Автомати Калашников, пистолети и огромно количество боеприпаси и барут са

...
Автомати Калашников, пистолети и огромно количество боеприпаси и барут са
Коментари Харесай

Серия арести заради незаконни арсенали

Автомати " Калашников ", револвери и голямо количество муниции и барут са били открити при спецакция на ГДБОП в столицата. Арсеналът с рекордни размери е бил открит в гараж покрай парк " Гео Милев ". Ползвателят е в ареста.

Междувременно, в казанлъшкото село Хаджидимитрово и в Габарево минимум петима бяха арестувани поради друга огромна противозаконна оръжейна пратка и направа на подправени документи.

Според антимафиотите единственото допустимо предопределение на оръжията е тероризъм.

Стар познайник на полицията е притежателят на противозаконния оръжеен склад в под земята гараж в столицата. Ивайло Попов беше наказан на първа инстанция на 3 година затвор, откакто пред 2016 година беше спряна контрабандна пратка с 50 картечни револвера " Узи ". Този път обаче ударът на антимафиотите е още по-впечатляващ – 65 автомата " Калашников ", 37 " Скорпион ", 43 револвера, 2 сандъка със запалки за гранати, 487 дула, 2 пушки помпи, 14 дръжки със спусък за РПГ и 50 000 патрона.

Намерени са и 8 кг черен барут. " При вероятно възпламеняване, съгласно експертите, на мястото на блока е щяло да остане единствено дупка ", означи зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той добави, че част от автоматите са били обезопасени, само че са вървели в комплект с всички нужни елементи, с цел да се преправят още веднъж на бойни. По думите му схемата – пазаруване на годно оръжие и фиктивно обезопасяване, се е употребила за зареждане на черния пазар.

  " Лицето е с трансферирани компании на негови родственици и няма нищо общо с търговията с оръжие ", означи началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

В ГДБОП през днешния ден пристигна и министър председателят Бойко Борисов. " 82 автомата плюс заглушителите, едните ги имаме единствено в баретите и специфичните елементи. Затова желаех да ги видя, а заглушителите са правени единствено за нашите служби ", разяснява министър-председателят за бТВ.

" Интересното в тази ситуация е, че беше открит осем кг черен барут, което както сподели сътрудника Спиридонов, е задоволително, на мястото на блока да остане единствено дупка. Собственикът на комерсиалното дружество е арестуван под стража от Специализирания углавен съд. Да се изразя нагледно, тъй като това всъщност е склад и е голям ", сподели още Гешев.

Засега не е ясно дали ще има още арестувани по случая.

Друга огромна акция по противопоставяне на противозаконната търговия с оръжие е била извършена през вчерашния ден в Казанлъшко. Претърсвания са осъществени в две села – Хаджи Димитрово и Габарево.

В бус са открити 17 автомата " Калашников " и 15 револвера, като всички оръжия са били със заглушители. Сред арестуваните петима има иранци и българи, като един от задържаните е бил " свързващо звено " с друга група, която държала печатница за подправени документи. Там пък са били открити неистинен израелски, маджарски и италиански персонални документи, канадски визи, документи на арабски език и на фарси и така нататък

 

Проверяван е склад на ул.  " Акация " 33, благосъстоятелност на някогашния кмет на Габарево. Той се е стопанисвал от човек, който не е от селото. Оттам са конфискувани съществено количество револвери. Открити са и заглушители. Задържан е стопанинът на къщата, прочут в Габарево като Айдъна. Той е остарял познайник на полицията – бил е задържан за противозаконна търговия с оръжие. 

Според антимафиотите все още е изрично потвърдено, че оръжието е изнесено от цех " Арсенал ". " И сега на нас не са ни ясни доста неща, като да вземем за пример по какъв начин тези оръжия излизат от цех " Арсенал ", само че шефовете на тази компания би трябвало да вземат нужните ограничения, тъй като това престъпно излизане на оръжие от това дружество евентуално ще продължи ", уточни Спиридонов.

Неофициално от оръжейния цех в Казанлък разясниха, че нямат питане от съответните институции за случилото се. Обясниха, че всеки автомат има сериен номер, по който може са наблюдава купувачът му. Има възможност оръжието да е продадено законно.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР