Автономен електрически камион, който наподобява шлема на щурмовак от Междузвездни

Автономен електрически камион, който наподобява шлема на щурмовак от Междузвездни ...

Автономни електрически камиони започва да извършва доставки в Швеция.


Автономен електрически камион, който наподобява шлема на щурмовак от Междузвездни войни, започна днес да извършва всекидневни товарни превози по обществен път в Швеция, предаде Ройтерс. Още по тематаДо 2050 г. в Лос Анджелис ще има само електромобилиWaymo: При природни катастрофи колите ни ще познават граници

Създателят - шведската стартъп компания Einride и логистичният клиент DB Schenker описват предлаганата услуга като първата по рода си в света.

Главният изпълнителен директор на Einride Робърт Фалк каза, че компанията е провела партньорски разговори с най-големите доставчици, за да увеличи поръчките за производство и доставка. Компанията не изключва бъдещо сътрудничество с големите производители на камиони.

"Разрешението за извършване на дейност по обществен път е много важно събитие ( ...) и е стъпка към комерсиализирането на автономната технология", каза бившият директор на Volvo пред Ройтерс.

В автомобилoстроенето се увеличават съюзите, сключен с цел да се поделят разходите за разработване на електрически и автономни технологии. Ford например обеща да инвестира 500 милиона долара в САЩ в производителя на електрокари Rivian.

Теглото на товарния камион T-Pod на Einride е 26 тона, когато е пълен. Той няма шофьорска кабина, което се очаква да намали експлоатационните разходи за пътни товари с около 60 процента спрямо дизелов камион с шофьор.

/БТА/

Източник: investor.bg