Автоматизираното производство на прясно приготвена храна е съвсем реалистично, а

...
Автоматизираното производство на прясно приготвена храна е съвсем реалистично, а
Коментари Харесай

Кой работи по-добре: човекът или роботът

Автоматизираното произвеждане на прясно приготвена храна е напълно реалистично, а и доста дейно – то може да компенсира „ слабото място ” на хората в ресторанта, а точно – темпото

Платформата на Picnic може да прави 300 пици на час – от тези, 30-сантиметровите (снимка: Picnic)

„ Роботите ще изместят хората! Не – хората са незаменими, роботите не могат да ги изместят! ”. Споровете за работните места на хората в ерата на роботите се вихрят с цялостна мощ. Тази седмица една пицария сподели кое е правилно.

След три години тихичка работа по роботизирана хранителна система, новостартиралата компания Picnic от Сиатъл излезе от „ стелт ” режима си и показа система, която прави пици!

Picnic – известна по-рано като Otto Robotics и Vivid Robotics – е най-новият участник в кохортата от дребни компании и индустриални колоси, които се пробват да намерят способи за автоматизиране на кухнята в изискванията на изтънели маржове, гневна конкуренция и дефицит на работна ръка.

Роботът, основан от компанията, е незабравим. Той е дребен, напълно стилен – побира се елементарно във всяка кухня, споделя geekwire. Върху блата за пицата той умело подрежда ред доматен сос, ред кашкавал, ред колбас…

Платформата на Picnic може да прави 300 пици на час – от тези, 30-сантиметровите. Това е много бързо. Бройката действително значи малко над 10 секунди за пица. Подобна скорост е потребна тук-там, където по време на пиковите часове, да вземем за пример на обяд, влизат доста клиенти, надлежно има огромен брой поръчки.

Естествено, машини за пица има от години, това не е огромна оригиналност. Но роботът на Picnic се разграничава в няколко аспекта. Първо, задоволително дребен е, с цел да се побере в множеството кухни на заведенията за хранене. Второ, рецептите могат елементарно да се трансформират, с цел да дават отговор на капризите на локалните клиенти. Трето и доста значимо – съставките са свежи.

Роботът не измества индивида – тайната на положителната храна остава в ръцете на живия човек, а роботът единствено облекчава рутинната работа (снимка: Picnic)

Но има и друга, още по-важна детайлност. Тя избавя пиците на Picnic от съществуването на оня усет, за които споделяме, че „ като че ли робот ги е направил ”. Като за начало, приготвянето на тестото, приготвянето на сосовете и печенето – същинското изкуство на пицата – са оставени в способните, ловки ръце на хората.

Сега си го представете: влиза поръчката за пица и се подрежда на цифрова „ опашка ” в платформата. Мятате тестото, машината стартира да прави блата незабавно откакто тестото бъде подадено. Роботът има система за цифрово зрение, която му разрешава да прави корекции, в случай че блатът е леко преместен от центъра. След като добави значимите съставки, пицата е подготвена за фурната.

Освен това роботът е обвързван към интернет и изпраща данни назад до компанията, с цел да може системата да се учи от грешките си.

Роботизираните готвачи към момента са обект на много разногласия и възражения, само че системата на Picnic не е единствена. Има и други компании, които основават роботи за изработката на пица, а някои от фирмите в този отрасъл – да вземем за пример Domino’s – автоматизират и други свои процеси като доставката на пица – те от много време разнасят своите колета с дребни безпилотни колички.

Други компании, които създават ресторантско съоръжение, също създават роботи за автоматизирано правене на пица.

Поръчките за пица се подрежда на цифрова „ опашка ” в платформата (снимка: Picnic)

Това, което машината на Picnic демонстрира, е значително. От една страна, автоматизираното произвеждане на прясно приготвена храна е напълно реалистично, постижимо и комфортно, а и доста дейно – то може да компенсира „ слабото място ” на хората в ресторанта, а точно – темпото.

От друга страна обаче, роботът не измества индивида – тайната на положителната храна остава в ръцете на живия човек. Роботът единствено облекчава рутинната работа – онази досадната, повторяемата, уморителната, отегчителната.

„ Picnic може да помогне на съществуващите ни чиновници да работят по-ефективно, като им разреши да удвоят или утроят обслужването на клиентите си, без това да се отразява отрицателно на работния развой ”, споделя съоснователят на компанията за пици Zaucer – Аарон Робъртс. „ Нашите чиновници считат, че това ще им помогне да се оправят по-добре с работата ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР