Автор: Дияна Рошейе, Дойче Веле Ние ще мием мръсните чинии

...
Автор: Дияна Рошейе, Дойче Веле Ние ще мием мръсните чинии
Коментари Харесай

DW: Сърби, албанци, босненци: Не искаме в ЕС!


Автор: Дияна Рошейе, Дойче Веле

" Ние ще мием мръсните чинии на Европейски Съюз ", " Отсега сме европейци втора класа ", " Цял свят знае, че не сме за Европейски Съюз ": стотици сърби, босненци, албанци реагират на публикация на Дъждовни води, цитираща мнения на германци за разширението на Европейски Съюз.

Какво става, когато някой преведе на хората от Западните Балкани мненията на немски читатели по отношение на плануваното разширение на Европейски Съюз? Отговорът гласи: получава се вълна от отговори. Точно това се случи откакто Дойче Веле заключи и преведе мненията на немските потребители, оповестени в новинарския уебсайт на немската обществено-правна телевизия АРД, по въпроса за приемането на Западните Балкани в Европейски Съюз. Поводът бе срещата на върха в София ЕС-Западни Балкани. От общо 49 коментара на германци под обява по тематиката в www.tagesschau.de нямаше нито един, който да прави оценка позитивно преимането на страните от Западните Балкани. Тъкмо в противен случай. Юзърът Adeberg да вземем за пример бе написал следното: " Европейският трен продължава пътуването си. Следваща спирка - Западните Балкани. А билетите заплаща немският жител. "

Сърби: " Ние ще мием мръсните чинии в Европейски Съюз "

Редакцията на радио Б92 в Сърбия, което е една от най-популярните радиостанции с над 1,5 милиона потребители, разгласява публикацията на Дойче Веле на своя уебсайт. В продължение на два дни това беше най-коментираната обява. И още веднъж мненията бяха извънредно отрицателни. Така да вземем за пример потребителят srrrrrrrrrrdjan написа: " Германия получава доста повече от Европейски Съюз, в сравнение с дава. Именно затова в цяла Европа се ускорява въздействието на популистките партии, които приканват за опозиция против немските стопански и политически грабителски нокти. Германците оказват помощ за развиването на Сърбия и Балканите, само че не тъй като се усещат свързани с нас, а тъй като желаят да разширят въздействието си в нашите страни и да усилят приходите си. "

" Ние не желаеме в Европейски Съюз! И те - германците - не желаят да ни пуснат ", написа потребителят 4Европеец в коментара си за най-четения сръбски новинарски уебсайт Блиц, който също разгласява публикацията на Дойче Веле. А потребителят Боки написа следното: " Нашите политици работят по този начин, като че ли Европа е един огромен прием с доста пиянство и ястие. Но келнерите отдвана към този момент нe сервират в допълнение. Първите към този момент получиха най-хубавото, а Хърватия, България и Румъния обират трохите, тъй като закъсняха. Ние ще бъдем признати, с цел да събираме и мием мръсните чинии ". Юзърът Вида пък демонстрира схващане за отрицателните мнения на немските потребители. " Ако бях немец, и аз щях да разясня обстановката по следния метод: Германците се дистанцират от нови, евентуално слаби членове. " Читателят на Блиц Пера написа: " Сърбите не желаят да влязат в Европейски Съюз. Те и в този момент са по-добре. Защо им би трябвало да емигрират легално, с цел да работят в Германия или Франция, откакто им е по-добре да работят на черно? "

Юзърът Сви то знамо написа: " На целия свят е ясно, че ние не сме за там. Само нашият деспот (юзърът засяга сръбския президент Александър Вучич) не желае да го разбере. " Иван прави следното предложение: " Нищо не може да се направи, откакто не ни желаят. Тогава би трябвало да позвъним на Путин и да му предложим да разположи балистични ракети на наша територия. "

Черногорци: " Още занапред сме европейци втора класа "

Материалът на Дойче Веле, който бе озаглавен " Кой желае в Европейски Съюз? ", беше оповестен и във " Vijesti ", най-популярния уебсайт в Черна гора. Под него четем коментара на Мрдало: " От текста излиза наяве, че още занапред ни считат за европейски жители втора класа. А CRNOGORCI му дава отговор: " Нашият президент (Мило Джуканович) по тази причина е тук, с цел да разсее техния песимизъм. А що се отнася до германците - това са хора, които до обяд ненавиждат себе си, а след обяд ненавиждат целия свят. " Юзърът Cheese е сигурен, че " до 2025 година Европейски Съюз ще колабира или ще се свие до своите фискално консолидирани членове. Очевидно е, че идва краят на Европейски Съюз! "

След срещата в София редакторът на Дойче Веле Кристоф Хаселбах съобщи, че е " заблуда, Западните Балкани да станат членове на Европейски Съюз. На страницата във Facebook на албанската редакция на Дойче Веле, която е посещавана от потребители от Албания, Македония и Косово, един консуматор с букви Ц.Б. дава отговор: " Това не е заблуда. Милиони хора от Западните Балкани към този момент живеят в Европейски Съюз. " Читател с буквите Е.С. пък счита, че " с изключение на Германия и Франция, никоя европейска страна не заслужава да бъде член на Европейски Съюз. " Юзърът К.Л. споделя запасите на доста жители на страните от Западните Балкани: " Ние не трябва да влизаме в Европейски Съюз, тъй като не сме конкурентоспособни. Присъединяването ни към Европейски Съюз ще бъде още по-лошо за нас, тъй като ще загубим и дребното самостоятелност, която имаме в този момент. "

Босненци: " Европейците избират бежанци без документи "

В Босна и Херцеговина обявата на Дойче Веле беше препечатана в уеб страницата Nezavisne novine ( " Независими вести " ). Потребителят Dekan написа под нея: " Ние пък не желаеме повече ислямски фундаменталисти. " В профила на босненската редакция на Дойче Веле във Facebook изпъква коментарът на един консуматор с букви Р.К.: " Окей! Те не желаят Западните Балкани. Това си е тяхно право. Защо обаче се възмущават и крещят до небесата против въздействието на Русия, Турция или Китай? " Потребителят И.С. е сигурен, че " европейците в никакъв случай не са се интересували от нас. С изключение на това: когато става дума за работна ръка. " М.У. пък задава следния въпрос: " Европейците могат да си разрешат Хърватия, Гърция, България, Унгария и Полша. Те по-добри ли са от нас? " М.Л. разяснява скептично: " Колко проблематични са Западните Балкани за Европейски Съюз демонстрира фактът, че европейците са по-склонни да одобряват милиони бежанци от Африка, Близкия изток и други страни без паспорти и документи вместо тукашните хора. "
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР