Автор: Alessandro Vitelli, petroleum-economist.com След като потъна в рекордно ниски

...
Автор: Alessandro Vitelli, petroleum-economist.com След като потъна в рекордно ниски
Коментари Харесай

Ракетите носители при ценовия скок на СО2-емисиите


Автор: Alessandro Vitelli, petroleum-economist.com

След като потъна в рекордно ниски равнища от началото на международната финансова рецесия през 2011 година, европейският пазар на въглеродни излъчвания изживява напредък

Цените на въглеродните квоти на Европейски Съюз се усилиха четири пъти през последните 15 месеца, като набъбнаха от към 5 евро (5,82 евро) на звук през май предходната година до над 20 евро / звук през септември 2018 година От предходната есен в Европейската система за търговия с излъчвания - EU carbon allowances (EUA) стартира забележителен приток на умозрителен капитал, което води до ценови скок и изненадва обичайните участници, защото вложителите се пробват да изградят позиции на пазар, който мнозина споделят, че става единствено по този метод.

Всъщност EUA демонстрират най-хубави резултати при енергийните артикули в Европа, като цената им се удвоява след 1 януари. За съпоставяне, петролът Брент при започване на месеца е повишен с 9.5%, а въглищата API2 са се намалили с 0.3%.



EU ETS supply/demand and surplus 2008 - 17 (‘000 mt) Source: Thomson Reuters Point Carbon; petroleum-economist.com

Драматичният растеж се основава на необятно публикуваното очакване, че дългогодишният спад на въглеродните квоти ще спре от януари, когато стартира да действа нов механизъм за балансиране на пазара. Така нареченият Резерв за непоклатимост на пазара - Market Stability Reserve (MSR) ще понижи свръхпредлагането, като ограничи навлизането на нови EUAs на пазара всяка година.

Историческо свръхпредлагане

При въвеждането на Европейската скица за търговия с излъчвания през 2005 година няма механизъм за адаптиране на доставките на квоти за излъчвания при положение на външни шокове в системата.

Най-големият подобен потрес беше международната финансова рецесия през 2011 година, което докара до внезапен спад на промишленото произвеждане в Европейски Съюз и оттова на търсенето на електрическа енергия. Полученото понижение на излъчванията в индустрията сътвори остатък от EUA, които набъбнаха до 2 милиарда тона, а цените на един стадий спаднаха до по-малко от 3,00 евро / т.

MSR беше основана, с цел да се понижи пропускливостта с 24% всяка година от 2019 до 2023 година, като се възвърне салдото на пазара. След 2023 година механизмът ще усили или ограничи доставките, в случай че е належащо, с цел да се задържат в избран диапазон, съгласно годишните калкулации на Европейската комисия. Следователно в интервала сред 2019 година и 2023 година EU ETS няма да има квоти всяка година, защото навлизането на EUAs на пазара се свива.

Марк Луис, ръководещ шеф на анализатор Carbon Tracker, има вяра, че MSR ще сътвори " най-голямата мощ, която пазарът на въглеродни излъчвания в Европейски Съюз в миналото е виждал ". В отчета, оповестен през април, Луис съобщи, че MSR ще " понижи остатъка от EU-ETS за стационарни съоръжения... от 1,776 до 496m след 2019-2023 година, което е спад от 1,270m (70%) ".

" След тези пет години ", продължи Луис, " виждаме, че пазарът е сведен приблизително с 254m годишно, а през двете години 2019-20 със приблизително 354m годишно ".

Изстрелване нагоре

Дори преди промяната да бъде контрактувана в края на 2017 година, прозорливи спекуланти и даже някои огромни компании за комунални услуги започнаха да купуват EUA в очакване на по-строг пазар и по-високи цени.

" Естествено е, че нетрадиционни участници се включиха, откакто схванаха главната концепция [на MSR] ", споделя Маркъс Фердинанд, старши анализатор в енергийното консултиране Icis. " MSR е в действителност мощен сигнал. "

Многобройни източници настояват, че хедж фондовете съставляват главната част от новите пари, които текат към въглерода, само че някои компании също стават по-агресивни, като се защищават от бъдещи покачвания на цените. Идентифицирането на спекулантите е мъчно, защото доста от тях вземат участие като медиатори или двустранно, показват източници, само че ICE Futures, основната борса за въглеродни излъчвания, изброява редица фондове, които търгуват с въглеродни излъчвания на борсата, в това число Citadel, Five Rings Capital и Squarepoint.

" Има нови играчи, въпреки че единствено няколко банки се връщат на пазара ", споделя Тревър Сикорски от енергийните аспекти. " Има вкус от нови фондове и от вида на играча, който е подготвен да направи покупко-продажби с убеждения. "

Per Lekander, някогашен анализатор на комунални услуги в UBS, който се причисли към хедж фонд Lansdowne Partners през 2014 година, сподели предходната година на конференция за пазара на излъчвания, че е взел 10 млн. тона EUA. Този ход представляваше цялостна смяна за Lekander, който единствено няколко години по-рано назова " смешка " EU ETS и предвижда, че цените ще са едвам 3 евро / звук.

" Притокът на нови пари се появи преди всичко с огромното позвъняване на Пер Лекандър ", споделя Сикорски. " Реалният ценови ход стартира през януари тази година, когато цената към момента беше към 7 евро за звук. "

Лекандър не беше самичък. RWE, най-големият генератор на електрическа енергия в Германия, съобщи по искане на анализаторите по-рано тази година, че към този момент е покрила финансово всички условия на EUA до 2023 година Електроцентралите на компанията емитираха към 140 милиона тона CO2 през 2016 година, съгласно последната Европейска комисия данни.

Бавно, само че устойчиво нарастване от май до декември 2017 година се трансформира в скок при започване на 2018 година, като цените се покачиха с 13% през януари, 8% през февруари и 31% през март.

" Първоначално чакахме, че това, което се случи през първата половина на 2018 година, ще се случи през втората половина на годината ", споделя Том Лорд, началник на търговията в Redshaw Advisors, компания за търговия и съвещания за търговия с въглеродни излъчвания в Лондон. " Смятаме, че към момента има капацитет за повишаване на цените през 2018 година, само че не толкоз нападателно, колкото през първата половина. "

Стратегически позиции

Въздействието на европейската скица за търговия с излъчвания върху промишлените и енергийните компании е от решаващо значение.

Комуналните компании са търговци с излъчвания, само че промишлените компании като производителите на тухли, стъкло и хартия, както и дребните и междинни предприятия в голям брой браншове, имат малко предпочитание да вземат участие на пазара всекидневно, показват източници.

" Ако сте били на този пазар от известно време, вие ще знаете историята и няма да желаете да се опарите както в предишното ", споделя Маркъс Фердинанд, старши анализатор в Icis. " Вие естествено ще бъдете по-консервативни, когато става въпрос за смяна на тактиката ".

Един търговец изясни, че през последните седем или осем години индустриалните предприятия са се възползвали от цените на EUA в диапазона от 5-7 евро / т и са предпочитали да покрият годишните си условия през първото тримесечие, а не постоянно през цялата година.

В резултат скокът от 62% през първото тримесечие е изненадал доста индустриалци и им е коствал милиони, защото те се бързаха да купят квоти в точния момент за годишния период на 30 април, настояват многочислени източници.

Този опит принуди дребните и междинни по мярка индустриални купувачи да станат " по-стратегически ", споделя Redshaw`s Lord. Обикновено единствено най-големите индустриалци са имали стратегически взор и са менажирали интензивно риска. " Има постепенна смяна в манталитета, а индустриалците стартират да задават въпроси и да мислят по какъв начин да ръководят експозицията си ", прибавя той.

По-спокойна вероятност

Много от участниците считат, че по-голямата част от свързаната с MSR редукция в предлагането към този момент е достигнал пика си и търговията към този момент ще колебае или ще се усили по-бавно. " Мисля, че сме завършили с огромното пазаруване ", споделя един търговец в Съединени американски щати. - Усещането е, че ползата е намалял.

Бернадет Пап, анализатор в Vertis Environmental Finance в Прага, счита също, че хедж фондовете са приключили по-голямата част от покупките си през 2018 година и в този момент ръководят експозицията си и чакат цените да набъбнат в допълнение: " Те ще запазят и защитят позициите си, само че не мисля, че те ще усилят доста своя портфейл. "

Цените нормално понижават с приключването на еталонните фючърсни контракти за декември, а търговците - с пари в печеливши позиции. Sikorski от Energy Aspects отбелязва, че " тази година има доста спекуланти на пазара на варианти ", което усилва риска от по-голяма промяна на цените. Ето за какво има " риск от всеобщо разтоварване на позиции и забележителна продажба през декември ".

Досега обаче " MSR промени упованията единствено за бъдещите цени ", защото тя стартира да действа едвам през януари, споделя Sikorski. " Не знам доколко въглеродът ще се вдигне, само че несъмнено повече, в сравнение с в този момент. "

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР