Автор: Боян РашевПубликация на Боян Рашев /www.sustainability.bg/ във Фейсбук разбуни

...
Автор: Боян РашевПубликация на Боян Рашев /www.sustainability.bg/ във Фейсбук разбуни
Коментари Харесай

1 август 2018: Докато Зелените припяваха рефрена Изяждаме планетата, правителството даде на концесия две нови мини с инвеститор „Ковачки и Тилев“


Автор: Боян Рашев

Публикация на Боян Рашев /www.sustainability.bg/ във Facebook разбуни духовете и провокира вълна от мнения. Критичен към подбора на дела и инициативността на зелените деятели, консултантът и прочут анализатор по тематики, свързани с стопанската система и опазването на околната среда слага на вниманието мъчителен въпрос - до момента в който Зелените регистрират активност към интернационалните интензивности, кабинетът прокарва концесионни контракти за нови, освен това огромни мини и то с вложител, чиято активност в минната промишленост е, меко казано, скръбен. Публикуваме цялостния текст без редакция и съкращения, като сме гготови да дадем опция да бъдат показани разнообразни поозиции и гледни точки по тематиката.

Първи август, 2018 година би трябвало да бъде маркиран със златни букви в историята на миннодобивната промишленост на България. На този ден, до момента в който Зелените бяха заети с годишното си пеене на тематика „ Изяждаме планетата “, българското държавно управление подписа концесионни контракти за създаване и употреба на две нови мини: медно-златна край Прохорово и за лигнитни въглища край Сливница. При това и двата плана се водят на прочут вложител в сектора – „ Ковачки и Тилев “, както го назовават медиите.

Това са страхотни вести за българската промишленост и енергетика. След 1989 година в България няма отдадена концесия за толкоз важен рудодобив като мина Прохорово – планът там планува 2 открити рудника с годишен потенциал от 4.5 милиона тона руда (мед, злато и молибден!) и обща повърхност на всички уреди от 470 ха. Това го прави тъкмо 6 ПЪТИ по-голям като рандеман и територия от Ада тепе на ДПМ Крумовград. А потвърдените ресурси са за 70 години, което е 9 ПЪТИ по-дълъг живот!

Супер – най-накрая същинска нова мина в България, а освен макетчета като Крумовград. Е, всичко се случва в сърцето на Тракия – сред три села, сгушени близко едно до друго сред Нова Загора и Ямбол. Площта е забавна композиция от първокласни обработваеми земи и предпочитани местообитания от мрежата Натура 2000. Но очевидно вложителите са факири и са намерили метод да покажат, че могат да изградят всичко без да изселят най-малко едно село и да унищожат въпросните местообитания. Как другояче да си разбираем позитивното решение по Оценка на въздействието върху околната среда?

В интерес на истината би трябвало да призная, че не съм сюрпризиран от новината – медиите, в това число Дневник и Капитал, пишат за този план от 2008 година (началото на проучванията). После има информация за регистрацията на комерсиално изобретение, по-късно за публичното разискване на Доклада по Оценка на въздействието върху околната среда и в този момент към този момент за концесионните контракти. Не е като да тръбят всекидневно, само че се знае. А природозащитниците наблюдават сходни неща в общия случай. Не и в съответния:-)

Разбира се, аз в случай че бях член или симпатизант на Зелените, бих се зачудил за какво нито партията, нито никоя Неправителствени организации по никакъв метод не разяснява плана? Даже Волен Сидеров, Евгений Дайнов и проф. Гергелчев мълчат през всичките тези години? Няма унищожителни трудове и речи, инициативни комитети, правосъдни каузи, наранени локални хора, тълпящи се публицисти, уран, арсен, цианиди, деца с две глави и три крайници? За други планове – със относително дребни евентуални въздействия – боят настъпва още при оповестяване на планове за изследване, а Прохорово просто се случва. Разбира се, единственото разумно пояснение е, че вложителите са показали най-високотехнологичния план за рандеман с нулев екологичен отпечатък, нулев риск от каквото и да е, идеални и безвредни условия за труд и големи изгоди за локалното население. И са убедили всички без да има потребност от някаква особена социална полемика. Сигурен съм, че по този начин е станало, нали?

И въпреки всичко се чудя – 10 години са това… Как пък не се откри някой неблагоразумен зелен деятел да повдигне въпроса? Щото в това време за Крумовград, Трън, Велинград много нерационални приказки и дейности видяхме. Но големият план Прохорово – мина от подобен мащаб ще желае най-малко 500 МИЛИОНА лв. инвестиция – очевидно е съвършен. А България несъмнено има потребност от вложения, тъй че в действителност е обикновено никой да не им се опълчва. Или греша?

За новата лигнитна мина, каквото и да кажа, малко ще е… На фона на мъката на Топлоелектрическа централа Марица-Изток 2 и мини Марица-Изток, потребността от нов рандеман на лигнити е страната е явна. Известно е, че Зелените от много време поддържат новите технологии и вложения в съвременна и чиста енергетика, тъй че е обикновено да одобряват с отворени прегръдки разкриването на нов запас за Топлоелектрическа централа Република и Топлоелектрическа централа Бобов дол. Все отново тези ТЕЦ-ове са единствените огромни мощности в Югоизточна България и поддържат напрежението в мрежата. Имат минало, за какво да нямат и бъдеще?

С една дума: Вчера беше превъзходен ден за българската народна власт! Господата Ковачки и Тилев демонстрираха на всички какъв брой добре действа бизнеса в страната, осигуриха малко самун за миньорите и техните партии и, апропо, осеяха жълтите павета с трупове на политически девственици.

За мен остават въпросите: Дали ще гние единствено една партия или цяла млада коалиция? Или въпросната коалиция най-накрая ще се освободи от възпаления си ляв апендикс и зелената концепция – въпреки и осквернена – въпреки всичко ще оцелее?
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР