Автомобилните пилоти не трябва да използват предоставената им платформа от

...
Автомобилните пилоти не трябва да използват предоставената им платформа от
Коментари Харесай

FIA запуши устите на пилотите от F1

Автомобилните водачи не би трябвало да употребяват предоставената им платформа от интернационалната федерация (FIA) за персонални цели или послания. Това разгласи президентът на организацията Мохамед бен Сулайем при визитата си в Саудитска Арабия, където сега се организира рали " Дакар ".

Той в действителност разяснява въведеното в края на 2022 година ново правило, съгласно което всички участници в надпревари под егидата на FIA би трябвало да имат документално позволение от федерацията, с цел да насочат послания по " политическа, религиозна и лична тема ".

" FIA желае да гради мостове, само че спортът би трябвало да бъде употребен единствено като средство за реализиране на мир. Не желаеме FIA да бъде употребена като платформа за отправяне на лични послания - заяви 61-годишният арабин от ОАЕ. - Какво вършат водачите най-добре? Състезават се. Те изкарват пари от това шоу, в което те са звездите. Никой не ги стопира, само че има и други платформи за отправяне на персонални послания. Те са добре пристигнали да споделят желанията си с FIA и да минат през процеса на утвърждение [за отправяне на послания]. "

Бен Сулайем изрично отхвърли изказванията, че по този метод

 

FIA иска да запуши устите на водачите.

 

Според него федерацията просто желае да " почисти и усъвършенства " спорта.  " И аз имам лични възгледи, само че това не значи, че ще употребявам FIA като платформа, с цел да ги популяризирам. FIA трябва да бъде неутрална. Ако правилото бъде нарушено, ще получиш това, което получаваш и за превишена скорост в питлейна ", аргументира се арабинът.

Не е загадка, че новото предписание се отнася най-вече до водачите от Формула 1. Представители на най-комерсиалния моторен спорт най-често прибягват до отправяне на послания, като най-активни са някогашните първенци Люис Хамилтън (Вбр) и Себастиан Фетел (Гер).

Новият член 12.2.1.n на Международния състезателен кодекс гласи, че автомобилните състезатели ще се смятат за извършители, в случай че създадат " общо изявление и проява на политически, религиозни и персонални изказвания и мнения, изключително в нарушаване на общия принцип за индиферентност, насърчаван от FIA, съгласно нейния правилник, в случай че това не е авансово утвърдено документално от FIA (за интернационалните състезания) или съответната национална федерация (за национални състезания) ".

А до смяната на кодекса се стигна след

 

ред демонстрации на някои от най-известните водачи от F1

 

през последните три сезона.

Най-големият скандал породи след надпреварата за Гран при на Тоскана на 13 септември 2020 година на пистата " Муджело " в Италия. Люис Хамилтън, който от години приказва обществено в отбрана на човешките права и против дискриминирането, облече за награждаването си като победител тениска с надпис " Арестувайте ченгетата, които убиха Бриона Тейлър ", а на гърба имаше фотография на Бриона и апел: " Изречете името ѝ ".

Тейлър бе чернокожа медсестра от Луисвил, Кентъки, убита в дома си от служители на реда, пристигнали да арестуват нейния другар.

Тази постъпка на Хамилтън провокира незабавна реакция на FIA, която издаде спомагателна възбрана за сходни дейности и тя влезе в действие още от идната Гран при - на Русия, извършена на 27 септември. На водачите бе разпоредено да носят наложително своите спортни гащеризони и на награждаването, и за интервютата след финала. И това условие бе вписано в спортните правила на F1.

Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР