Автор: Александър Андреев, Дойче ВелеМеркел в момента е затънала до

...
Автор: Александър Андреев, Дойче ВелеМеркел в момента е затънала до
Коментари Харесай

DW: Защо Меркел отива в София


Автор: Александър Андреев, " Дойче Веле "

Меркел сега е затънала до гуша в проблеми, по тази причина визитата ѝ в София (20.1) надали е просто акт на вежливост. Кои са очевидните и хипотетични цели на тази аудиенция? Коментар на Александър Андреев.

От началото на годината България пое председателството на Евросъюза, така че немската канцлерка закономерно отива в българската столица, с цел да научи от първа ръка какви са целите на това председателство и по какъв начин държавното управление на Бойко Борисов счита да играе изключително сложната си роля на координатор и медиатор в един доста под напрежение миг за Европейски Съюз. Така, почти, звучи формалното пояснение за късата аудиенция. Тя е по покана на Борисов, за който появяването на Ангела Меркел безспорно е от огромно значение като жест персонално към него и към страната.

Меркел отива в София директно след срещата си с френския министър председател Еманюел Макрон и в самия разцвет на опитите да се образува необятна коалиция в Берлин. С други думи, сега тя си има задоволително работа, да не кажем, че е затънала до гуша в проблеми. Тоест, визитата ѝ надали е единствено протоколно подскачане до столицата на следващия европредседател. И надали е само акт на вежливост към най-големия ѝ обожател в Източна Европа. Има го и това, несъмнено, само че в пътната чанта на канцлерката най-голямо място заемат европейските проблеми. Меркел реши да остане на политическата сцена най-много, с цел да помогне на Европейски Съюз да се оправи с тежките рецесии, които го раздрусват към този момент години. И няма потребност да си оракул, с цел да се досетиш, че в София тя ще беседва с българските си домакини точно за тях: за Брекзита, за мигрантите и бежанците, за битката против тероризма, за разлома сред Западна и Източна Европа, за изтънелия бюджет на Европейски Съюз.

София – медиатор сред Европейски Съюз и Турция?

Но в дневния ѝ ред сигурно участва и още една точка: балканските съседи на България. При това освен Западните Балкани, чието доближаване с Европейски Съюз българското председателство разгласи за своя основна цел. В сряда от дипломатически източници изтече новината, че в София може да бъде проведена среща на високо ниво сред Европейски Съюз и Турция. Еврокомисията с половин уста опроверга тази вест, което вероятно значи, че интензивно се работи за такава среща и за възстановяване на връзките. А София е доста подобаваща като място и като медиатор. В момента в връзките сред Германия и Турция, които бяха достигнали съвсем до точката на заледяване, се вижда известно оживление и стопляне. От Берлин, от Анкара, само че и от Брюксел още веднъж идват позитивни сигнали, че е допустимо да бъде спряно и преосмислено „ разминаването на галактиките " Европейски Съюз и Турция.

Едва ли е нужно да се повтаря, че европейците и турците сега имат огромна потребност едни от други. Европейски Съюз разчита на Турция по казуса с бежанците и мигрантите, на Турция пък икономическите връзки с Европа са ѝ витално нужни. Да не приказваме, че и едната, и другата страна желаят да си сътрудничат в битката против тероризма – както против остатъците от така наречен „ Ислямска държава” в Близкия изток, по този начин и против джихадизма в Европа. Освен това, съгласно непотвърдени информации, на Ердоган по никакъв начин не се е харесал фактът, че като европредседател България ще предизвиква Западните Балкани, само че не се ангажира с европейското бъдеще на Турция. На този декор е разумно точно преди публикуването на следващите отчети за напредъка на страните-кандидатки за Европейски Съюз след към два месеца да се умува над вероятните разновидности за диалог сред Европейски Съюз и цяла група балкански страни, в която влиза и Турция.

Уникален късмет за България

Дали България може да се окаже в центъра на един подобен развой? Много е евентуално в София Ангела Меркел да има едно мислено по въпроса. Това, прочее, е неповторим късмет за България името ѝ да влезе с положително в новата история на Европа. Ако на една „ Софийска среща " се вземат в действителност основополагащи решения по връзките с Турция и със Западните Балкани, за миграционната политика и разширението на Европейски Съюз в Югоизточна Европа, София ще остане като нарицателно в аналите – сходно на Лисабон, Копенхаген или Шенген.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР