Автор: Дейвид Акс, ФорбсКолесният бронетранспортьор БТР-60 от 60-те години на

...
Автор: Дейвид Акс, ФорбсКолесният бронетранспортьор БТР-60 от 60-те години на
Коментари Харесай

Forbes: Бившите български бронетранспортьори БТР-60 за Украйна няма да издържат дълго на фронтовата линия

Автор: Дейвид Акс, " Форбс "

Колесният бронетранспортьор БТР-60 от 60-те години на предишния век е бронетранспортьор единствено по име. Да, той транспортира хора. Не, той не е брониран в значима степен.

Ето за какво новото огромно подаяние на България за Украйна от 100 осъвременени на локално равнище БТР-60 не е толкоз вълнуваща вест, колкото наподобява на пръв взор. БТР-60 е по-добър от алтернативата, в случай че алтернативата е пикап. Но той не е по-добър от съвременен миноустоичив камион или верижна бойна машина на пехотата.

Фактът, че Украйна въобще ще си направи труда да вкара в употреба 100 остарели БТР-а, приказва за бездънния вкус на украинските въоръжени сили за бойни машини, защото войната на Русия против Украйна продължава към този момент 19-ти месец.

Българският министър на защитата Тодор Тагарев разгласи прехвърлянето на БТР в понеделник. Но той побърза да изясни, че БТР-овете няма да дойдат скоро, защото дарението изисква утвърждение от Народното събрание. " Веднага откакто Народното събрание се върне към съвещанията си през септември, считам, че това ще бъде една от предпочитаните задания и до края на септември или началото на октомври ще имаме ратификация на това съглашение. Мисля, че тогава ще може да стартира прехвърлянето. "

БТР-ите евентуално ще бъдат 11-тонни БТР-60ПБ-МД1, които имат същото осемколесно шаси със 17 места и 14,5-милиметрова картечница на кулата като другите БТР-60, само че могат да се похвалят и с неповторими български модификации, в това число по-добро нощно виждане и нов дизелов мотор Cummins с мощ 250 конски сили.

Но подобренията от началото на 2000 година не са съдействали за възстановяване на най-голямата уязвимост на БТР-60: деветмилиметровата му стоманена ризница. Защитата е толкоз слаба, че един съдбоносен картечар елементарно може да извади от строя БТР.

Българската войска придобива към 150 БТР-60ПБ-МД1. Днес те са на склад. Прехвърлянето на стотина от колесните БТР-и няма да се отрази на личните отбранителни качества на България, заключава държавното управление.

Това, че старите модели БТР са уязвими, се вижда от статистиката. През февруари 2022 година Украйна влезе във войната единствено с няколко БТР-60, задейства десетки остарели БТР-и, съхранявани най-много за да се усили подвижността на аварийни и национални гвардейски формирования, и към този момент е отписала 20 от тях. Руската войска разполага най-вече с по-нови БТР-70 и -80, само че е отписала стотици от тях.

БТР не би трябвало да се приближава до фронтовата линия и украинското министерство на защитата знае това. Когато украинската компания " Практика " предложи да модифицира старите руски БТР-60 с нова кула и по-дебела ризница и да ги преименува на БТР-60М, проектът беше осъвременените машини да ескортират пътни конвои - роля, която не би трябвало да изисква тежка бронирана отбрана.

Руската инвазия през февруари 2022 година наруши проектите за серийно произвеждане на БТР-60М, само че един-единствен осъвременен БТР-60 се появи за малко през февруари.

Бившият български БТР-60ПБ-МД1 не е толкоз тежко брониран, колкото е БТР-60М, само че би трябвало да е изцяло кадърен да пасе камионите по пътищата зад фронта. Само че не очаквайте да издържи доста дълго на фронта.

 

Инфо: Forbes

Превод: " Гласове "

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР