Автор Адам Грант, Ню Йорк ТаймсВ навечерието на първия дебат

...
Автор Адам Грант, Ню Йорк ТаймсВ навечерието на първия дебат
Коментари Харесай

Ню Йорк Таймс: Изборите са лоши за демокрацията

Автор Адам Грант, " Ню Йорк Таймс "

В навечерието на първия спор от президентската конкуренция през 2024 година доверието в държавното управление доближава исторически ниски равнища. Длъжностните лица работят интензивно, с цел да защитят изборите и да уверят жителите в тяхната почтеност. Но в случай че желаеме обществените длъжности да са безупречни, може би е по-добре да премахнем изборите въобще.

Ако смятате, че това звучи антидемократично, помислете още веднъж. Древните гърци са изобретили демокрацията и в Атина доста държавни чиновници са били избирани посредством чоп - инцидентна лотария от група претенденти. В Съединените щати към този момент използваме вид на лотария за избор на правосъдни заседатели. Какво би станало, в случай че създадем същото с кметовете, губернаторите, законодателите, съдиите и даже президентите?

Хората чакат, че водачите, определени на инцидентен принцип, ще бъдат по-малко ефикасни от тези, определени систематично. Но при голям брой опити, извършени от психолога Александър Хаслам, се оказва, че е тъкмо противоположното. Всъщност групите са вземали по-умни решения, когато водачите са били избирани на инцидентен принцип, в сравнение с когато са били избирани от група или са били избирани въз основа на лидерски умения.

Защо инцидентно определените водачи са били по-ефективни? Те са управлявали по-демократично. " Системно определените водачи могат да подкопаят груповите цели ", допускат доктор Хаслам и сътрудниците му, тъй като са склонни да " утвърждават персоналното си предимство ". Когато сте помазани от избрана група, това бързо може да ви се стовари върху главата: Аз съм определеният.

Когато знаеш, че си определен на инцидентен принцип, не изпитваш задоволително мощ, с цел да бъдеш безнравствен от нея. Вместо това усещаш нараснало възприятие за отговорност: Не съм направил нищо, с цел да заслужа това, тъй че би трябвало да се уверя, че представям групата добре. И в един от опитите на Хаслам, когато водачът е бил определен на инцидентен принцип, членовете са били по-склонни да отстояват решенията на групата.

През миналата година подметнах концепцията за избиране с чоп на редица сегашни членове на Конгреса. Тяхната първа угриженост бе способността: Как да се уверим, че жителите, определени на инцидентен принцип, са способни да ръководят?

В антична Атина хората са имали опция да избират дали да вземат участие в
лотарията. Освен това те е трябвало да преминат през инспекция за способността си да упражняват публичните права и отговорности. Представете си, че в Америка всеки, който желае да взе участие в лотарията, би трябвало да издържи изпит по гражданско обучение - същият стандарт, какъвто се изисква от имигрантите, кандидатстващи за поданство. Може би ще се сдобием с водачи, които схващат Конституцията.

Една
лотария също по този начин би подобрила възможностите ни да избегнем най-лошите претенденти преди всичко. Що се отнася до характера, определените от нас чиновници не са доста положителни. Ако преразказвам Уилям Ф. Бъкли младши, бих предпочел да ме ръководят първите 535 души в телефонния справочник. Това е по този начин, тъй като хората, които най-вече се стремят към властта, нормално са най-неподходящи да я упражняват.

Най-опасните черти на водача са тези, които психолозите назовават тъмна триада от личностни характерности: егоизъм, макиавелизъм и психопатия. Общото сред тези черти е желанието да се употребяват другите за персонална полза. Хората с черти от тъмната триада са склонни да бъдат по-амбициозни в политическо отношение - те са привлечени от властта поради самата нея. Но ние постоянно попадаме под техния сексапил. Това ли сте вие, Джордж Сантос? (Американски конгресмен, упрекнат в машинация, пране на пари, заграбване на бюджетни средства и докладване на погрешна информация пред Камарата на представителите. Според следствието Сантос е употребявал средствата, получени за предизборната му акция, за персонални цели - б.р.)

При проучване на избори на всички места по света претендентите, които са оценени от специалистите като притежаващи високи равнища на психопатия, в действителност се оправят по-добре на изборите. В Съединените щати президентите, оценени като притежаващи психопатични и нарцистични пристрастености, са били по-убедителни за обществото от своите сътрудници. Често срещаното пояснение е, че те са майстори на безстрашното доминиране и повърхностния сексапил, а ние бъркаме самонадеяността им с подготвеност. За страдание, това стартира рано: Дори децата, които демонстрират нарцистични личностни черти, получават повече номинации за водачи и настояват, че са по-добри водачи. (Не са.)

Ако тъмната триада завоюва изборите, всички ние губим. Когато психолозите правят оценка първите 42 американски президенти, нарцисите са по-склонни да поемат недомислени опасности, да вземат неетични решения и да стигнат до импийчмънт. Добавете щипка макиавелизъм и щипка психопатия и ще получите автократи като Путин, Ердоган, Орбан и Дутерте.

Премахнете гласуването и вероятността претендентите с черти от тъмната триада да се повдигнат до върха ще бъде по-малка, в сравнение с е в този момент. Разбира се, съществува и рискът
лотарията да ни лиши от опцията да изберем водач с неповторими умения. На този стадий това е риск, който съм подготвен да поема. Колкото и огромен шанс да е имала Америка да има Линкълн отпред, по-важно е да ограничим опцията да попаднем на неприятен темперамент, в сравнение с да хвърляме заровете с вярата да намерим най-хубавия.

Освен това, в случай че Линкълн беше жив в този момент, е мъчно да си представим, че даже би поставил цилиндъра си на кръга. В свят, изпълнен с разделяне и подбив, доказателствата сочат, че членовете на Конгреса все по-често биват възнаграждавани за непочтителност. И те го знаят.

Една
лотария би дала обективен късмет на хората, които не са задоволително високи или задоволително мъжествени, с цел да завоюват. Тя би отворила вратата и за хора, които нямат задоволително връзки или не са задоволително богати, с цел да се кандидатират. Нашата сбъркана система за финансиране на акциите разрешава на богатите и авторитетните да си купуват места в конкуренциите, като в същото време не разрешава на хората без пари или въздействие да се включат в изборите. Те евентуално са по-добри претенденти: Проучванията демонстрират, че хората, израснали в фамилии с ниски приходи, са по-ефективни водачи и по-малко склонни към измами - те са по-малко склонни към егоизъм и блян към привилегии.

Преминаването към избор с чоп би икономисало и доста пари. Само разноските за изборите през 2020 година възлизат на 14 милиарда $. А в случай че няма акция, няма и специфични ползи, които да оферират помощ за заплащането ѝ.

И най-после, неналичието на гласоподаване значи също по този начин, че няма предизборни измами, и няма изборна гилдия, която да се оспорва. Вместо да се питаме дали милионите бюлетини са били преброени тъкмо, можем да гледаме
лотарията онлайн, както вършим с тимовете, които получават своите играчи в НБА-драфт.

Други страни започнаха да виждат какво дава обещание избора с чоп. Преди две десетилетия канадските провинции и холандското държавно управление започнаха да употребяват жребия за основаване на цивилен асамблеи, които генерират хрумвания за възстановяване на демокрацията. През последните няколко години френското, английското и немското държавно управление организираха
лотарии, с цел да изберат жители, които да работят по политиките в региона на изменението на климата. Ирландия тества хибриден модел, като събра 33 политици и 66 инцидентно определени жители за конституционното си заседание през 2012 година В Боливия организацията с нестопанска цел " Демокрация на процедура " работи с учебни заведения, с цел да размени изборите за училищен съвет с лотарии. Вместо да издига нормалните обвинени, тя приветства по-широк кръг от възпитаници, които да управляват и вземат решение действителни проблеми в своите учебни заведения и общности.

Докато се приготвяме Америка да навърши 250 години, може би е време да преосмислим и възобновим метода си към избора на длъжностни лица. Демокрацията се крепи на дейното присъединяване на хората. Няма нищо по-демократично от това да предложиш на всеки жител равна опция да управлява.

Превод Dir.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР