Автор: Атанас Добрев, ГласовеПроцесът по пълното умъртвяване на българската демокрация

...
Автор: Атанас Добрев, ГласовеПроцесът по пълното умъртвяване на българската демокрация
Коментари Харесай

Гласове: Погромът над демокрацията! България има нов премиер и той е...

Автор: Атанас Добрев, " Гласове "

Процесът по цялостното умъртвяване на българската народна власт е на път да завърши. Последният гвоздей в ковчега й забиха ГЕРБ и Движение за права и свободи с предлагането да се размени държавното финансиране на партиите с частно. И по този начин харизаха българската партийна система в ръцете на олигархията.

Този развой стартира от дълго време – с преодоляването на правосъдната власт, със основаването на органа за политическа принуда, маскиран като комисия за битка  корупцията, с завладяването на медиите и манипулирането на изборния развой. Така бяха разрушени главните стълбове на всяка демократична система – почтени избори, плурализъм, разделяне на управляващите и независимост на словото.

Ако бъдещето на политическите партии бъде поверено в ръцете на бизнеса, какъвто е замисълът на негласните съдружни сътрудници ГЕРБ и Движение за права и свободи, подкрепяни от техните добавки Оперативна програма и „ Атака “, порочният кръг се затваря.

Оттук нататък не хората, а парите ще избират кой и по какъв начин да ръководи страната. И до момента сред парите и партиите съществуваше скрита симбиоза. За сметка на париите. Обществени поръчки се раздаваха на обръчи от компании, които от своя страна връщаха част от облагата към властта. Черни каси пълнеха джобовете на партийните върхушки. Но осветяването на тези практики предизвикваше скандал. Сега даже абсурдът става неосъществим. Корупцията се узаконява. Порокът е въздигнат в норма.

Официализира се схемата пари-политика-пари прим.

Неслучайно през годините се търсеха благоприятни условия по какъв начин, посредством закона, да бъде прекратено това рисково блудничество. Така се стигна до възбраната компании да вършат дарения на партиите. А лимитът за даренията от физически лица бе закован на 10 000 лева За да няма зависимости. И с цел да бъде предпазен, доколкото е допустимо, публичният интерес. Да, правилно, и с тези правила се злоупотребяваше. Крупните бизнесмени използваха чиновниците си, с цел да симулират персонални дарения, само че въпреки всичко имаше неудобства. Докато в този момент се поставя кръст на тези дребни демократични завоевания.

Кой огромен предприемач би финансирал опозиционна партия, в случай, че няма гаранции за възвръщаемост? И против какво? Отсега е ясно, че отсега нататък достоверна съпротива не може да съществува. Ако ли някой реши да влага в партия, друга от ръководещата, то ще е единствено с цел да обезпечи продължаването на схемата за облагодетелстване. Средства ще се влагат само в патерици, когато титулярната гарнитура се износи.

Някой ще възрази –  а белким опозицията няма свои другарски компании, които да я финансират? Диктатурата и това е планувала. За несъгласните с „ правата “ линия бизнесмени има специфичен набор от принадлежности за вразумяване – КПКОНПИ, прокуратура, Национална агенция за приходите...Мнозина към този момент изпатиха. Някои още лежат по арестите, къде с доказателства, къде без. Всеки, който се противи на режима, ще търка наровете да изнемога. Кой ще е тоя храбрец, който ще се опъне на партията-държава, в случай, че целият огромен бизнес в България се храни от десницата й?

Впрочем, този ход ще е гибелен и за самия бизнес. В това наддаване ще оцелеят единствено огромните.

Този „ американски модел на финансиране “, както го назова Карадайъ, трансформира политическите избраници в търговски пасажери на бизнеса. Достатъчно е да забележим какво се случва оттатък океана. Когато оръжейният бизнес търси облага – издига на власт войнолюбци. Когато петролно-газовото лоби се бори за пазари - Съединени американски щати постановат наказания. И тъй наречените У нас бизнесът изпитва дефицит на работна ръка. Колко му е да си внесе мигранти?  

При този модел на финансиране политиката изчезва и отстъпва място на пазара - в образованието, в опазването на здравето, в екологията. Вече публично. За обществена политика забравете!

Това предложение е надалеч по-опасно от назначението на Пеевски за началник на ДАНС. С него Пеевски непосредствено става министър председател. Но митинги няма.

Затова поддръжката за опозицията на последните европейски избори беше фундаментално значима. Не поради Нинова и Българска социалистическа партия, а в името на оцеляването на демокрацията. При възможна смяна на съотношението сред двете водещи партии, мъчно щеше да е допустима сходна необузданост. Но народът не го разбра. Партиите в съпротива също. Сега всички ще сърбат това, което сами си надробиха.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР