Автомобилните работници може да стачкуват до дни. Ето какво трябва да знаете.

...
Часовникът тиктака за големите три автомобилни производители в Детройт да
Коментари Харесай

Часовникът тиктака за големите три автомобилни производители в Детройт да подпишат нов трудов договор и да избегнат спиране на работа, което може да струва на икономиката на САЩ милиарди долари.

Ford, General Motors и Stellantis (бивш Fiat Chrysler) имат време до 11:59 в четвъртък да постигнат споразумение или да се изправят пред потенциална стачка на повече от 140 000 членове на профсъюза United Auto Workers. Трудовите преговори идват, когато производителите на автомобили инвестират милиарди долари в производството на електрически и хибридни превозни средства, жизненоважен пазар за компаниите.

Ако и двете страни не успеят да постигнат сделка през следващите два дни, това може да отбележи първата стачка на UAW, откакто автомобилните работници напуснаха GM през 2019 г. и кулминира в най-голямата стачка на активни служители в страната от 25 години насам.

каза пред репортери в Детройт миналата седмица. "Нашите работници заслужават своя дял от капитала в това и не го получават."

Въпреки че рязкото увеличение на заплатите би било от полза за работниците, някои експерти смятат, че може да доведе до по-високи цени на електрическите превозни средства.

„Големият проблем за GM и Ford, както и инвеститорите е, ако някъде близо до 40% увеличение на заплатите бъде одобрено", казаха анализатори от Wedbush Securities в доклад тази седмица. „Това ще бъде сериозен насрещен вятър на фронта на разходите и в крайна сметка по някакъв начин ще бъде прехвърлен на потребителите и чрез цените на EV ."

Освен заплащането, синдикатът също иска ръководството да ограничи използването на временни работници и да наложи принудителен извънреден труд. Членовете на UAW казаха, че търсят повече отпуск, включително четиридневна работна седмица, и искат допълнителна защита на работните места, включително правото на стачка заради затваряне на заводи.

Какво предлагат автомобилните производители 

Засега последните предложения на автомобилните производители включват много по-скромно увеличение на заплатите. Stellantis предложи 14,5% увеличение на заплащането за четири години. Ford и GM са предложили приблизително 10% повишения за своите служители за четири години. Лидерите на UAW нарекоха предложенията несправедливи и разочароващи.

UAW и автомобилните производители продължиха преговорите си във вторник, но засега страните остават далеч една от друга относно заплатите и условията на труд в заводите за електромобили, каза Бенджамин Солсбъри, анализатор в Height Securities.

„Въпреки че продължаващата размяна на насрещни предложения между профсъюза и автомобилните производители показва напредък, това не елиминира риска от стачка“, каза Солсбъри във вторник в бележка за инвеститорите.

Фейн каза пред CNN в понеделник, че преговорите напредват, но и двете страни са разделени по отношение на надбавките за издръжка и сигурността на работата.

„Нашите членове са изоставени не само с прехода към EV, но и само с продуктовото позициониране, пенсионната сигурност“, каза той. „Има много проблеми, свързани с това.“

Как една стачка може да повлияе на купувачите на автомобили

Средно новото превозно средство в САЩ струва $48 451, според данни от август от Kelley Blue Book . Стачка на UAW, която продължава две седмици, може да повиши цените на новите автомобили с 2%, каза пред Ройтерс автомобилната консултантска фирма J.D. Power.

Това е така, защото напускането на работници би задушило производството на нови модели на Ford, GM и Stellantis. С внезапна несигурност кога новите коли ще пристигнат на партидите им, дилърите на автомобили вероятно ще повишат цената на стикерите за съществуващия си инвентар.

Производството на автомобили в Голямата тройка може да спадне със 150 000 автомобила на седмица в Северна Америка, и цените ще се покачат скоро след това, каза Гарет Нелсън, автомобилен анализатор в CFRA Research.

Спорните преговори на UAW с производителите на автомобили в Детройт идват, когато голяма част от синдикализирани работници в редица индустрии настоява за по-добро заплащане и условията на труд.

Музейни работници в Чикаго, полицаи в Лос Анджелис, хиляди пилоти на American Airlines, преподаватели в колежи в Ню Джърси и Оукланд, калифорнийските болнични работници, всички са видели увеличения на заплатите. Шофьорите на UPS през август одобриха петгодишен договор, който довежда средното им годишно заплащане до $170 000.

„С неотдавнашното сключване на профсъюзното споразумение на UPS това оказва по-голям натиск върху ръководството на UAW да постигне голяма победа,“ казаха анализаторите на Wedbush.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР