Автор: Александър Андреев, Дойче ВелеБлизо 90% от българските мъже до

...
Автор: Александър Андреев, Дойче ВелеБлизо 90% от българските мъже до
Коментари Харесай

Как живеят жените и мъжете в България и в Европа - статистически портрет


Автор: Александър Андреев, " Дойче Веле "

Близо 90% от българските мъже до 24-годишна възраст живеят с мама и баща, а откакто се задомят, рядко оказват помощ на жена си в кухнята - тези и други любопитни данни откриваме в преди малко оповестено изследване на Евростат.

България и Словения са на най-предни позиции в Европейски Съюз по % на дамите в управлението на огромните компании. В над 10 % от най-големите 50 компании в тези две страни дами държат топ-позициите в мениджмънта. България стои доста добре и във връзка с достъпа на дамите до високи позиции в политическото ръководство и администрацията. След Швеция, където дамите заемат половината от тези позиции, и след Латвия и Словения с малко над 40%, България се подрежда на четвърто място с към 37 на 100 женско наличие по горните етажи на ръководството и администрацията.

Числа и обстоятелства

Евростат в детайли е проучил и разликите в заплащането, което получават мъжете и дамите. Най-големи са тези разлики в Естония, Чехия и Германия. В Германия една жена на управителна позиция изкарва 34 евро на час, до момента в който мъжете на същата позиция взимат 46 евро на час.

Ето и още любопитни информации, които ни предлага обширното изследване за дамите и мъжете в Европейски Съюз, оповестено през днешния ден от Евростат. Готвенето и семейството са женска работа - тази консервативна и банална истина към момента е настояща в множеството страни от Европейски Съюз, където приблизително 79% от дамите и единствено 34% от мъжете поемат такива отговорности. Тук България доста изостава. Заедно с Португалия, Италия и Гърция страната е на едно от последните места по еманципиране на домакинята.

Жените готвят, а мъжете ядат. Така шеговито могат да се обобщят данните за затлъстяването в Европа, от което са наранени над 57% от мъжете и единствено 43 на 100 от дамите. Горе-долу същата съразмерност следим и при използването на алкохол.

Младите български мъже живеят много дълго в бащиния си дом, научаваме още от изследването. Във възрастовата група от 18 до 24 години близо 90% от българските младежи още живеят с мама и баща, като процентът на младите български дами в същата обстановка е под 70 на 100. Само в Унгария, Словакия, Словения, Малта, Франция, Естония и Кипър младежите от тази група са по-пасивни. Горе-долу същото е ситуацията и в идната възрастова група - 25-29 години, в която 70 на 100 от българите и към 40 на 100 от българките още не са отлетели от фамилното гнездо.

Изследването на Евростат, оповестено под заглавието „ Животът на дамите и мъжете в Европа - статистически портрет ", обгръща няколкостотин страници с доста графики и таблици. Те са поместени в обособени глави като „ Живот, израстване и остаряване ", „ Учение, работа и пари " и " Хранене, извършване на покупки, интернет, обществени контакти ". От изследването научаваме и това: 57 на 100 от европейските жители са удовлетворени, че живеят в Европейски Съюз.

Видео: Защо дамите печелят по-малко от мъжете?

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР