Автор Димитър М. Иванов, Лондон, 15 юли 2019 г.Материалът е

...
Автор Димитър М. Иванов, Лондон, 15 юли 2019 г.Материалът е
Коментари Харесай

Глас от Лондон: Бягане с ботуши през юли – или какво се случва със сериозните бюджетни планове на правителството?

Автор Димитър М. Иванов, Лондон, 15 юли 2019 година

Материалът е оповестен първо на may24.bg

Лошата икономическа политика ражда неприятна обща политика и назад. Когато неправилните решения се натрупат и се подкрепят от още повече неприятни решения, то тогава идва интервал, в който една страна бидейки стопански и обществено слаба в продължение на 30 години, не може повече да устоя.

В края на предходната 2018 година, при приемането с доста фанфари на Законопроектът за Бюджет 2019 година и обновената средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2019-2021 г.(която представляваше претекстовете към него), съдружното държавно управление доминирано от ГЕРБ разгласи следното:

„ Ключови цели не престават да бъдат запазването на фискалната резистентност и провеждането на поредна, транспарантна и предвидима фискална политика, която да способства за възстановяване на бизнес средата, поощряване на вложенията и стимулиране на трудовия пазар за реализиране на стопански напредък и претовареност, придържайки се към общите правила на Европейски Съюз.

Запазват се задачите на бюджетното салдо, заложени в Съюз на българските писатели за интервала 2019-2021 година, надлежно за 2019 година недостиг от 0.5 % от Брутният вътрешен продукт, а за 2020 година – уравновесена бюджетна позиция, която се резервира и през 2021 година “

Специално бе маркирано, от всички медии, както и с огромен самоувереност от ГЕРБ-конструкторите на Бюджет 2019 година, че според техните модели, разбори и прецизни прогнози, „ разноските за защита за 2019 година възлизат на 1,839.3 млн. лева, което съставлява 1.58% от Брутният вътрешен продукт. Осигурени са средства за поддържане и развиване на националните отбранителни качества и обвързваните с груповата защита в това число средства за осъществяване на утвърдените от Народно събрание капиталови планове. “

И внезапно, какво става в този момент единствено 7 месеца след приемането на Бюджет 2019 година?

Правителството реши да „ актуализира “ Закона за държавния бюджет за 2019 година поради закупуването на осем изтребители Ф-16 от Съединени американски щати.

– Та белким, преди седем месеца, процедурата за закупуването на осем изтребителя да не бе в ход? Да не би да не бяха заделени от Народно събрание задоволително средства?

– Да не би да не се знаеха в декември 2018 година законите наСАЩ за продажба на военни комплекси въоръжение на непознати страни!?

– Какво се случи с желязната подготвеност на финансовите специалисти от ГЕРБ? Къде сбъркаха?

– Та нали разноските за осъществяване на утвърдените от Народно събрание капиталови планове за рационализация на нашата войска бяха планувани?

– Как ГЕРБ се излъга и подлъга и Народното Събрание и Европейските институции?

Нека да не забравяме, че Бюджетът – е най-важният Закон на една ръководеща партия или коалиция от партии. Той е най-комплексният изразител на нейната политика в полза на народа. Бюджетът е самото олицетворение на цялостната политика на държавното управление, на неговото схващане за политика, за положението и проблемите по развиването на страната и за нужните политически решения, които следва да се вземат и следват.

„ Актуализацията “ на един бюджет – е свръх нежна дума, която се използва, когато се постанова да се оправим с един безапелационен финансов неуспех или пък в случай че е налице национална или интернационална форсмажорна обстановка, от вида на икономическа или банкова рецесия, война, разтърсващи естествени бедствия и други

В случая от ясно по-ясно е, че държавното управление жестоко нарушава всички правила на интернационалната процедура за закупуването на осем изтребителя, оповестена от самото това държавно управление, единствено и единствено, с цел да угоди на условията на законите на Съединени американски щати.

Нещо, което нито Бюджет 2019 година е приел, още по-малко Парламентът на Република България.

И в този момент се тласка Парламента да одобри много огромна корекция на недалновидността на ГЕРБ-конструкторите на Бюджет 2019 г.; корекция, която да бъде облечена в леките летни облекла на една просто „ актуализация “.

„ Актуализация “, която има за цел да скрие, само че в същина, която със своите мащаби и тъпчене на законите ще затъмни по своите исторически мащаби, всички отрицателно символни покупко-продажби на българския печален политически преход, от Нефтохим, през Кремиковци, БТК, Булгартабак, Балкан, Булбанк и доста други
„ Актуализация “, която от планувано бюджетно салдо за 2019 година от 0.5 % от Брутният вътрешен продукт (което единствено по себе си бе подозрително решение на фона на събирания излишък) – в този момент салдото ще доближи над 2 % от Брутният вътрешен продукт. Как тогава ще се извърши друго заричане на ръководещата коалиция – „ за 2020 година да се реализира уравновесена бюджетна позиция, която да се резервира и през 2021 година “? Как ще се кандидатства за влизане в ЕРМ-2?
„ Актуализация “, която всъщност постанова промени в разходната чат на Бюджет 2019 година и то в капиталовата и модернизационна стратегия за българската войска и замразява други оповестени планове.
„ Актуализация “ – която за следващ път излага интернационалната известност на страната ни, като гарант на значими други капиталови състезания и процедури, демонстрирайки не за първи път, че България не съблюдава никакви оповестени от нея правила.

И за тази „ актуализация “ се бяга с ботуши през всички законови процедури.

Ето, България е член на Фискалния Съюз на Европейски Съюз още от времето на първото държавно управление на ГЕРБ.

Искам да попитам, преди да се отиде на ратификация на препоръчаните решения от страна на Министерски Съвет във връзка с „ актуализацията на Бюджет 2019 година беше ли взето формалното мнение, по този начин както се изисква на Фискалният Съвет на Република България, определен от Народно събрание, съгласно Закона за Фискалния Съвет и автоматизираните корективни механизми?

Основна функционалност на Фискалният съвет е наблюдаването на спазването на числовите фискални правила, избрани в Закона за обществените финанси и отнасящи се за Сектор „ Държавно ръководство “ и консолидираната фискална стратегия, както и даването на мнения по отношение на средносрочната бюджетна прогноза, законопроектите за държавния бюджет и за неговата актуализация и други

Къде е и мнението на Парламентарната Бюджетната Комисия?

Защо се прескачат и се погазват с ботушите тези законни способени органи?

В чии интерес се прави всичко това?

В името на най-вулгарно и цинично скалъпената договорка ли в историята на българския преход или в името на националните ползи?

И отново, жестоко и некадърно, отново с ботушите напред, ни се изяснява с подправен възторг, по какъв начин откакто сумите за осъществяване на договорите за Ф-16 бъдат преведени, „ част от тях щели да се подават и влагат посредством банкови и капиталови сметки във Федералната аварийна банка на Ню Йорк за обезпечаване на рентабилност от тези средства в интерес на България. “

Каква рентабилност при тези ниски лихви, бе господа финансисти, ръководещи България?

С кого се подигравате?

Къде Ви е същинската рентабилност от индустриалното коопериране и съдействие, което трябваше да се реализира сред определената страна и компания за закупуване на осемте изтребителя и български компании?

Къде е софтуерната рентабилност за България?

При сходни интернационалните покупко-продажби, нормално „ цената “ на контрактуваното индустриално коопериране компенсира над 55% от цената за закупуваните военни комплекти. Само ние ли ще бъдем неприятното изключение в тази открита интернационална процедура?

И правят всичко това, когато е налице оферта, осигуряваща разсрочено разплащане в границите на най-малко 10 години, и която за сумата, която в този момент вадите от джоба на българските данъкоплатци може да обезпечи 16 нови и високотехнологично развити и създадени самолети. При индустриално коопериране в размер на над най-малко половин милиард лв..

Тези, които карат с ботушите – непосредствено погазвайки стопанската система на договорката, през нейната технолична и капиталова значителност за България, през бюджетната политика на страната ни, през правилата и изискванията на оповестената интернационална процедура за тази договорка, явно вършат това за тяхна лична сметка.

Да не се окаже обаче, че и тя, ще би трябвало да се „ актуализира “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР