Автор: Даниел Смилов, Дойче ВелеБългарският парламент взе правилното решение, но

...
Автор: Даниел Смилов, Дойче ВелеБългарският парламент взе правилното решение, но
Коментари Харесай

Защо е правилно да купим американски изтребители


Автор: Даниел Смилов, Дойче Веле

Българският парламент взе вярното решение, само че борбата към избора на F-16 мина границите на приличието. При всяка огромна договорка е обикновено съпротива и ръководещи да са на друго мнение. Но отпорът на Българска социалистическа партия и присъдружните ѝ русофилски обединения против американския аероплан е признак за освен това от елементарни политически разлики. Очевидно става дума за конфликт на геополитически визии, които просто бяха облечени в “технически” и “ценови” възражения.

Драма с изтребителите. Защото са американски.

Целта на левицата наподобява е тази: да попречи на България да се интегрира по-плътно в НАТО. Както и да осуети доближаване на нашите военновъздушни сили и на отбранителния ни комплекс със Съединени американски щати. Накратко: в случай че може, да си останем с съветската военна техника. А в случай че това към този момент е неуместно 30 години след началото на прехода, най-малко новата техника да не е американска.

Да, Грипен е доста добър аероплан, само че F-16, като повсеместен пакет, е по-функционален от него. Съответно е и по-скъп. От тази (ценово-технологична) позиция двете предложения са сравними: плащаш повече, с цел да получиш повече. Американската обаче има един основен спомагателен бонус: Съединени американски щати са доста по-големи производители на оръжие, а също така са главната страна в НАТО, от която зависи нашата защита. Затова е доста по-смислено да се обърнем към Съединени американски щати - по този метод укрепваме НАТО, интегрираме се военно по-плътно в него, а и откриваме връзки с най-големия производител на оръжие, което при бъдещи покупки може да докара до по-изгодни цени.

Социалистите на Нинова пропуснаха да видят тези причини и активизираха цялата русофилска външна страна да носи от 10 кладенеца вода, с цел да торпилира договорката. Самата управническа коалиция също изпадна в сложна обстановка, откакто 2/3 от самонареклите се " Патриоти” показаха запаси към покупката и в последна сметка не поддържаха държавната политика. В резултат от което държавното управление употребява скрития си съдружен сътрудник Движение за права и свободи, с цел да получи мандат от Народното събрание за започване на договаряния с американската страна.

Ако се върнем към геополитиката: правилно е, че България има интерес от подсилване на военния потенциал на Европейски Съюз. От тази позиция Швеция в действителност е значима. Но към сегашния миг защитата на Европейски Съюз зависи главно от НАТО и Съединени американски щати, а смяна в това отношение не може да пристигна от през днешния ден за на следващия ден. Ние би трябвало да работим с сътрудниците ни от Европейски Съюз за взаимно военно бюджетиране - тогава всяка година европейските страни ще могат да имат общи поръчки за техника, което ще икономисва пари на всички и ще води до закупуване на най-хубавото. Интересното е обаче, че тези, които в този момент са срещу закупуването на F-16, не са и измежду последователите на засилено военно съдействие в границите на Европейски Съюз.

Дебатът за новия аероплан съответства с настояването за оставка на министър Каракачанов поради скандалните му изявления за ромите. Сами по себе си тези претенции са изцяло основателни, тъй като е неприемливо държавно лице да наскърбява цяла една общост и да ѝ вменява групова отговорност. Веднага обаче тези обективни претенции бяха показани надали не като опит да се спре договорката за самолетите, зер без Каракачанов тя не може да стане. Но тази нечиста сделка е много безумна. Изцепките на министъра нямат нищо общо със договорката - те просто целят трупане на известност преди задаващите се избори. А и самото гласоподаване сподели, че “Патриотите” са мощно злепоставен заслон на същинската ръководеща коалиция сред ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Необяснимата преданост към Русия

Като цяло въпросът със самолетите е доста значим, тъй като ясно сподели необяснимата преданост на избрани партии към субекти отвън Европейски Съюз и НАТО. Тоест, сподели необяснимата преданост към Русия. Културата и славянското писмо не могат да обяснят тази преданост - в последна сметка едно е да четеш Достоевски, друго е да летиш на МиГ. Но част от българските партии не престават да се държат по този начин, като че ли културата и военната промишленост са неразделим пакет. И без значение дали става дума за аероплан или за казачок, за естетически стойности или политически правила, те постоянно застават на страната на Русия.

Смешното е, че всичко това се прави сякаш в името на нашия суверенитет, който в техните очи страда от Европейски Съюз и НАТО и разцъфтява под опеката на Русия. Но историята учи друго. Точно противоположното в действителност. За разлика от Варшавския контракт, Европейски Съюз е съюз, в който се влиза и излиза свободно. Тази разлика би трябвало да се има поради и при разискването на другите самолетни предложения.

Макар че закупуването на F-16 е политически по-доброто решение, то въпреки всичко е обвързвано и с един евентуален риск. Администрацията на Тръмп се интересува доста повече от това дали сътрудниците ѝ си заплащат сметката за НАТО, в сравнение с от това дали съблюдават демократичните полезности и върховенството на правото. И въпреки всичко пазаруването на самолети от Съединени американски щати не трябва да се мисли като пазаруване на индулгенция за минали и бъдещи политико-икономически безобразия. Това би трябвало да се съобщи ясно, тъй като мнозина несъмнено си мислят, че като купим самолетите, ще е обикновено да наскърбяват ромите от държавната естрада, а аферата КТБ ще се не помни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР