Автомат за събиране на празни пластмасови бутилки и кенове да

...
Автомат за събиране на празни пластмасови бутилки и кенове да
Коментари Харесай

Автомат за събиране на пластмасови бутилки и кенове монтират във варненски магазин

Автомат за събиране на празни пластмасови бутилки и кенове да бъде подложен в магазин на бул. „ Сливница " 176, възнамерява притежателят на комерсиалния обект, който е част от огромна хранителна верига. Това излиза наяве от капиталовото му предложение, показано за разглеждане от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна, научи Moreto.net.

Според желанието на компанията по един автомат ще бъде ситуиран още в нейни обекти в Провадия, Балчик и Добрич. Машините ще одобряват пластмасови бутилки с размер 0.2 до 0.3 литра и железни кенове с размер от 0.2 до 0.5 литра

Всеки един автомат ще бъде разположен в обособена зона с повърхност от към 60 – 70 квадрата в съответната постройка (търговски обект) като с декоративни пана/ панели ще бъде обособено независимо помещение. Строителни действия не се плануват.

Събраните боклуци от опаковки ще се изпращат (транспортират) към логистични центрове на сдружението.

Според мнението на Регионална инспекция за опазване на околната среда от 15 септември 2022 година няма спънки за осъществяване на капиталовото предложение.

След подаване на опаковката в приемателния отвор на автомата следва установяване от машината дали отпадъкът е подобаващ за приемане – дали не съдържа течности, дали не е доста деформиран и други. Автоматът връща опаковката на притежателя, в случай че одобри, че е негодна.

Добри практики

От години тази процедура на преработване, наричана още депозитна система, се ползва в редица страни в Западна Европа. Обикновено за всяко предаване на боклук подобен автомат за събиране на боклуци издава ваучър, върху която е маркирана сума, която може да се приспадне от сметката при покупка в комерсиалния обект. Така на процедура притежателят на отпадъка получава назад сумата за опаковка, която е автоматизирано начислена в цената на продукта при закупуването на съответната напитка от магазина.

В Европейския съюз първата национална депозитна система е въведена в Швеция през 1984 година. В началото е единствено за алуминиеви кенчета. Германия е първата огромна европейска страна, която я вкарва системата през 2003 година.

През 2014 година китайската столица Пекин стартира самодейност, която предизвика жителите да разменят пластмасови бутилки против билет за градския превоз. Машина приема бутилката и издава пропуск за метрото или на спирката на рейса. В Истанбул от 2018 също работят сходни апарати. Срещу всяка пластмасова бутилка или железно кенче машината презарежда избран заем в картата за метрото. И Индонезия е измежду пионерите в тази самодейност.

В България също се появиха машини за бутилки от пластмаса. В Бургас апаратите пускат порция храна за кучета против празно пластмасово шише.

До 2025 година всички европейски страни би трябвало да събират настрана 77% от пластмасовите бутилки за еднократна приложимост, като този % би трябвало да доближи 90% до 2029 година. До 2025 и самите производители би трябвало да имат най-малко 25% рециклиран материал в PET бутилките (в каквито се бутилират множеството марки вода и безалкохолни напитки) и 30% във всички пластмасови бутилки за питиета до 2030 година. Това са сочи европейската инструкция за пластмасови произведения. България към момента се намира доста надалеч от европейските цели.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР