Автоматизацията изправя пазара на труда пред мащабна криза Преквалификацията може

...
Автоматизацията изправя пазара на труда пред мащабна криза Преквалификацията може
Коментари Харесай

Роботите ще изядат хляба на 400 до 800 млн работещи

Автоматизацията изправя пазара на труда пред огромна рецесия

Преквалификацията може да избави милиони хора по света от безработицата, пред която неизбежно ще бъде изправено световното общество с роботизирането на огромна част от специалностите, твърди нов отчет на Световния стопански конгрес, оповестен тази седмица, написа TechNews.bg.
Навременната преквалификация може даже да помогне на хората да усилят приходите си. При всички положения множеството от тях ще би трябвало да се насочат към напълно ново занятие. " Светът е изправен пред рецесия на преквалификацията ”, написа в отчета, чието заглавие приказва за цяла гражданска война.

400- до 800 милиона души по света ще останат без работа до 2030 година вследствие на автоматизацията на работните процеси. Прогнозата е на мозъчния концерн McKinsey Global Institute. Това не е изненадващо: всички сме наясно, че технологиите трансформират света, в който живеем, и в частност доста от типовете работа, които познаваме.
Най-застрашени, съгласно MGI, са специалностите, свързани с рутина. Застрашени от изгубване са дейностите на хора, които сглобяват артикули на поточна линия, секретари, касиери, водачи на камиони, радио и ТВ водещи, чиновници във вериги за бързо хранене, програмисти.

Интересен акцент в прогнозата е това, че богатите народи към 2030 година ще имат 25% дял на автоматизираните специалности, до момента в който при по-бедните страни едвам към 9% от работните места ще бъдат завладяни от роботи. Така е, тъй като в тези страни няма задоволително запаси, с цел да се влага в автоматизация.
В обществен аспект това значи, че междинната класа в по-бедните страни ще продължи да живее добре много по-дълго, в сравнение с в развитите страни, отбелязва известното издание " The Wired ”.

Много нови работни позиции ще бъдат основани за хората, които биват измествани от роботите, планува още мозъчният растеж. Парите за тези нови позиции ще дойдат от усъвършенстваната работливост. Реинвестициите ще се насочат към нови типове промишлености.

Проблем остава това, че въпросните нови позиции е доста евентуално да изискват от хората да са " техничари ” – даже повече, в сравнение с са " техничарски ” множеството работни позиции сега. Това значи, че преквалификацията ще е от сериозно значение в идните години.

Без образование в нови специалности 16% от засегнатите служащи няма да имат никакви вероятности за работа в скоро време, съгласно Световния стопански конгрес. Други 25 % ще разполагат с незабележим избор за пренасочване: едвам 1-3 варианти за промяна на работата.

От своя страна, преквалификацията носи много благоприятни условия за повишение на заплатите и обществената подвижност. Средностатистическият служащ в Съединени американски щати, да вземем за пример, ще може да разчита на 48 разнообразни благоприятни условия за смяна на работата – много богат избор. Това включва и 24 позиции, които могат даже да му обезпечат по-висока заплата.

При двегодишно образование, съгласно СИФ, 95% от служащите, които са в риск, ще могат да си намерят нова работа, със приблизително нарастване на заплатите от 15 000 $. Това обаче допуска 70% от работещите хора със заменена специалност да се заловят с " напълно нова кариера ”.

В идеалния случай образованието би трябвало да се съчетае с стратегии, които обезпечават поддръжка както за намирането на нова позиция, по този начин и финансова помощ, с цел да смекчат негативите от прехода, заключава отчетът.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР