Автомобил, с който можеш да изведеш семейството извън града за уикенда

...
Автомобил, с който можеш да изведеш
семейството извън града за уикенда
Коментари Харесай

Peugeot 308 GTi: Автомобил за душата

Автомобил, с който можеш да изведеш семейството отвън града за уикенда или автомобил, с който да отскочиш до пистата и да се изкефиш оптимално. Автомобил, който харчи умерено или автомобил, който върви в действителност доста. Автомобил, закупен според разсъдъка или автомобил, закупен по импулс. Всичко това, а и още доста, е новото Peugeot 308 GTi и то не тъй като моделът е кола на контрастите, а тъй като събира границите сред тях толкоз близко, че те се приближават дотам, че се преливат един в различен.

Peugeot 308 GTi е автомобил, който всеки обичаш и търсещ повишението на адреналина трябва да изпита- дали зад кормилото или просто като пасажер. Това е кола за душата, която е в положение да задоволи “глада ” за динамичност на пътя за седмици напред само за 5-6 километра шофиране, само че и подобен, който може да те пристрасти към себе си и чисто и просто да се превърнеш в негов “роб ”, търсейки компанията му във всеки удобен миг. Отново контрастност и отново събран в един автомобил.

За сполучливото съчетание на всички тези първосигнално несъчетаеми параметри при 308 GTi, съществена роля играе отличната база, която предлага общоприетата версия на модела 308. Сериозно освежен в средата на миналата година, той дебютира с по-възмъжал и динамичен дизайн, и увеличено съоръжение, само че с все така впечатляващото си пътно държание, интегрираната бордова система PEUGEOT i-Cockpit, подобрени мултимедийни благоприятни условия, комфорт и функционалност.

При новата версия на Peugeot 308 GTi, дизайнерите и инженерите на френската марка, включително и тези на състезателното й поделение Peugeot Sport, обаче вършат няколко допълнителни крачки напред, а крайният резултат е наистина впечатляващ. Спортно окачване, което приближава автомобила към пътя с малко над сантиметър, неповторими предна и задна ризница, внушителни и интегрирани дифузьора на задната ризница двойка накрайници на изпускателната система, елегантни 19-цолови джанти с гуми Michelin Pilot Super Sport, диференциал с ограничено приплъзване Torsen, спортни, само че и ергономични спортни седалки, 380-милиметрови предни спирачни дискове, които правят феноменална работа… Всичко това, а и още, е част от стандартната екипировка на 308 GTi.



Честно казано, без проблем бих заменил почти всички от горните детайли, стига ситуацията под предния похлупак да остане непроменена, тъй като точно там се крие и истинската хубост на 308 GTi.

По време на двудневния тест на автомобила, няколко индивида ме питаха какъв е моторът на колата. След изричането на “Ми 1.6 е ”, последваха няколко снизходителни усмивки, които обаче внезапно се трансформираха в изражение “Ооо ”, когато продължих с “турбо, с 270 коня ”. Рязка смяна в изражението имаше и в лицето и общото поведение на един от пасажерите, които изразиха предпочитание да се повозят с мен. Усихнатото и приповдигнато лъчение се пречупи още преди превключването от втора на трета, а на четвърта човекът вече се беше “заварил ” към колата с всяка една от допирните си точки към нея.

Сериозна роля за реализирането на горната преживелица има режимът на работа Sport на Peygeot 308 GTi, който се задейства ръчно чрез бутон от междинната подпора зад скоростния лост. При задействането му, първото което прави усещане е превключването на подсветката на инструментите на предното табло в червен цвят, както и цялостната смяна на звука на двигателя на автомобила, който се подава към интериора. Той става по-басов и е интересна нотка в цялостното преживяване. Другата и по-важна смяна, която настъпва при активиране на режим Sport е преминаването на колата осезаемо в спортен режим, с по-твърдо и директно управление, и усъвършенстван режим на работа на електронния блок на мотора.

Peugeot 308 GTi върви доста. Наистина доста. Но и тук има една доста забавна контрастна особеност. Благодарение на спортното окачване и динамичния мотор, в комбинация със спортните седалки, изключително комфортният и стилен волан, късият ход на скоростния лост на шестстепенната ръчна предавателна кутия, в първия миг нещата в автомобила наподобява, че се случват по този начин, сякаш караш доста по-бързо в сравнение с е в действителност. Осъзнавайки това, разбираш, че колата ти дава сериозен аванс за палуване, който може да бъде експлоатиран уместно както на прав участък, по този начин и изпълнен с бързи завои път. И в двата случая 308 GTi вдъхва сериозна увереност, като стъпва и следва пътя сигурно, а противоположната връзка през кормилото е отличен знак за последващо действие от страна на лидера.

На фона на всичкото това ходене и цялостно наслаждение от ръководството на Peugeot 308 GTi наподобява като че ли несвоевременно да коментираме разход на гориво… Но все пак ще го създадем, тъй като и тук имаме контраст. При каране на автомобила на магистрала съгласно българските закони, спортният хечбек демонстрира възможност за изминаването на 100 километра единствено с 6.6 литра на 100 километра (контролна отсчека 66 километра, средна скорост 124 км/ч). При смесен режим на управление, включително към 20% в режим “дръж ми бирата и гледай какво прави кола ” потреблението на гориво доближи 8 литра на 100 километра.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР