Автор: Георги Кадиев, ФейсбукОт ХелпКарма насам съм на тръни всеки

...
Автор: Георги Кадиев, ФейсбукОт ХелпКарма насам съм на тръни всеки
Коментари Харесай

Георги Кадиев с въпроси за фондацията на социалната министърка Шалапатова

Автор: Георги Кадиев, Facebook

От ХелпКарма насам съм на тръни всякога, когато стане въпрос за Неправителствени организации.

Вчера слушах по бТВ първото изявление на новата обществена министърка, която обясняваше по какъв начин ще " влага лидерския си потенциал ".

Прегледах ГФО на фондация " За нашите деца ", която тя до предходната седмица е управлявала.

Прилагам фотография на Отчет за паричните потоци за 2021.

Получени дарения: общо 2 745 000 лева

Изплатени заплати и осигуровки: общо 1 813 000 лева

Или 66% от дарените средства отиват за заплати и осигуровки.

Отчетът не е задоволително обстоен - какъв брой чиновници, какви заплати, включват ли заплатите разноски за външни консултанти и така нататък

Но на мястото на донорите бих задавал доста въпроси.

Особено като се има поради, че главният източник на финансиране е страната (46% от всички доходи 2021 година, виж таблицата в края на коментара.)

Тъй като предният ми пост (текстът по-горе) провокира прочут интерес към активността на фондацията на настоящия обществен министър, още веднъж прегледах техния ГФО, Одитен отчет и Доклад за активността. Ето няколко въпроси, които на мястото на донорите и страната бих задал:

1. Това е фондация в социална изгода, тя е длъжна по закон да разгласява възнагражденията на управителните си органи. ЗАЩО НЕ Е НАПРАВЕНО?

2. По същата причина е длъжна да разгласява има ли и какви хонорари на членовете на настоятелството. ЗАЩО НЕ Е НАПРАВЕНО? Още повече, че там виждам имената на управителен банков чиновник от ING Bank и на сътрудник от ПрайсУотърхаус. Като знам какъв брой пунктуално тези сдружения водят своите доклади, те най-малко би трябвало да знаят по какъв начин би трябвало да наподобява доклад.

3. Няма разбивка на целевите дарения- какъв брой са, защо са, каква част е употребена за съответната година и каква част се трансферира. Оттам и цялото разминаване на числата в ГФО.

4. Одитният отчет е проформа и не дава отговор на положителните практики. Например виждам " концесии, патенти, лицензии, търговски марки, програмни " за 415 хил.лв. за 2021, а в 2020 са единствено 7 хил.лв. Какво е това? Софтуер? Патент? Лиценз? В паричния поток на никое място не проличава такава инвестиция. Един добър одит би трябвало да отговори на това.

Сигурно ще имам и още въпроси.

И да уточня: по никакъв метод не разясня активността на фондацията. Не е моя работа, не запознат съм това. Вероятно са положителни, откакто са толкоз години в този вид активност. Коментирам единствено отчетността им, която смятам за неприятна по метода, по който е отразена в ГФО, Одитния отчет и Доклада за активността.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР