Автор: Андре Беркоф, радио “Сюд22 май 2023 г.Приказките на Пригожин

...
Автор: Андре Беркоф, радио “Сюд22 май 2023 г.Приказките на Пригожин
Коментари Харесай

Ерик Денесе: Пригожин изпълнява роля. Няма руско поражение, няма украинска победа

Автор: Андре Беркоф, радио “Сюд ”

22 май 2023 година

" Приказките на Пригожин са комедия, която основава усещането, че има разделяне измежду руснаците, само че всичко това е форма на осведомителна война, която води Москва... Има същинско систематизиране на функциите. От едната страна украинците споделят, че ще нападат, а Пригожин с някои свои изказвания твърди, че има недостатъци в този или оня аспект на фронта, всичко това е игра на надхитряне. Дали това е ловкост в жанр “Сун Дзъ ”? Не мисля, че е на това равнище, тъй като към този момент това са дребни тактически военни хитрости и от едната, иот другата страна и няма чак такова оживление на фронта. Той са раздвижва минимално в интерес на руснаците ". Това споделя политологът Ерик Денесе, шеф на Френския център за проучвания върху разузнаването (Centre français de recherche sur le renseignement), в изявление за Андре Беркоф по радио " Сюд ". 

 

- Когато има война, когато съвсем на всички места по света има стопански, геополитически и екологични проблеми, нашата работа, уви, със своите преимущества, неудобства и ограничавания естествено, е служене на словото. Но служенето на словото не пречи на яснотата, не пречи на въпросите, на първо място не пречи да задаваш въпроси. Особено за това, което се случи в Бахмут. Знаете, че милицията “Вагнер ” и Пригожин оповестиха рухването на Бахмут. Този град на практика бе срутен, с мъртъвци на всички места, хиляди мъртъвци, ежедневно, във всеки случай унищожен, само че споделяха, че градът се държи. Цитирам, да вземем за пример, депешата на “Льо вестник ”, която преди два дни заяви следното: “Войната в Украйна: В Бахмут руснаците и “Вагнер ” са превърнати в плъхове ”. Два дни по-късно, т.е. през вчерашния ден: “Войната в Украйна: шефът на “Вагнер ” афишира, че Бахмут е паднал в съветски ръце ”. И в действителност през днешния ден всичко ни кара да мислим, че това е по-скоро по този начин, въпреки и към момента да не е завършило. Ние не вземаме безусловно никаква страна, тъкмо противоположното. И по този начин, какво се случва? Преди да приказваме за това с Ерик Денесе чуйте това, което всички чухме, то е оскъдна част от това, което слушаме 24 часа в денонощието, непрестанно, в избрани осведомителни канали и медии. Чуйте:

“Може да се поздрави с първия си триумф в офанзивата за завладяването на Бахмут ”;

“Украинците в действителност набраха преднина ”;

“Киев е съумял да превземе повече от 10 противников позиции ”;

“Ползата от Бахмут за Зеленски е в това да каже: “когато сме надарени с храбростта на нашите мъже и на нашата тактика, ние напредваме ”;

“Украинците ясно видяха, че има едва съветско място в тази зона ”;

“Напредъкът на нашите войски в региона на Бахмут е първият триумф на офанзивата ”;

“Ясно се видя, че подкрепленията, които бяха изпратени от руснаците, не са изключителни бригади… Някои от фланговете отстъпиха ”.

Ето, някои от фланговете са отстъпили. Допреди два дни седмичниците споделяха, че сред Пригожин и Путин е извънредно. Пригожин, шефът на “Вагнер ”, споделяше: “Къде са тези шибани снаряди? Какво вършат съветските управляващи? Това е тъпо! ” и съвсем се говореше за рецесия на режима. Ерик Денесе, добър ден!

- Добър ден!

- Несъответствието сред един избран роман, несъмнено показване на информацията, изключително у нас, във Франция, и действителността на място, е много забележителна. Но първо, какво се случи, какво се случва в Бахмут съгласно вас?

- Изслушах с огромен интерес това, което казахте по отношение на обстоятелството, че не вземате страна. Важно е да не се взема страна, само че не това вършат тези френски медии от няколко дни. Първо, доста е мъчно за дешифриране, защото и двата лагера вършат агитация. На място се вижда, че руснаците не отстъпват, напредват извънредно постепенно. Много е мъчно да са каже дали това е нерешителност, само че във всеки случай няма съветско проваляне, няма украинска победа. Дали това е мач с нулев резултат? Знаете, че в една градска война се напредва с по няколко къщи и наподобява, че руснаците завладяват последните квадратни хектометри, а контраофанзивата на Украйна, която ни пробутваха и която не идва, и офанзивите по фланговете, това че “Вагнер ” са като плъхове, всичко това е комедия. Така както и приказките на Пригожин са комедия, която основава усещането, че има разделяне измежду руснаците, само че всичко това е форма на осведомителна война, която води Москва. Следователно е доста мъчно да се разграничи същинското от подправеното, когато си наблюдаващ.

- Това ме порази при Пригожин, тъй като отвън осведомителната война, това е военна ловкост: упълномощили са на Пригожин, човек, който предлага услуги, отбраната на Бахмут или офанзивата на Бахмут, и той стартира да приказва - “Но по какъв начин не ни дават снаряди? Фланговете ни са изцяло оголени! Вече не ни оказват помощ ”. Припомням, че предходната седмица, допреди три дни, споделяха “има разделяне измежду руснаците ”.  Човек в действителност остава с усещането, че това е военна ловкост. Не знам на кого би трябвало да се припише това или те са си разделили функциите: Пригожин крещи “Путин ни остави ”, а руснаците не му дават отговор. Освен това би трябвало да си напомним, вие го знаете по-добре от мен, че украинците споделиха, че Бахмут ще бъде алегорична победа, че Бахмут е знак. Резултатът не е ли военна ловкост?

- Да, тъкмо подобен е моят разбор: от една страна, както вие припомняте, украинците сами си навредиха, трансформирайки Бахмут в знак, а въпреки това, в случай че Пригожин въобще в миналото е бил съперник на Путин, какъвто твърди, че е, мисля, че това е било доста за малко. Има същинско систематизиране на функциите. От едната страна украинците споделят, че ще нападат, а Пригожин с някои свои изказвания твърди, че има недостатъци в този или оня аспект на фронта, всичко това е игра на надхитряне. Дали това е ловкост в жанр “Сун Дзъ ”? Не мисля, че е на това равнище, тъй като към този момент това са дребни тактически военни хитрости и от едната, и от другата страна и няма чак такова оживление на фронта. Той са раздвижва минимално в интерес на руснаците.

- Ерик Денесе, отвън Бахмут, по какъв начин ще продължи войната? Както казвате, към този момент това е игра с нулев резултат. Видяхте, че се заприказва за война в корейски жанр - напомням, че няма мир сред двете Кореи и това продължава от 1953 година Дали Съединени американски щати ще кажат “добре, ще оставим нещата по този начин към този момент с съветския фронт ”?

- Разбира се, американската вътрешна политика е първият фактор, който ще разреши края на спора или неговото продължение. Какво се случва за момента? Има огромен спор за дълга. Откакто републиканците поеха контрола над Камарата на представителите, те оказват напън над Джо Байдън, с цел да не бъде увеличаван за следващ път американския дълг. Какво се случва зад това? Пентагонът безусловно има потребност да бъде гласуван неговия бюджет за защита, с цел да се оправи с възможен спор с Китай в идващите години.

- Ясно.

- Този бюджет, който беше избран и който е най-значителният след края на Студената война, не беше гласуван. Следователно, до момента в който този бюджет не бъде гласуван, Пентагонът и американците са изцяло заинтригувани войната да продължи, тъй като това е средство за напън върху Конгреса, с цел да получат този бюджет. Мисля, че може да има вероятно развиване, в случай че този бюджет бъде гласуван, в случай че няма дефолт на американските заплащания и в случай че парламентаристите оттатък Атлантика реализиран единодушие, в този миг може да забележим смяна в спора, сега, в който Пентагонът има бюджет и ползата от войната в Украйна намалее в неговите очи, защото американците постоянно имат потребност от зложелател и към този момент е доста практично това да са руснаците.

- Очаквайки Китай. А знаем ли по кое време би трябвало да бъде гласуван този бюджет?

- Трябваше да бъде гласуван преди няколко седмици, само че до момента в който не бъде решен въпросът за дълга, Пентагонът не може да има бюджет, защото американците непрестанно усилват недостига си, с цел да финансират избрани неща. Има нещо в този бюджет за защита, който желаят военните, до момента в който военните са доста по-малко войнолюбиви, в сравнение с политиците, както в множеството развити страни: не помни се, че при Обама, както и няколко пъти при Буш, бюджетите за защита изгубиха приблизително по 10% годишно. Така че Пентагонът прави в действителност всичко, с цел да се върне още веднъж равнището на въоръжаване, което ще му разреши да се изправи против Китай в един възможен спор, и до момента в който не го реализира, той употребява украинския спор, с цел да увеличи залога.

- Тоест това е обстановка, която може да продължи известно време, по този начин ли?

- Според мен доста неща са свързани. Американските парламентаристи ще разтеглят с три месеца във времето този спор за дълга, тъй като няма да се схванат и в този момент се приказва за удължение с два-три месеца. Тоест, до момента в който това не бъде уредено и бюджетът не бъде гласуван, не виждам огромна смяна във военно отношение за излизане от спора.

- Но и за руснаците не е по-лесно, даже и да не са изгубили, те също не са спечелили.

- Не, несъмнено. Задават се доста въпроси за успеваемостта на съветската войска. Тези, които ги пазят, споделят, че те напредват извънредно внимателно и че времето работи за тях, само че също по този начин няма образци за изключителни съветски победи. Но все пак бих споделил, че времето работи доста повече за тях, в сравнение с за украинците и към този момент продължителността на спора e доста по-малко неподходяща за тях, в сравнение с за Киев и Зеленски.

- И финален въпрос: има ли съгласно вас вътре в Украйна някакво опълчване - защото чухме да се приказва за това, в това число в генералния щаб? И по какъв начин ще продължи Зеленски, който се разхожда по света със самолета на Френската република - и за какво не? - и се пробва да събира помощи? Или нищо не може да се раздвижи на украинския фронт?

- Вижте, това, което едва се регистрира през днешния ден във Франция, е, че обиколката на Зеленски, с поддръжката на неговата дипломатическа система, отправя  на всички места, където той отиде, претенции за бойци и по-конкретно в арабския свят, където доста украински посолства се пробват да набират бойци. Ако си спомняте при започване на спора те го направиха в Африка и африканските държавни управления стачкуваха и желаеха да спрат. В момента вършат същото в Близкия изток с поддръжката на американците и опасението е, че тези страни се отървават от джихадистите, които им основават неприятности, с цел да ги изпратят на украинския фронт. Което неизбежно би било още веднъж неточност на западния лагер, в случай че са се съгласили на това. Така че през днешния ден обстановката е доста сложна за украинците и те вършат нови опити за набиране на бойци, този път в Близкия изток, а също и в Латинска Америка.

- Благодаря, Ерик Денесе! Припомням, че вие сте политолог, шеф на Френския център за проучвания върху разузнаването. Много положителни обяснения!

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР