Автономните (самооуправляващите) се автомобили са почти тук и вече може

...
Автономните (самооуправляващите) се автомобили са почти тук и вече може
Коментари Харесай

5G може да направи автономните автомобили пo-безопасни

Автономните (самооуправляващите) се коли са съвсем тук и към този момент може да мислим за тях. Една нова технология, която ще се вкара скоро след стартирането на 5G мрежи, дава обещание да им даде още една усъвършенствана опция: способността да споделят по сред си. C-V2X информационната технология, употребяваща мобилните мрежи от пето потомство, ще разреши на транспортните средства да споделят по сред си като предават информация за пътни усложнения, крайпътни особености, подобрявайки както функционалността, по този начин и сигурността.

Автомобилите не просто ще излъчват в мрежов поток местоположението и скоростта си на придвижване, това може да се случва и със сегашните 4G LTE мрежи. Те също ще могат да изпращат информация за нови знаци по пътищата, обединение на пътни ленти, промени на маршрутите и други, които ще наподобяват държанието на човешки лидер и ще помогне за изградане на синхронизирана мрежа от самоупрявляващи се транспортни средства.

При пътни произшествия като произшествия, свлачища при извънградските региони или други неочаквани усложнения, колите ще изпращат предупредителни сигнали.

Първоначално технологията би трябвало да се вкара и помогне на колите с стандартно ръководство – да вземем за пример да ви предизвестява за опасности от конфликт или за замръзнал път. Но ще я забележим в цялостния ѝ искра, когато направи самостоятелните транспортни средства по-добри и по този метод по-практични. По-интелигентните самоуправляващи се коли ще могат да вземат решение сами по какъв начин да постъпят в дадена обстановка, вместо да предават контрола на индивида, или да предизвикват ненужно закъснение, в опитите си да избегнат проблем.

Какво ново ще донесе технологията?

C-V2X ще разгърне цялостния капацитет на технологиите за самоуправление, като добави непознати до в този момент благоприятни условия, споделя Максим Фламент, основен софтуерен шеф на Automovie Association.

C-V2X е резултат от две десетилетия старания по разработки наричани „ Специализирани връзки сред транспортни средства на къси дистанции (DSRC) “, които досега са реализирали единствено частични триумф и реализация. V2X се отнася за обвързваните транспортни средства, които споделят с всичко – доста повече от елементарните транспортни средства (V2V). Комуникацията се реализира непрестанно по същата технология на клетъчните мрежи, които употребяват мобилните телефони.

C-V2X консорциум

5GAA консорциумът, подкрепящ C-V2X имаше единствено осем създатели, когато започва през 2017 година Сега той има 120 членове, споделя Фламент, в това число и съществени играчи, които обгръщат няколко разнообразни промишлености. Големите автомобилни концерни като Audi, BMW, Daimler, Ford Motor, GM, Honda, Hyundai, Nissan, Volkswagen и Volvo, също са членове.

В този консорциум влизат и софтуерните колоси като Intel, Samsung и Qualcomm, компании за автомобилна електроника като Alpine, Continental и Bosch, производители на мрежово съоръжение като Nokia и Ericsson и телекоми като AT&T, T-Mobile, Verizon и Vodafone.

C-V2X все още работи и в сегашните 4G – LTE мрежи. Индустриалният конгломерат 3GPP, който създава стандартите за безжичните връзки, също е част от разработчиците на C-V2X, като разрешава на сегашните самоуправляващи се коли да излъчват съществена информация за данните от шофирането и да получават по този начин през 4G мрежите. Следващата 15-та версия на 3GPP, надгражда стандарта за безжичната връзка към 5G, която се чака да започва и да навлезе за необятна приложимост до края на годината.

Първите нововъведения след стартирането на 5G мрежите ще бъдат опциите за евакуиране на видеоклипове и пътни карти на колите, споделя Уве Пуетшлер, началник на отдела за V2X разработки на Nokia. Разбира се, това ще бъде единствено началото.

Следващата 16-та версия на безжичния информационен стандарт, предстояща доникъде на 2020 г, ще даде опция за по-разширени благоприятни условия на C-V2X, като да вземем за пример да разреши на голям брой коли да споделят по едно и също време за разкриване на най-бързия, комфортен и безвреден маршрут за обещано разстояние, споделя Пуетшлер. За тези цели е нужен огромен мрежов потенциал и високи скорости, които само 5G може да предложи. Също по този начин ще са нужни и ниско времезакъснение (латенция). Версия 16 би трябвало да понижи латенцията от няколко десетки милисекунди до по-малко от 10 милисекунки, добавя ръководителят. Високата скорост на интернет връзката също е нужна и за сливане на данните излъчени от самоуправляващи се коли и камиони, в общ клъстер, които да се обработват от механизми с машинно образование.

5G също има доста по-голям потенциал за по едно и също време свързани устройства от 4G, позволявайки на колите да споделят данни от датчиците, както и за видеорегистратори и радари по пътя. Ако желаете да изпреварите огромен камион, ще имате опция да оцените някои данни, излъчени от датчиците на камиона и по този начин да сте наясно с ситуацията, споделя Пуетшлер.

Колко ще коства?

Мрежовият хардуер, който ще се прибавя в транспортните средства, ще коства сред 200 и 300 щатски $, съобщи анализаторът на IHS Markit Кристиан Ким. Автомобилите с вградено 5G ще могат да одобряват стрийминг на видео, директни OTA актуализации на фърмуера и информация за пътни произшествия. Друго значително преимущество на C-V2X ще е по-бързото транспортиране, само че съгласно DSRC, това е много противоречиво.

Някои водачи на самостоятелни коли ще могат да се възползват от безвъзмезден достъп до мобилните мрежи, който ще се покрива от производителите на колите през първите няколко години. Но въпреки всичко C-V2X не се нуждае от връзка с клетъчна мрежа, ръководена от телеком оператор, колите ще могат и да споделят непосредствено с други транспортни средства със C-V2X в техния периметър.

Директната връзка също е и по-бърза от връзката чрез мрежите на телеком операторите. И това може да пребори казуса, че покритието на 5G мрежите ще се построява постепенно и поетапно, като за огромни страни с разнороден релеф като Германия да вземем за пример, това ще отнеме в действителност доста старания и време.

Предизвикателствата

Разбира се, C-V2X към момента би трябвало да завоюва някои значими позиции. Това са фирмите произвеждащи самостоятелни коли като Waymo, дъщерна компания на Гугъл Alphabet, General Motors – controlled Cruise Automation, производителят на електрически транспортни средства Tesla. Споменатите към момента са скептични към новата технология и не са членове на консорциума 5GAA.

Cruise отхвърли коментар, а Tesla не отговори на искане за коментар. Waymo съобщи, че колите им за проектирани да се движат по пътищата и инфраструктурата такива, каквито са през днешния ден, и че самостоятелните коли не се нуждаят от 5G, само че не дава спомагателен коментар.

Защитниците на C-V2X също би трябвало да убедят регулаторите в надеждността, сигурността и действителните му преимущества, а това развой, който лишава време. През 1999 година държавното управление на Съединени американски щати орязва скъпа част от въздушните честоти в спектъра на честотната лента ог 5.9GHz за DSRC, който е по-ранния стандарт. Привържениците на C-V2X в този момент желаят към една четвърт от този безжичен набор.

През юли европейските регулатори алармираха, че се интересуват и от това по какъв начин се развива C-V2X. Някои китайски градове са дейни поддръжници и в действителност Китай може да бъде първата страна, в която ще забележим коли с C-V2X

Регулаторите попречват DSRC. Toyota, която е безжалостен последовател на DSRC, спря проекта си за внедряване на по-ранната версия на технологията в колите, които ще показа през 2021, защото се нуждае от гарантираност, че спектъра на 5.9 GhZ ще бъде занимателен и възложен за потребление на DSRC, съобщи Нейтън Кокс, представител на компанията.

Chipmaker NXP разпространява DSRC и неговия европейски еквивалент, pWLAN, казвайки, че е по-зрял от C-V2X. Нито Toyota, нито NXP са членове на 5GAA.

Ford е последовател

Ford е измежду фирмите, които ще внедрят C-V2X в колите си, за серията самостоятелни транспортни средства, които компанията ще показа през 2022. Това прави концерна един от най-върлите последователи.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР