Автомобилите, които са засечени без винетки, няма да може да

...
Автомобилите, които са засечени без винетки, няма да може да
Коментари Харесай

Хванат ли те без винетка - първо плащаш, после минаваш ГКПП

Автомобилите, които са засечени без винетки, няма да може да напущат страната или да минават на годишен механически обзор. Това плануват промени в Закона за придвижване по пътищата, препоръчани от депутати от ГЕРБ, които ще бъдат гласувани през днешния ден. За това ще следи и Агенция " Митници " на пропускателните пунктове. Както към този момент е известно, планувано е винетките да бъдат електронни, а не със стикери, както сега, и ще може да се закупуват от специфични центрове, прецизира dir.bg.

Глобата за автомобил без винетка ще бъде 300 лв.. Шофьорите обаче към този момент ще имат опцията да заплатят наложената им глоба още при констатиране на нарушаването, в брой или с карта. Водачите обаче няма да бъдат допускани и до механически обзор, в случай че не са платили винетна такса. Измененията целят по-ефективно събиране на таксите и надграждане на сегашния режим, изясни преди два дни депутатът Станислав Иванов. По думите му е планувано, в случай че измененията бъдат признати, те да стартират да действат още от следващата година.

" За водачите няма нищо да се промени, просто затягаме малко контрола във връзка с събирането на пътните такси, преди да изоставен границата. Това е нещо извънредно значимо, което би трябвало да знаят всички ползватели на пътната мрежа в България. А точно - в случай че имат неизплатени такси към АПИ, тези такси ще им се наложи да ги платят. Когато една кола отиде на гранично контролно-пропускателния пункт, там ще се ревизира дали има такива отговорности. Ако има такива отговорности, тези отговорности ще му бъдат взети. Има право и да апелира, в случай че желае, само че няма да може да напусне страната. Това е нещо извънредно значимо, което се вкарва за първи в нашата страна, тъй като досега електронните фишове на КАТ се апелират или не се заплащат и камионите, или колите могат да изоставен страната. Това нещо към този момент няма да е допустимо, с помощта на тази система, която се вкарва. Ще има много съществени промени в Агенция " Митници ", Гранична полиция, КАТ, Изпълнителната организация. Но те целят да се събират таксите от длъжниците ", изясни Иванов.

" Когато водач реши да минава граница и да напусне страната, тогава ще се направи тази инспекция. Дори имаме концепция, в началото, когато стартира тази система да работи, да се прави тази инспекция малко преди самото граничния пункт, с цел да може да се знае кой е безупречен и кой не е. И тези, които не са, да могат да отидат и да си заплатят таксата, а не да се натрупат колони коли на границата ", посочи депутатът.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР