар.

Статията е оповестена в бюлетин на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР