Автор: Бранислава Бобанац, КипърСъс своите вертикални ферми за миди българската

...
Автор: Бранислава Бобанац, КипърСъс своите вертикални ферми за миди българската
Коментари Харесай

Българска фирма спечели световна награда за „зелен” бизнес


Автор: Бранислава Бобанац, Кипър

Със своите отвесни ферми за миди българската компания Sea Harmony завоюва първа премия в категорията за „ Устойчиво произвеждане на храна” в най-големия международен конкурс за хрумвания за чисти технологии и „ зелен” бизнес ClimateLaunchpad 2017. Финалният кръг, който събра 105 започващи компании от 35 страни, се организира за първи път в Кипър, в крайбрежния град Лимасол, на 17 и 18 октомври.

ClimateLaunchpad е най-мащабното в света съревнование на хрумвания за „ зелени” технологии и бизнес за един по-чист, предпазен и стабилно разрастващ се свят. Международният конкурс е част от Climate-KIC - програмата на най-голямото публично-частно партньорство, основано по самодейност на Европейския съюз и ориентирано към намаляване на неподходящите последствия от изменението на климата посредством нововъведения. Нейната цел е да предизвиква започващи компании в региона на зелените технологии, като им оказва помощ да развиват своите хрумвания в жизнерадостен зелен бизнес, с световен капацитет.

В тазгодишното, четвърто по ред издание на ClimateLaunchpad своите хрумвания защитаваха 964 старт-ъпа от 35 страни. След стадиите на „ пресяване” през оценка и национални надпревари, до международния кръг в Кипър стигнаха 105 участника, от които на финалната права излязоха 10-те най-хубави екипа, измежду тях бе и варненската компания. В продължение на два дни всички те показаха бизнес проектите си пред жури и аудитория, включващи стотици водещи вложители, бизнесмени и откриватели от цялостен ​​свят. Председател на журито бе доктор Кирстен Дънлоп, основен изпълнителен шеф на Европейския институт за нововъведения и технологии /EIT/ и на Climate-KIC.

Победител и притежател на огромната премия от ClimateLaunchpad 2017, която се съпровожда от чек за 10 000 евро, стана Bio Alkanol Gel от Кения. Второто място зае MEDUSOIL от Швейцария, а трети е Vienna Textile Lab от Австрия.

Българският победител – варненската компания Sea Harmony, „ произвежда” новаторски мидени ферми по създаден от нея патент за изкуствени рифове. Те съставляват на процедура цяла „ подводна къща”, която трансформира главния проблем за замърсяването на морските басейни в изобилен източник на храна и резистентен бизнес. Рифовете на Sea Harmony се заселват от миди, скариди, риби и други морски жители, които пречистват водата и оздравяват повредените крайбрежни екосистеми. Революционните морски рифови ферми обезпечават и доста нови работни места за рибарските общности, като разрешават бизнесът да излезе от заливите и да се разшири в просторните шелфови зони в намерено море.

Първата премия в спортната категория донесе на варненския екип и 5000 евро. Компанията се надява да притегли финансиране и основни сътрудници към новаторския си план за изкуствени отвесни мидени рифове, с цел да разпространят по-бързо своята технология и да изградят тестови установки в разнообразни точки на света.

Домакините на международния край се гордеят със своя представител, който стана победител в категорията „ Устойчиво потребление на земята”. Екипът „ GrowGreen” от Кипър зае първото място в нея с новаторската си концепция за произвеждане на биоразградими наторяващи саксии, направени от наслойка от кафе.

Десетте най-хубави отбора-финалисти от международната среща в Кипър си осигуриха непосредствено и място в акселераторската стратегия на Climate-KIC, наричана „ бизнес учебно заведение в действителния живот”. Тя се концентрира върху развиването и комерсиализирането на започващи компании с чисти технологии, като в същото време отваря порти за възможен достъп до в допълнение финансиране до 95 000 евро.

Освен със спортно напрежение, финалът на ClimateLaunchpad 2017 бе изпълнен с богата стратегия от презентации, семинари и срещи. Над 550 представители на бизнеса, вложенията и университетските среди от цялостен ​​свят дискутираха дружно „ зеления” напредък на бъдещето. Стартиращите компании имаха опция да се срещнат с нови трендове в „ зелените” технологии, да обсъдят със свои начинаещи или към този момент утвърдили се сътрудници хрумвания за „ зелен” бизнес. Лекции от изтъкнати експерти, профилирани семинари и мрежови сесии допълваха професионалните контакти.

Провеждането на ClimateLaunchpad 2017 удостовери груповите старания в Европейски Съюз за поощряване на предприемачеството и нововъведенията в „ зелен” бизнес като един от стълбовете на устойчивия европейски напредък, кадърен да се оправи с световните екологични и обществени провокации на времето, разясниха уредниците на международния край в Кипър.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР