Автомобилното състезание писта София, съвети за безопасно шофиране и Дрифт

Автомобилното състезание писта София, съвети за безопасно шофиране и Дрифт ...

Обучения за безопасно шофиране и уроци по дрифт бележат завръщането на "Писта София".Автомобилното състезание писта "София", съвети за безопасно шофиране и Дрифт академия ще са част от събитията, които ще се проведат тази събота и неделя в столицата, по повод кампания за безопасно шофиране, инициирана от Институт за пътна безопасност, "София Кар Моторспорт", Българска федерация по картинг и Академия "Мирафиори". Заради събитията ще бъде ограничено движението по бул. "Владимир Вазов" и още няколко улици в района, съобщиха организаторите.

Откриването ще бъде в събота от 11 ч. на ул. "Резбарска", като първото обучение ще започне още в 10 ч.

Целта на организаторите е да представят начини и съвети за безопасно шофиране и така да се намалят жертвите на пътя. По този повод днес председателят на Института за пътна безопасност Богдан Милчев даде началото на програмата "Мисия нула". "Това е една иновативна програма, която отказва да приеме смъртните случаи", каза той по време на пресконференция днес.

Какво ще включва програмата

Обучения за безопасно шофиране на ул. "Резбарска" ще се провеждат и в двата дни от 10 до 18.30 ч. Междувременно любителите на моторните спортове ще могат да гледат или участват в рали шампионата Писта "София", който ще се състои за първи път от десет години.

Картата на трасето за рали състезанието писта "София"
© Институт за пътна безопасност

Картата на трасето за рали състезанието писта "София"

"Възраждаме нещо, което всички ентусиасти на моторни спортове жадуват и за щастие с много добра социална отговорност, свързана с пътната безопасност. На Писта "София" ще направим доста мащабни обучения абсолютно безплатно", каза създателят на Академия "Мирафиори" Явор Алексов.

Тези, които искат да се състезават могат все още да го направят, като попълнят заявление за участие. До този момент за Писта "София" са се записали 65 души, а в серия "Макси", в която са най-високия клас автомобили, участие са заявили 14 състезатели.

Дрифтът е другото нещо, на което професионалистите на Академия "Мирафиори" ще обучават желаещите да се включат - "Искаме да представим дрифта като нещо наистина сериозно, защото той е спорт с много точна дисциплина. Идеята е да насочим хората да практикуват тези неща на писта и на места, който са отредени за това, а не по улиците", допълни Алексов.

В програмата са включени и събития за деца, като най-мащабното от тях е Националният шампионат за безопасно шофиране, в който могат да се включат деца и младежи от 6 до 18 годишна възраст. Най-малките ще карат картинг коли, а по-големите ще управляват автомобил в осигурена зона, само с присъствието на сертифициран инструктор.

Промени на движението

От 9 ч. на 16 август до 16 ч. на 18 август ще бъде затворена за движение:
- ул. "Резбарска", в отсечката между ул. "Васил Кънчев" и бул. "Владимир Вазов".
- ул. "Витиня" между бул. "Владимир Вазов" и улицата от северната страна на бул. "Владимир Вазов" свързваща ул. "Бесарабия" и ул. "Витиня".

От 12 часа до 19 часа на 17 август и от 09 до 16 часа на 18 август се забранява влизането на коли по:
- бул. "Владимир Вазов" между ул. "Левски Вековен" и ул. "Поп Груйо";
- ул. "549" между бул. "Владимир Вазов" и ул. "Резбарска";
- ул. "Бесарабия" и бул. "Владимир Вазов";
- улицата от северната страна на бул. "Владимир Вазов" свързваща ул. "Бесарабия" и ул. "Витиня".

Промени в градския транспорт

От 9 часа на 16 август до 16 часа на 18 август се променят маршрутите на автобус 100. От 12 часа на 17 август до 16 часа на 18 агуст се променят маршрутите на автобус 78 и на тролейбус 1.

Източник: dnevnik.bg