Автор: Емилиян Лилов, Дойче Веле Миналата нощ край Радомир са

...
Автор: Емилиян Лилов, Дойче Веле Миналата нощ край Радомир са
Коментари Харесай

Даниел Кадик: В България открай време се мълчи за тези неща


Автор: Емилиян Лилов, " Дойче Веле "

Миналата нощ край Радомир са били задържани двама публицисти. Те са желали да документират унижощаването на документи, доказващи корупция в големи размери. Защо са били задържани? И кой пречи на сходни следствия?

Двамата публицисти, арестувани предходната нощ за малко от полицията в България, са желали да документират унищожаването на документи, доказващи корупция, обвързвана с публични поръчки. Димитър Стоянов от " Биволь " и Атила Биро от " Rise Project Romania " са работели по следствие, обвързвано със злоупотреби с европейски пари. По-конкретно: с отклоняването на големи суми от консултантски компании. Това удостовери пред Дойче Веле Даниел Кадик от Софийското бюро на немската фондация " Фридрих Науман ", която е работила взаимно и с двамата публицисти. С Димитър Стоянов - в границите на съставянето на " Черна книга на разхищенията в България ", издавана от немската фондация, както и по други журналистически планове. А с Атила Биро - в границите на образование за публицисти, проведено взаимно с фондация " Фридрих Науман ". С Даниел Кадик по тематиката беседва създателят на " Дойче Веле " Емилиян Лилов:

С какви претекстове полицията е задържала двамата проверяващи публицисти?

Даниел Кадик: До този миг няма публично мнение, такова се чака. Благодарение на дейните дейности на българското гражданско общество и намесата на румънските управляващи двамата публицисти - Димитър Стоянов от " Биволь " и Атила Биро от Rise Project Romania - са били пуснати рано тази заран. За благополучие полицията е съумяла да изземе документите, които е трябвало да бъдат изгорени и по този начин да ги избави от заличаване. Чакат се изказвания както от двамата публицисти, по този начин и от виновните български управляващи.

Можем ли да твърдим, че арестуването на двамата сътрудници е по отношение на тяхно следствие за корупция?

Кадик: Случилото се към този момент се пояснява по два метода: или на двамата е трябвало да им бъде попречено да съберат доказателства и да осведомят обществото, че значими улики за корупция се унищожават. Или пък хората, които стоят зад изгарянето на въпросната документи, са задействали своя си мрежа, а служителите на реда, пристигнали на място, в действителност не са знаели, че двамата са публицисти и че казусът ще се раздуха.

В последна сметка, в това число с помощта на намесата на полицията, застрашените от изгаряне документи са били избавени. Какво по-конкретно съдържат те?

Кадик: Разследване на " Биволь " разкри случаи на корупция с консултантски компании, участващи в планове с европейско финансиране. Става въпрос за огромни публични поръчки - да вземем за пример за създаване на пътища, водопроводи и други. Вършени са неща, които не се вписват в никакви антикорупционни стандарти. И за всичко това има доказателства, които в този момент е трябвало да бъдат унищожени.

Имате ли пояснение за това, че в една страна-членка на Европейски Съюз, каквато е България, управляващите въобще не реагират, когато се разкриват огромни корупционни схеми и злоупотреби с европейски средства?

Кадик: Можем да предположим, че някои от въпросните консултантски компании са близки до хора от държавното управление, респективно до кръгове, свързани с ръководството. Виждали сме по какъв начин в предишното корупционни схеми въобще не са били разследвани, когато в тях са били забъркани и хора от властта. В България има систематична корупция на доста и разнообразни равнища. И битката против нея е доста сложна. Проблем в тази ситуация е и това, че с цел да се задействат европейските институции, би трябвало да бъде подаден сигнал от съответната страна. А подобен от България няма. Една от най-съществените аргументи за това е съществуването на систематична корупция и хипотетичното присъединяване в тези корупционни схеми на хора, близки до властта. Освен това желая да напомня, че България е страната в Европейски Съюз с най-лоши индикатори за медийна независимост и с най-голяма медийна централизация. Повечето притежатели на медии просто нямат интерес да се шуми по тези тематики.

Ако определим случката от предходната нощ като посягане против медийната независимост в България, бихте ли се съгласили с тази оценка?

Кадик: В България похищенията против медийната независимост не са спирали. Затова и в последната ранглиста на " Репортери без граници " страната е сложена на 113-о място. Това е единствено следващият удар против свободата на медиите. Но въпреки всичко е добре, че е имало публицисти на това място, другояче тези документи надали щяха да бъдат избавени и евентуално щяха да бъдат изгорени.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР