Автор: Бранислава Бобанац, Кипър, специално за 3e-NewsДва проучвателни сондажа за

...
Автор: Бранислава Бобанац, Кипър, специално за 3e-NewsДва проучвателни сондажа за
Коментари Харесай

Най-голямата газова мобилизация в Източното Средиземноморие тече край Кипър


Автор: Бранислава Бобанац, Кипър, особено за 3e-News

Два проучвателни сондажа за газ - на Турция и на Съединени американски щати, почнали в рамките единствено на последните две седмици, в сектори северозападно и югозападно от Кипър, са най-важното за годината енергийно събитие в Източното Средиземноморие. С тях откритият през септември нов „ газов сезон” в бурния район към този момент е в разгара си и ще се разгорещява още повече в идващите три – четири месеца, до март 2019 година, поради енергийни и дипломатически конфликти.

Още занапред бъдещите резултати от двете пробивания се правят оценка освен като показателни за енергийното развиване на Източното Средиземноморие, само че и като основни за неговото геостратегическо бъдеще. Започналите сондажи разкриват и още по-ясно икономическите и политическите ползи в региона и стремежите за „ разпределение” на енергийните сили в него.

С работата на най-голямата си газова компания в изключителната икономическа зона на Кипър, с военни сили към острова и с идни визити на висши държавни чиновници в три прилежащи страни Съединени американски щати намерено обявиха упоритостта си за разширение на наличието и ролята си в Източното Средиземноморие в региона на енергетиката и сигурността. За реализирането на тази политика по-активна американска поддръжка получават и построените към този момент тристранни съюзи за съдействие сред Кипър, Гърция, Израел, Египет и Йордания. Тази по-силна обща позиция пък е главното предизвикателство пред Турция, която с търсенето на въглеводороди преследва огромната си цел - да наложи своя суверенитет в Средиземно море и да се утвърди като районен енергиен и политически център. Към всичко това Кипър, чиято офшорна зона е сцена на борба с Турция и кипърските турци, прибавя и проблемите с обединяването на етнически разграничената страна, в които газът играе все по-значима роля на „ преговарящ”.

„ Новите кръгове от проучвателни сондажи, планувани за последното тримесечие на 2018 година, могат да доведат до ново напрежение и доста усложняват вероятностите за разговор сред страните”, съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш в своя годишен отчет за Кипър през октомври. Той прикани да се положат всички старания, с цел да се избегне ненужната ескалация през идващите месеци.

Между „ Завоевателя” и „ Делфини”

Турция първа отвори новия газов клапан - на 31 октомври тя стартира първия си изследователски сондаж в Средиземно море. Това стана след година уверения, че е подготвена за новата си енергийна стъпка и след неспираща ескалация на отправяните от нея закани, обвинявания, гневни предизвестия и ултиматуми към всички, оспорващи морските й „ права и интереси”. Със спускането на сондата Турция се подреди след Израел, Египет и Кипър като страна с интервенции за търсене на въглеводородни залежи в Източното Средиземноморие.

Всички очи – на технократи и политици, са ориентирани обаче не към нейния сектор, а към „ сондажа на годината”. Най-важното и най-обещаващо изследване за газ в Източното Средиземноморие през 2018 година стартира в кипърската изключителна зона консорциумът сред най-голямата самостоятелна енергийна компания в света - американския петролен колос ExxonMobil /оператор/, и най-големия производител в интернационален мащаб на полутечен природен газ - катарската държавна нефтена компания Qatar Petroleum.

В неделя /11 ноември/ късно вечерта неговият сондажен транспортен съд пусна котва в избрания за продупчване сектор „ Делфини” /женско име от митологията/ в блок 10 в кипърската изключителна икономическа зона, югозападно от острова. Платформата дойде наред, без да бъде възпрепятствана от турски провокации, за разлика от предходни сондажи. През февруари Турция блокира с военни кораби пътя на сондажното оборудване на италианската Eni към блок 3 в кипърската офшорна зона, опити да се попречи на сондажите имаше и в блоковете 11 и 6. Самото сондиране всъщност се чака да стартира до края на тази седмица, евентуално в петък /16 ноември/.

Анкара гордо разгласи, че стартира газовите си изследвания със лична, закупена от нея /а не наета/ сондажна платформа. Тя дойде в Турция при започване на януари тази година, а от началото на юни чакаше в пристанището на Анталия, с цел да влезе в деяние. С името й бе изпратено красноречиво политическо обръщение към съседите й в района. Тя бе наречена „ Фатих” /„ Завоевателя”/, на името на османския султан Мехмед II Завоевателя, превзел Константинопол.

Турция изпусна малко от нагнетяваното от самата нея напрежение в района, като избра да извърши първия си сондаж в свои териториални води. Избраният след три сеизмологични геоложки изследвания сектор „ Алания 1” е на към 100 км от крайбрежието на Анталия, северозападно от Кипър. Преди това тя даваше сигнали, че ще навлезе в някой от блоковете в кипърската изключителна икономическа зона, за които претендира, че попадат в нейния шелф, даже наоколо до сондажния сектор на ExxonMobil. Според специалисти, които предвидиха подобен ход, макар вербалната й експанзия, изборът й е подбуден както от механически съображения – липса на нужната сондажна инфраструктура за работа в дълбоки води, по този начин и от дипломатически напън, защото възможен сходен ход е жестоко нарушаване на интернационалното право.

Съвсем не е инцидентен изборът на времето от Анкара, след повече от година мерки и „ изчакване” на точния миг. Първият турски сондаж съответства с пробиването на ExxonMobil, както и чакаха доста анализатори, с цел да бъде той недвусмислено свестен като отговор и предизвестие към кипърската енергийна стратегия и интернационалните компании, участващи в нея.

Въпреки това напрежение в района, ExxonMobil стартира първия си сондаж в кипърската офшорна зона с оптимистични настройки. Компанията ще работи в един от най-обещаващите блокове към острова. Според осъществените до момента подводни проучвания секторът за сондиране в блок 10 попада в геоложката зона на газовото супер-находище „ Зохр” на Египет и има сходна карбонатна конструкция. Очакванията са да бъде намерено богато находище, съвсем „ втори Зохр”, макар, че не се подценяват многото незнайни и рисковете на пробиването.

Двата сондажа ще продължат съвсем еднообразно време. По проект ExxonMobil планува да пробие два кладенеца в блок 10. Първото сондиране, започващо тази седмица, ще продължи към месец, доникъде на декември, в случай че пробивният развой върви безпрепятствено. Почти незабавно по-късно, в първата десетдневка на януари 2019 година, компанията ще стартира сондаж във втори сектор, който се чака да завърши до 10 февруари. Издаденият от Кипър навигационенн телекс за установяване на зоната на активност е до 25 февруари.

Работата в „ Алания 1” ще отнеме към 4 месеца, до към средата на март, съгласно изказванията на турския енергиен министър Фатих Дьонмез. Още през декември Турция ще продължи изследванията си за газ и в региона на Мерсин.

Политика с аромат на газ

Икономическият и политическият залог на двата сондажа е доста огромен. Резултатите от тях засягат освен преразпределението на източносредиземноморските газови потоци, само че най-много политическото въздействие в района.

„ Регионът на Източното Средиземноморие има големи количества природен газ и петрол и може да обезпечи на страните от района задоволителни и постоянни енергийни доставки на природен газ на налични цени”, съобщи външният министър на Кипър Никос Христодулидис в своето изявление по време на 14-ата годишна кипърска среща на върха, проведена от „ The Economist” при започване на ноември в Никозия. Според цитраните от него данни общите количества на залежите природен газ в Източното Средиземноморие по интернационалните експертни оцени са към 9350 милиарда куб. метра. През последното десетилетие откритията, направени в изключителните стопански зони на Кипър, Египет и Израел, са за почти 2500 милиарда кубически метра. Годишните потребности на Европейски Съюз от природен газ сега са за към 540 милиарда куб. метра. Всички страни в района са с проекти за собствен „ дял” в това евентуално благосъстояние и място на геополитическата енергийна карта.

При сполучлив сондаж на „ Фатих” и следваща употреба на находището „ Алания 1” Турция значително ще реши казуса с енергийните си доставки, като си обезпечи личен източник. Към момента 99% от потребявания в страната газ е от импорт. Енергийният министър Фатих Дьонмез акцентира, че главната цел на проучнванията са да се генерират стопански изгоди от турските запаси на въглеводороди и да се усили потреблението на вътрешните запаси за постигането на самостоятелност в енергетиката.

Визията на Ердоган за Турция до 2023 година слага за цел одобряването й като енергиен център на района. Без газ от Източното Средиземноморие постигането на такава мощна икономическа и политическа позиция е подозрително. Анкара съгласно анализатори също по този начин чака резултатите от изследователската работа на ExxonMobil, с цел да посочи идващите си ходове. Очевидно е, че в случай че щатската компания открие огромни количества газ и Турция не е част от енергийния план, тя ще загуби геополитическата игра.

Сондажът на ExxonMobil е решителен в няколко основни за Източното Средиземноморие сфери. Размерът и качеството на депозита, който вероятно ще бъде открит, е извънредно значим за осъществяването на енергийната стратегия на Кипър, за общите дейности на геостратегическите съюзи в района, както и за наличието на Съединени американски щати в него.

Ако при пробиването се откри, че блок 10 съдържа задоволително количество въглеводороди, това ще даде подтик на енергийните проекти в района и употребата на всички залежи. От американската компания по-рано обявиха, че при подобен позитивен резултат тя има подготвеност за създаване на наземен терминал за полутечен газ на острова, което е една от предпочитаните цели и дълготрайни упоритости на Кипър. Ако сходен ход е търговски аргументиран, той ще бъде изпълнен, удостовери вицепрезидентът на компанията Тристан Аспрей при започване на ноември в Никозия.

Към възможния предстоящ кипърски терминал могат да се насочат количествата газ от първото и само до момента кипърско находище с потвърдена комерсиална жизненост „ Афродита”, намерено през 2011 година, което обаче още не се експлоатира. То бе включено в проектите за създаване на подводен водопровод от него към терминалите за полутечен газ в Египет, междуправителственото съглашение за което бе подписано през септември. Терминалът може да бъде захранван и от евентуалния рандеман от находището „ Калипсо” в блок 6, намерено от италианската Eni при започване на февруари тази година и оповестено за „ обещаващо” с хипотетични находища от 6 до 8 трилиона куб. фута /tcf/ газ. Работата по потвърждаването им обаче бе прекратена поради турските военни сили в региона.

Подобно развиване ще ускори интереса към употребата и на другите открити газови залежи в Източното Средиземноморие, както и към газпровода EastMed.

Турция с нов кръг на високо напрежение

Първият сондаж на ExxonMobil се вписва в „ традиционната” политика на борба в Източното Средиземноморие, поддържана от Анкара. Идването на американската компания даде опция на Турция да насочи нови обвинявания и закани против Кипър и даже против интернационалните енергийни колоси, работещи по лицензи от Никозия.

През последните месеци съвсем всеки ден Турция прави изказвания, с които предизвестява Кипър да не подхваща „ едностранни, нелегитимни и несправедливи стъпки” в изследването и създаването на въглеводородите в района. Известна е позицията на Анкара, че те нарушават нейните и на кипърските турци права и ползи върху общото естествено благосъстояние и по тази причина тя ще попречи за осъществяването им, като няма да разреши никаква активност в Източното Средиземноморие без нейно позволение.

Само седмица преди идването на платформата на ExxonMobil турският президент Реджеп Тайип Ердоган назова задграничните петролни компании, извършващи изследвания за Кипър, „ морски бандити” и доста остро ги предизвести, че ще се сблъскат с отговор като враговете на Турция в Сирия. Според него тези, които считат, че могат да подхващат стъпки обратно на Турция в Източното Средиземноморие или в Егейско море, стартират да схващат, че са създали „ голяма грешка”, пробвайки се да „ узурпират” естествените запаси като изключат Турция и приетата единствено то нея Севернокипърска турска република. Турция няма да разреши „ други страни да извличат газ в турските и северно-кипърските води”, акцентира Ердоган. Енергийните проекти на кипърското държавно управление са обречени на крах, съобщи още турският президент.

А единствено часове след идването на платформата последваха нови закани от Ердоган към Кипър и уверението, че „ ние ще продължим по същия решителен начин”.

Истинска гореща газова акция разпростра и така наречен държавно управление на самообявилата се Севернокипърска турска република. С съвсем всекидневни изказвания нейният така наречен вицепремиер и външен министър Кудрет Йозерсай неведнъж заявяваше, че тя и Турция ще реагират на новите опити на Кипър да се разпорежда самичък с общите естествени запаси, без да покаже подготвеност да ги споделя с кипърските турци. Според него турският сондаж с „ Фатих” е „ смяна на играта” и за двете кипърски общности, тъй като дава опция на кипърските турци да защитят правата си. Турската петролна компания TRAO ще стартира да пробива от името на „ Севернокипърската турска република” и в зоните на морска пълномощия на Кипър, разгласи кипърско-турският политик.

Международните компании се трансфораха в „ инструменти” на кипърските гърци, добави обвиняванията така наречен министър на стопанската система и енергетиката на режима в северната част на острова Йоздил Нами. Той предизвести още „ никой занапред нататък да не се пробва да тества мощната позиция на Турция” в отбрана на законните права и ползи на кипърските турци.

Правителството на Кипър от своя страна разгласи, че то по никакъв метод няма да се причисли към този „ неестествен климат на напрежение”, създаван от Турция, и ще продължи да ползва енергийната си политика въз основа на интернационалното право.

Експерти и политици следяха с интерес „ интригата” със сондажа на ExxonMobil - дали Анкара ще попречи на непознато присъединяване в региона. В случая има и „ официална причина” тя да не извърши заканите си. Блок 10 на ExxonMobil не е измежду четирите блока в офшорната зона на Кипър, за които Турция претендира, че напълно или отчасти попадат в нейния континентален шелф, нито измежду 7-те, които са зона на кипърските турци.

Върху територията на двата сондажни сектора на американската компания обаче се простират по-широки искания. Кипърските турци упорстват, че цялата морска повърхност, в това число и блок 10, принадлежи и на тях като „ съсобственици на острова”. Според поредност от изказвания на така наречен вицепремиер Кудрет Йозерсай Турция ще реагира на продупчване в блок 10.

Редица анализатори бяха уверени, че, макар възходящите закани, по явни политически аргументи Ердоган няма да употребява военните си кораби против американската компания, както си разреши против италианската Eni през февруари. Според тях тя няма да се намеси физически, само че сигурно ще усили натиска посредством вербална експанзия.

Един от нейните ходове за поддържане на напрежението е продължаването на проучванията на сеизмологичния транспортен съд „ Барбарос Хайредин паша” в зоната на Кипър. В средата на октомври Анкара продължи до 1 февруари 2019 година противозаконната му активност в регион, припокриващ елементи от кипърските блокове 4 и 5, като югоизточният му край е на към 100 км от сондажния сектор на ExxonMobil в блок 10. Присъствието на „ Барбарос” в същото време и регион, по време на пробиването от амекираската компания, също се прави оценка от анализаторите като политическо обръщение от Турция.

Засилена интензивност по оста Никозия – Вашингтон

ExxonMobil стартира изследванията си за газ с цялостна поддръжка и отбрана, военна и политическа, от Съединени американски щати. Сегашната сондажна интензивност към Кипър провокира забележителен интерес точно и поради предстоящите ходове на Америка на геополитическата шахматна дъска.

Неслучайно енергийните разработки и съдействие в Източното Средизеноморие бяха в центъра на срещите и диалозите на кипърския външен миинистър Никос Христодулидис с американския държавен секретар Майк Помпео и помощник-държавните секретари по европейските въпроси и по енергетиката по време на визитата му във Вашингтон при започване на ноември. Само дни преди началото на сондажа кипърският министър получи посланието, че връзките сред острова и суперсилата към този момент минават през енергийното развиване, сигурността и геостратегическите ползи. Държавният департамент удостовери още веднъж и че Съединени американски щати признават и поддържат суверенното право на Република Кипър да развива въглеводордните запаси в своята изключителна икономическа зона, като имат вяра, че изгодите от тях би трябвало да бъдат споделяни по обективен метод сред двете кипърски общности в подтекста на цялостното споразумяване на Кипърския въпрос.

Енергийните разработки имат и още една цел. Съединени американски щати възнамеряват да разширят наличието си в Източното Средиземноморие, съобщи посланикът на Съединени американски щати в Кипър Катлийн Дохърти на икономическата конференция в Никозия при започване на ноември. Тя уточни, че страната й е в развой на създаване на по-широка тактика за района и мощно поддържа тристранните срещи на високо ниво, които се организират сред Гърция, Кипър и техните съседи, което води до по-тясно съдействие изключително в региона на енергийното развиване.

Неслучайно „ съвпадение” с енергийния бизнес на ExxonMobil край Кипър е и плануванаъа обиколка на американският помощник-държавен секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън в района. В този основен интервал от 11 до 20 ноември той ще посети Израел, Египет и Кипър, само че не и Турция. В тези страни Фанън ще се срещне с държавни чиновници и представители на частния бранш, с цел да разиска енергийната сигурност и районното съдействие по енергийните въпроси, икономическите благоприятни условия в енергийния бранш за развиването на Източното Средиземноморие и износа нагаз от региона.

Обиколката на висшия американски държавен чиновник също се приема като сигнал за Анкара да не подхваща никакви дейности по време на пробиването на ExxonMobil против ползите на Съединени американски щати.

Приоритети за разширение

На фона на тези провокации Кипър разгласи, че продължава с осъществяването на енергийните си проекти, които включват и разширение на изследователска стратегия за търсене и употреба на газови залежи. Четири целта стоят пред държавното управление в идващите месеци, посочи енергийният министър Георгиос Лакотрипис.

Първият от тях са изследванията в блок 10, които към този момент стартират. Освен тях държавното управление възнамерява да стартира разискване на развиването и монетизирането на находището „ Калипсо”. Активна експертна работа следва по договарянето на употребата на находището „ Афродита” и междуправителственото съглашение с Египет за подводния газопорвод.

Важно значение за развиването на кипърската енергийна стратегия ще има и предстоящото издаване на лиценз за газови изследвания в офшорния блок 7. В началото на октомври държавното управление реши да стартира процедурата, като предложения фирмите, които към този момент работят в граничещите с него блокове, да аплайват. Това са интернационалните колоси – американската ExxonMobil, френската Total и италианската Eni. Очаква се интерес, защото покрай границата на блок 7 е обещаващото находище „ Калипсо”. Този развой обаче още веднъж ще е в спор с Анкара. Блок 7 се намира южно от острова, само че Турция претендира, че огромна част от него попада в нейния континентален шелф. Тя към този момент реагира яростно на решението на държавното управление на Кипър да открие новата процедура. Турското външно министерство насочи следващи закани към Никозия и приканва задграничните компании, заинтригувани от офертата на Кипър, да преразгледат позицията си.

Силната подвижност в бранша ще продължат и двата други интернационалните енергийни водачи, която имат лиценз в кипърската офшорна зона - френската Total и италианската Eni. Те се приготвят да извършат сондажи през идващите 10 месеца.

Само дни преди да стартира работата си край Кипър, ExxonMobil разгласи, че ще разшири активността си и в Египет. Не бяха предоставени спомагателни детайлности, само че по-рано тази година компанията съобщи, че възнамерява да влага 60 млн. евро в Египет и е изключително заинтригувана от опциите в богатото на газ Източно Средиземноморие.

Започването на сондажа на „ Фатих” край турския бряг е единствено началото на един по-широк стратегически проект на Турция за цялостното й енергийно обмисляне и наличие в Източното Средиземноморие. Тя към този момент разгласи, че през декември ще разшири сондажната си активност с второ продупчване в плитки води в региона на Мерсин в Южна Турция.

Според кипърски анализатори в своя пик стратегическите проекти на Турция са ориентирани и към три блока в кипърската изключителна икономическа зона – блоковете 3, 6 и 7. Реализацията им ще зависи от резултата на ExxonMobil в блок10, от дейностите на Съединени американски щати във връзка с въглеводородите в района, както и от развиването на Кипърския въпрос при започване на идната година.

Кипърският въпрос и източносредиземноморските енергийни запаси от ден на ден стават взаимосвързани проблеми. Целта е постигането на съглашение, което ще разреши безпрепятственото потребление на въглеводородите – освен това, без значение дали то ще е под формата на федерация, конфедерация или две самостоятелни страни, както все по-силно звучат мненията на острова. Без съглашение употребата на депозитите и добивът на природен газ ще бъдат доста сложни и това би могло да заплаши районната непоклатимост. До края на тази година договарянията за обединяването на етнически разграничената страна няма да бъдат обновени.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР