Автор: Димитър Ганев, Тренд за 24 часа. Следвайте Гласове в

...
Автор: Димитър Ганев, Тренд за 24 часа. Следвайте Гласове в
Коментари Харесай

Исторически и социологически поглед: Българката не е получила нищо наготово, всичко е извоювала сама

Автор: Димитър Ганев, " Тренд " за " 24 часа ". Следвайте " Гласове " в Телеграм.
Защо дамите у нас се оправят с двете функции по-отдавна от други народи

Покрай цялата еуфория към 8 март в бързината постоянно не се замисляме за смисъла и смисъла на този ден. И в тази ситуация имам поради не толкоз историята на интернационалния Ден на дамата, а по-специално мястото и ролята на българската жена в нашето общество.
Празникът без подозрение произтича от лявото политическо пространство още при започване на предишния век. Той идва да отговори на доста значимата по това време тематика за възстановяване на изискванията на труд както на мъжете, по този начин и на дамите. В продължение на десетилетия дамите в Западна Европа и Съединени американски щати водят тежка борба за признание на техните права и изравняването на позициите сред двата пола. Това е една история на епични битки и огромни победи на дамите.
Но да се върнем на наша територия. Нищо от това, което виждаме по това време на Запад, не следим в България. Тук макар съществуването на женски сдружения още от 70-те години на XIX в. и последвалия Български женски съюз от 1901 година, не това в действителност трасира пътя на българската жена към еманципацията и равенството ѝ на мъжа.

Тук в никакъв случай не е съществувало одобрено феминистко придвижване с действително политическо въздействие. Нещо повече – равенството сред мъжете и дамите в България в никакъв случай не е било политика, провеждана от горе надолу, а е резултат, който дава своите резултати от долу нагоре.
Ако погледнете интернационалните статистически данни, ще откриете любопитни обстоятелства. Така да вземем за пример България е на трето място в Европейския съюз по % на дами, участващи в мениджмънта на компании (42%), изпреварвайки водачи по полово тъждество като Швеция, Дания, Финландия и впрочем (данни на Евростат от 2020 г.). Проучване на “Тренд ” от май 2021 година записва, че близо 60% от мъжете в България нямат проблем жена да им бъде началник на работното място.
Но по какъв начин по този начин българската жена е извоювала всичко това без мощни феминистки придвижвания или целенасочена политика от страна на страната за въвеждането на наложителни квоти за дами да вземем за пример?
Често социализмът се сочи като съществена причина за еманципацията на дамата в тази част от света. Действително социалистическият режим форсирано изравнява най-малко официално ролята на двата пола, като дава цялостни изборни права на дамите (в България дамите получават изборни права, равни на мъжете, чак с Димитровската конституция от 1947 г.) и ги вкарва като равни на мъжете в пазара на труда. Това пояснение обаче остава незадълбочено, тъй като има основна разлика сред обособените социалистически страни, която проличава и през днешния ден - в показателя за полово тъждество за 2022 година
България е в челните позиции измежду страните от Централна и Източна Европа. Нещо повече - в България въпросът за равенството на мъжа и дамата не се взема решение изведнъж в средата на XX в. Той има своята по-дълга история.
До Втората международна война България е страна с най-вече селско население (около 80% от всички българи живеят в селата), а земеделските стопанства са дребни (70% от всички) и междинни (20% от всички). Тези стопанства не могат да си разрешат да си наемат служащи и заради тази причина употребяват наличната работна мощ в фамилията – включително дами и деца. Статистически данни от това време сочат, че половината от служащите в селското стопанство са били дами.
Множество задгранични наблюдаващи, описващи видяното в българските територии в средата на XIX в., вършат съпоставяне сред връзките в разнообразни елементи на Балканите, отбелязвайки, че дамите тук се употребяват с по-висока независимост, в сравнение с при който и да е различен народ на Балканите. Включително сравнението с гръцките дами е също в полза на българките Аргументът и тук е в същата посока – българските дами разделят наедно работата на равнищата с мъжете. В същия миг българската жена продължава да извършва и своята роля, обвързвана с семейството и грижата за децата. В този интервал се случва и най-големият демографски гърмеж, прочут в българската история.
В този смисъл към този момент няколко епохи българската жена сполучливо се оправя със съвместяването на тези две функции. За това, несъмнено, се заплаща и висока цена. До средата на предишния век това тежко задължение води след себе си висока смъртност и по-ниска дълготрайност на живота на българската жена спрямо мъжете.
Всъщност българската жена има всички учредения да бъде признателна за мястото си в обществото на самата себе си. Тя има мотив да чества през днешния ден, тъй като е извоювала изцяло сама това си място, със своя персонален труд, страдания и ограничения. И никоя квота не може да замести това извоювано с същински жертви място. Затова през днешния ден българската жена има всички учредения да чества своята лична победа.
 
Източник: " 24 часа "
 
 
 
07 Март 2023211206 Март 2023286005 Март 2023429104 Март 2023271203 Март 2023807602 Март 20239528КоментариМаги08 Март 2023 11:56ч.
Това е по този начин, тъй като българката не е мързелива и глезена, тя е работлива.. Тя не може да стои и да гледа, по какъв начин мъжът и не смогва и постоянно е в помощ. Повечето дами в България не са тръгнали по балове и вечеринки, а споделят селския труд, а служителките след 9.9. към този момент стартират да се изравняват с мъжете - учителки, продавачки, служителки. Основното е, че българката е работлива и не може да се шляе без да оказва помощ, това и е вродено от остарели времена.От тогава има сентенция " Залудо работи, напразно не спри ".
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Мери08 Март 2023 12:23ч.
Българската жена е БОРЕЦ ЗА СЕМЕЙСТВОТО, ДЕЦАТА СИ И ТЯХНОТО ОБРАЗОВАНИЕ, също и носи на гърба си по някой лентяй. Това е от 33 години насам. Преди това е било друго по думите на майки, дядовци и баби. Поклон пред българските дами! Всеки ден реверанс!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Честит Празник08 Март 2023 12:34ч.
Честит празник на майките, съпругите и приятелките! Да са ни все по този начин лъчезарни и усмихнати, и да ни дават сили, когато имаме потребност от тях. (тя, Жената е основана да " служи ", само че... на същинските Мъже. Със съжителства деца не се вършат, а с брак, по опция църковен, пред Бога)
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Pontifex Maximus08 Март 2023 13:09ч.
Изключително лекомислен разбор, който не регистрира голямата роля на Възраждането и на последвалите събития- Освобождението и приемането на Търновската Конституция, след която правата на дамите и връзките в брака се уреждат съгласно разпоредбите на съответната вяра, към която дамата принадлежи -за християните-Екзархийския устав- след това се дава изборно право единствено на омъжените дами и така нататък. Истински взрив, обаче, настава в ерата на социализма. Нашето законодателство изпреварва в това отношение законодателствата на целия западен свят.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Тарильома08 Март 2023 13:27ч.
" До средата на предишния век това тежко задължение води след себе си висока смъртност и по-ниска дълготрайност на живота на българската жена спрямо мъжете. " Кой е източникът на тези данни? Неизвестно. Както това изказване, по този начин и останалите " разсъждения " са случайни, противоречиви и даже незащитими.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани05 Март 2023161228 Фев 2023109704 Март 2023117903 Март 20232525
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР