Автономните превозни средства определено не могат да сменят лентите за

...
Автономните превозни средства определено не могат да сменят лентите за
Коментари Харесай

Алгоритъм на MIT помага на автономните коли да сменят лентите за движение като хората

Автономните транспортни средства несъмнено не могат да сменят лентите за придвижване, както го вършат хората. В общия случай те разчитат или на релативно статични модели на данни, които мъчно могат да оказват помощ в претрупан трафик, като транспортното средство може да трансформира лентата на придвижване, единствено когато това е безусловно належащо. Затова и Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект (CSAIL) на Масачузетския софтуерен институт (MIT) създава по-добра технология, която да усъвършенства опциите на самостоятелните транспортни средства - логаритъм, който сменя платната за придвижване по сходство на човек, като в същото време съблюдава разпоредбите за пътна сигурност.



Новата техника е трансформация на позната идея за " буферни зони ", която дефинира къде се намират другите участници в придвижването и до каква степен е евентуално транспортното средство без водач да избегне възможен конфликт. По-старите системи авансово изчисляваха тези зони, с цел да спестят време, само че екипът на MIT употребява " математически ефикасен " метод, който основава нови зони в действително време, в случай че продуктивността на изкуствения разсъдък падне под тази на човек зад кормилото. Процесът зависи от скоростта, с която се движи транспортното средство, и даже може да бъде персонализиран въз основа на избрани равнища на експанзия при шофиране, макар че постоянно има " гаранция за сигурност ", която да ви спести неприятни преживявания на пътя.

Това, несъмнено, е просто логаритъм и дълго време може да не донесе нужното решение на този проблем самичък по себе си, само че Toyota и Службата за военноморски проучвания на Съединени американски щати към този момент са подкрепили плана с концепцията, че навлизането на тази технология в действителния свят е единствено въпрос на време. И в действителност тя може да се окаже по-важна, в сравнение с наподобява първоначално. Ако самостоятелните транспортни средства ще съжителстват с хората, ще би трябвало да наблюдават и техните модели на трафик и шофиране, а това несъмнено включва и честата промяна на лентите за придвижване.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР