Автор Добромир Радушев, Монитор; снимка БулфотоДо момента във Варненско има

Автор Добромир Радушев, Монитор; снимка БулфотоДо момента във Варненско има ...

Монитор: Между 60 и 70 опита за самоубийства във Варненско oт началото на годината.Автор Добромир Радушев, "Монитор"; снимка Булфото

До момента във Варненско има между 60 и 70 опита за самоубийства, като от тях 2% са фатални. 70% от всички случаи са с жени, предаде "Монитор".

``
реклама

"Наскоро имахме смъртен случай на 76-годишна с трайни суицидни намерение, с депресия, която погълнала около 800 таблетки. За съжаление, въпреки диализата, не можахме да я спасим. Доста време е стояла в дома си и късно са я открили. Така, че имаме и неуспешни опити, но процентът е много малък.

Освен това, алкохолиците с хроничен алкохолизъм са много склони да правят опити за самоубийство с метилов алкохол" коментира по повод Световният ден за превенция на самоубийствата шефката на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна, проф. д-р Снежа Златева.

„Инициативата за отбелязване на тази дата е на Световната здравна организация. Целта е повишаване на обществената информираност и създаване на политики за превенция. Тази борба, свързана със самоубийствата се прави, защото  поне в 80% от случаите могат да бъдат предотвратени.

В Клиниката по токсикология лекуваме опитите за самоубийство, които са най-вече с медикаменти, но заедно с това и с пестициди, битови препарати и други. Поради тази причина от 2009 година, осъзнавайки колко е сериозно положението, общинската дирекция „Превенции“ ни подпомага в превантивна програма, която се състои в това, че се консултират близките на пациентите в месеца след острото отравяне.

Обикновено това е периодът, в който човек, направил опит за самоубийство, е склонен да го повтори“, коментира специалистът. Всеки втори, направил опит за самоубийство във Варненско, е на възраст между 36 и 65 години. Непълнолетните са 9 %, а на възрастните хора над 65 г. - 11,4%.

Още по темата четете ТУК

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на [email protected] по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
-->-->-->-->``
рекламаКоментариКоментирай чрез FacebookЗа да пишете коментари, моля регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Facebook Google Twitter LinkedIn Email Print