Автомобилните пилоти често са описвани като луди глави и хора,

...
Автомобилните пилоти често са описвани като луди глави и хора,
Коментари Харесай

Георги Дончев – пилотът джентълмен, който се бори за титлата в Porsche Sports Cup

Автомобилните водачи постоянно са описвани като луди глави и хора, които непрекъснато търсят адреналина. Част от тях обаче се считат за затворени видове, които не са себе си, когато са надалеч от колите си. Вглъбени в пътя си (буквално и преносно), те преследват своите цели с чудесно обмислен риск.

В тази характерност попада и българският водач Георги Дончев, състезаващ се в Porsche Sports Cup. На пистата се бори за всеки сантиметър при скорости от над 250 км/ч. На улицата обаче твърди, че кара постепенно и съблюдава всички ограничавания.

Дончев взе участие в влиятелните съревнования в Германия Porsche Sports Cup и е измежду огромните любимци за купата в своя клас 5d-991 GT3 Cup на Endurance сериите. В последния спортен уикенд на известната писта " Хокенхайм " взе първо и трето място, които го изкачиха трети в общото класиране.

" Сериите на " Порше " са няколко типа – най-престижната е Суперкъп, която е поддържаща на Формула 1 и надпреварите са в същите уикенди, на същите писти, по-късно е Карера къп, която се организира в доста страни, а нашият шампионат е третият. Това не значи, че равнището е по-ниско, само че се влиза по-лесно ", изяснява Дончев пред " Дневник ".

Страст на колела

" Откакто се помня, приказвам единствено за коли, само че действително започнах да се занимавам с този спорт в Щатите – там учихме с брат ми. Той ме заведе на писта, качи ме на спортно " Порше " и по този начин стартира всичко. Карах си любителски. По-късно аз продължих, а брат ми се отхвърли ", споделя Дончев.

Той стартира със спортните коли на 22 години. Възраст, на която водачите обичайно към този момент са натрупали 4-5-годишен опит на високо равнище. " Влязох около сътрудници и другари, с които сме били дружно по разнообразни събития. Отидох на едно съревнование и толкоз се възпламених, че незабавно се записах за идващото. Не стана, тъй като колата се счупи, само че след това я продадох, взех спортна и оттогава съм на пистата. Ако броим и 2014 година, когато участвах в един старт, към този момент три сезона съм в сериите на " Порше ".



Между блясъка и действителността

Според Дончев автомобилният спорт не е този блестящ облик, за който се показва, а по-скоро е чиста страст за въвлечените в него. " Блясъкът идва от хубавите коли, само че не е това, което хората си мислят. Дори може да се каже, че водачите, когато са отвън колите, са доста елементарни и скромни хора – в всекидневието карат естествени коли, спят в евтини хотели, даже са малко свити. Някои ги беше боязън от мен първоначално, тъй като съм по-едър ", споделя Дончев.

Щрих в тази картина е фактът, че водачът е наследник на предприемача Сашо Дончев. Състезателят дава ясно да се разбере, че се стреми да разграничава двете неща и да бъде независим в постигането на задачите си в спорта. " Това в никакъв случай не съм го коментирал и по тази причина не го разгласявам. Не мога да кажа дали оказва помощ, в случай, че не приказвам за това. Предпочитам и да не се вършат асоциации, че татко ми е обществена персона, а аз съм водач ", изяснява той.

И продължава тематиката с провокациите пред присъединяване си в конкуренция като Porsche Sports Cup. " Състезавам се с персонални средства, само че се надявам след време да намеря и спонсори. Разходите са огромни, тъй като да вземем за пример единствено един чифт гуми е 1000 евро. В моторния спорт всичко, което не е Формула 1, не носи толкоз пари ".

Състезанията от класа на Дончев са доста конкурентни, като на старт застават най-малко 17 автомобила. Всяка кола има двама водачи – един експерт и един така наречен " благородник " (той не получава пари от притежателя, а взе участие посредством спонсори или персонални средства) - като българина.


Една от задачите на Дончев е да взе участие в 24-часово съревнование

Всеки участник обаче има лиценз от ФИА. Състезанията са две по 50 минути, като наложително има прекъсване в бокса. " Смяната на водачите е най-важният стадий от едно съревнование, тъй като включва доста обмисляне. Има избран прозорец, в който би трябвало да се сменим, само че и да не губим време ", споделя Дончев.

Негов съотборник в тима на SCHUTZ Motorsport (Overdrive Racing) е един от най-обещаващите немски водачи – Марвин Дийнст. Германецът е първенец във Формула 4, а през предишния уикнед взе участие в " 24-те часа на Льо Ман " и приключи на шесто място в класа за частни водачи GTE Am.

Надпреварите Porsche Sports Cup се организират на едни от най-популярните писти в Европа. Дончев и сътрудниците му карат на " Нюрбургринг ", " Спа " и " Ред Бул кръг ", които одобряват и Формула 1, " Ошерслебен ", и два пъти на " Хокенхайм ".

Чиста конкуренция с " мудни " коли

Въпреки че взе участие в автомобилна конкуренция на писта, Дончев не може да прави никакви усъвършенствания по колата си. " Нямаме никакъв тунинг, всичко по колите е основано от " Порше " до последния болт. Колите ни са идентични и се ревизират преди и след всяко съревнование. Не се записват въобще, нямат даже ваучър и не се карат по пътищата ".

Състезателното " Порше " на водача даже не може да развие оптималната скорост, като някои от серийните коли, които се движат по улиците.



" Нашите коли не развиват толкоз висока оптималната скорост. Дори стрийт разновидността на моя автомобил подвига повече, в сравнение с аз на писта. Ние обаче гоним висока междинна скорост и по-бързо стигане до оптималната скорост. Най-високата скорост при нас е на " Хокенхайм " - може би 260-262 км/ч, само че не на всяка писта се развиват такива скорости ".

В тази конюнктура основен фактор е представянето на водачите. Според Дончев качиш ли се в автомобила, забравяш за заплахите, които те дебнат на пистата, без значение че се движиш с повече от 200 км/ч. " Най-нервно е преди старт, тогава даже когато ме заговарят, не ми е прелестно. Аз не мисля за нищо, просто се съсредоточвам. Около 15-20 минути преди старт съм в колата, безусловно самичък ".

В конкуренциите, в които българинът се състезава, разпоредбите за сигурност са на най-високо равнище. Задължително водачите са връзвани с шест точкови колани, употребяват системата " Ханс ", която пази от строшаване на врата и наложително носят негоримо облекло.

" Преди две години катастрофирах съществено на " Ред Бул кръг ", имах проблеми цялостен уикенд и стартирах откъм гърба. Бях решен, че ще ги смачкам, тъй като първото съревнование беше неприятно. Случи се по този начин, че настигнах един водач на правата, той без причина натисна внезапно спирачките и с цел да не го ударя, се забих в стената. Нямах травми, само че колата беше разрушена ".

По думите на българина страстите в автомобилния спорт пречат и превъзбудата би трябвало да бъде следена. " Не утвърждавам прекомерно нападателните водачи, тези които непременно ще минат. Хората може и да не имат вяра, само че не е толкоз мъчно да си спокоен, когато караш с 250 км/ч или повече ".

Въпреки ограниченията за сигурност водачът счита, че всичките му родственици се тормозят за него и към този момент по-рядко вървят на пистата. " Моите близки са ми почитатели, гледат ме, само че в този момент по-рядко. Трудно е да схванат, че няма толкоз заплаха за мен на пистата. Жена ми предишния сезон идваше на всички надпревари - тя е запалена, дори помагаше да се чисти чакъла от колите. След като се ударих, стартира да идва по-рядко ", споделя Дончев.


Българският водач се стреми да се развива и да доближава по-високи равнища

Следващата огромна цел - 24

Амбициите на Дончев надвишават фирмените надпревари на " Порше ". Следващата цел е влизане в по-горния клас Карера къп, където конкуренцията е още по-голяма. Желаното от него развиване обаче е скок към надпреварите GT3, където вземат участие всевъзможни производители.

" Искам да вземам участие и в 24-часово съревнование. Миналата година имах покана за такава конкуренция в Дубай, само че не можах да събера пари. Стана по този начин обаче, че тимът, който ме предложения, след това завоюва. Има и доста други надпревари – " 24-те часа на Нюбургринг ", да вземем за пример ".

Българинът е насочен в пътя си и " продължава, тъй като обича високите скорости и моторспорта ". " Виждам, че мога да се усъвършенствам и го върша. Ако стигнеш до равнище и не си най-бързия, само че не можеш да мръднеш, смисъл няма ", добавя Дончев.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Авто-мото (1460)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР