Автор: Боян Рашев, Sustainability.bg През месец май излезе годишният доклад

...
Автор: Боян Рашев, Sustainability.bg През месец май излезе годишният доклад
Коментари Харесай

Светът отдавна е открил топлата вода: А защо я забравя?


Автор: Боян Рашев, Sustainability.bg

През месец май излезе годишният отчет Solar Heat Worldwide 2019 , който наблюдава напредъка на технологиите за отопление от слънцето и световния пазар на слънчеви термални колектори. За разлика от ежедневната лавина от вести за напредъка на ВЕИ в производството на електричество, той остана изцяло пренебрегнат от медиите. Не, че има някаква изключително изненадваща вест: През 2018 година международният пазар на термални съоръжения спада с 3,9% по отношение на 2017 година и това е просто продължение на наклонност, почнала още преди 5 години. Но на фона на реториката за незабавното „ избавяне на света “ от фосилните горива несъмнено си коства да се знае и разяснява.

В изискванията на умерения пояс стоплянето на вода употребява почти толкоз сила, колкото потреблението на електричество за осветяване и всевъзможни уреди на приблизително домакинство, в случай че последното не се отоплява на ток. Тоест, топлата вода е тъкмо толкоз значима за прекосяването към нисковъглероден дом, колкото ВЕИ-тока. Слънцето затопля водата по изцяло натурален метод – няма потребност от някакви невероятни софтуерни решения, с цел да бъде употребена тази сила. Неслучайно процесът се употребява откогато свят светува. През 2005 година общата мощ на модерните слънчеви термални съоръжения към този момент доближава 115 GW, което тогава е доста повече от всевъзможни други ВЕИ взети дружно. Средният годишен растеж на пазара варира към 10-20%, макар че субсидирането им не е всеобщо – те просто имат стопански смисъл, изключително малко по-на юг като в Гърция – приказваме за естествено развиване на ВЕИ технология на свободен пазар… И тогава внезапно светът взема решение да подтиква зеления ток и парите потичат натам.

Резулататите се виждат ясно на долната фигура: Инсталираните мощности на термални панели порастват все по-бавно като след 2013 година пазарът стартира да спада и през 2018 година имаме чисто нарастване на работещите мощности със единствено 2% (около 10 GW; при над 40 GW междинен годишен растеж преди 2013 г.). При допускане за 20 година ефикасен живот и продължаващ спад на годишните съоръжения малко след 2020 година ще станем очевидци на пазарния срив на единствената естествено разрастваща се ВЕИ технология – функциониращата кумулативна конфигурирана мощ на слънчеви панели за топла вода в света ще стартира да понижава .

Фиг. 1 Общ конфигуриран потенциал (лява скала) и годишен растеж на общия потенциал (дясна скала) на слънчеви термални панели, вятърни генератори и фотоволтаици (Източник: Solar Heat Worldwide, 2019)



Днес, в главните заключения на отчета четем: „ Световният пазар на слънчеви термални съоръжения беше изправен пред предизвикателни времена през последните години. Това е изключително явно за огромните пазари в Китай и Европа (общо 82% от световния пазар), където обичайните всеобщи пазари за дребни слънчеви системи за стопляне на вода за еднофамилни къщи и жилищни здания са под пазарен напън от термопомпи и фотоволтаични системи. “

Какво стана? Правителствата по света се влюбиха в концепцията за тотална декарбонизация, започнаха всеобщо да субсидират фотоволатичните панели и сътвориха голямо деформиране в търсенето. Медиите ги боядисаха в зелено и хората бяха подтиквани да поставят от тях, вместо термални – въпреки всичко всеки има стеснен запас за вложения. Вместо да остави пазара да наложи конкурентно потребление на слънцето в семействата, светът си хареса победител. В борбата за ВЕИ-трона, зеленият ток умъртви слънчевата вода, а войната спечели… газът, тъй като все някой би трябвало да топли водата, а и къщите ни. Съответно, през 2018 година потреблението на фосилни горива и световните въглеродни излъчвания записаха най-големият си скок от десетилетие насам.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР