Aвтомобилният сектор в България продължава да расте с устойчиви темпове,

...
Aвтомобилният сектор в България продължава да расте с устойчиви темпове,
Коментари Харесай

Автомобилният сектор в България произвежда продукция за близо €1 млрд.

Aвтомобилният бранш в България продължава да пораства с устойчиви темпове, като на годишна база създава продукция за към 1 милиарда евро, а брутната му добавена стойност е повишена 4 пъти пред последните 10 години. Това заяви заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на откриването на нов Учебен център по диагностика на електрически и стандартни коли в Професионална гимназия по превоз и енергетика " Хенри Форд " – София.

" Това е един от най-атрактивните високотехнологични браншове, които притеглят съществени задгранични вложения и в него ще пораства потребността от повече, добре готови фрагменти ", добави Александър Манолев. По думите му това се осъзнава от частния бранш и сходни планове са доказателство, че когато институциите, бизнеса и образованието обединят старания, положителните резултати не закъсняват. " Без съвременно обучение и здрава връзка сред учебните заведения и работодателите, е невероятно да имаме резистентен растеж на стопанската система ни ", акцентира икономическият заместник-министър и заяви, че към този момент е създаден пример на трудов контракт сред възпитаник и шеф като една от стъпките за поощряване на дуалното образование. Той пожела и на учениците на професионалната гимназия да изберат да се осъществят в едно от десетките предприятия в автомобилния бранш, които развиват активност в страната и изрази вяра, че няма да е надалеч времето в България да проработи и първия цех за произвеждане на цели коли.

В страната ни все още има един цех за асемблиране на коли и към 120 предприятия за произвеждане на автомобилни съставни елементи като поддоставчици на водещи компании в автомобилостроенето. Те основават претовареност на 23.4 хиляди души. Характерно за бранша е неговата експортна ориентировка, като водещи пазари на автомобилния отрасъл са Германия, Турция, Румъния, Франция и др.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР